Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
ΚΟΛΙΝ ΘΕΜΠΡΟΝ
ΙSBN: 978-960-486-000-5
Αρ. σελίδων: 464
Διαστάσεις: 16Χ23
Το Στη σκιά του Δρόμου του Μεταξιού καταγράφει ένα ταξίδι κατά μήκος της μεγαλύτερης διά ξηράς διαδρομής στον κόσμο, ξεκινώντας από την καρδιά της Κίνας, και διασχίζοντας τις οροσειρές της Κεντρικής Ασίας, το βόρειο Αφγανιστάν, τα υψίπεδα του Ιράν και το Κουρδιστάν.
Ο Κόλιν Θέμπρον ταξιδεύει από τον Τάφο του Κίτρινου Αυτοκράτορα μέχρι την Αντιόχεια, χρησιμοποιώντας τοπικά λεωφορεία, φορτηγά, αυτοκίνητα και, όταν οι ανάγκες το απαιτούν, κάρα, που τα σέρνουν σκυφτά γαϊδουράκια και καμήλες.
Καλύπτει μέσα σε 8 μήνες 11.000 χιλιόμετρα, επιχειρώντας το πιο φιλόδοξο ίσως ταξίδι που έκανε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας-ταξιδευτής μέσα σε σαράντα χρόνια περιηγήσεων. Ακολουθώντας τις διακλαδώσεις του Δρόμου του Μεταξιού ιχνηλατεί όχι μόνο τα βήματα εμπόρων και στρατών, αλλά και την εμφάνιση και εναλλαγή ιδεών, θρησκειών και εφευρέσεων.
Εκτός όμως από το πλούσιο και θαυμαστό παρελθόν φωτογραφίζει και την Ασία του σήμερα, μια ήπειρο σε αναβρασμό.
Μέσα από το Δρόμο του Μεταξιού, ο συγγραφέας παρασύρει τον αναγνώστη σε μια πορεία στη σκιά της Πολιτιστικής Επανάστασης, της σοβιετικής κυριαρχίας, του Μωάμεθ, του Βούδα, του Ταμερλάνου και των Ταλιμπάν.
Με όλες τις αισθήσεις του σε εγρήγορση, ο αναγνώστης παρακολουθεί τον Θέμπρον να περπατάει πλάι στον ντόπιο πληθυσμό, να κοιμάται δίπλα του, να τρώει μαζί του, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τις λέξεις, το βλέμμα και το χαμόγελό του.
Ο Κόλιν Θέμπρον συνδυάζει την ιστορία, τη γεωγραφία, την ηθογραφία και την αφηγηματική τέχνη σε μια πρόζα που αποδίδει με ακρίβεια τις σκέψεις, τις μαρτυρίες, τα χρώματα, τις γεύσεις και τους ήχους του ταξιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: