Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 450 ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Η κόκκινη γραμμή Οι πρώτες εξετάσεις που έδωσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν επιτυχείς. Μόνο που ήταν… εισαγωγικές. Θα χρειαστεί πολλή μελέτη και μεγάλη συνέπεια για να περάσει και τις… απολυτήριες.
Πάντως, το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας «πέρασε» από τις Βρυξέλλες, παρά το παγκόσμιο δυσμενές κλίμα για τη χώρα μας, καταγράφεται στο ενεργητικό της κυβέρνησης Παπανδρέου, και ειδικότερα στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που δούλεψε αθόρυβα και συστηματικά για να κάμψει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων «επιτηρητών».
Αλλά αυτή η ανάσα είναι προσωρινή.
Το διάλειμμα θα είναι σύντομο και μετά τα κεφάλια πάλι μέσα, αν οι προβλέψεις του Προγράμματος δεν επαληθευτούν.
Ο ξένος Τύπος και τα συμφέροντα είναι επί σκοπόν για να πυροβολήσουν στο ψαχνό. Πληρώνουμε (και μεταφορικά και κυριολεκτικά) πανάκριβα την πλήρη ανυποληψία στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, όπου όχι μόνον δεν μειώνεται η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά απεναντίας διευρύνεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η επιστροφή Καραμανλή στον τόπο του... εγκλήματος, που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Στη Ρηγίλλης επικρατεί έντονος προβληματισμός.
Όλοι γνωρίζουν ότι, αν παγιωθεί η δημοσκοπική διαφορά, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την απαρχή για την έναρξη μιας γενικευμένης εσωκομματικής σύρραξης. Γι’ αυτό και προσπαθούν να «στήσουν» δυο-τρεις δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν ότι κάπως βελτιώνεται το κλίμα. Σελ.12 και Σελ.13 Ο Καραμανλής επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος Ο Αβραμόπουλος έχει πυκνώσει τις επαφές του με στελέχη της Ν.Δ. Βλέπει πολύ κόσμο και κυρίως βουλευτές. Θέλει να φτιάξει εκ νέου ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ρίξει δίκτυα στους περισσότερους βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ντόρας.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των Γιακουμάτου, Κοντού, Τσιάρα, Πλακιωτάκη, Σπηλιωτόπουλου, Βόζεμπεργκ, Καράογλου κ.ά. Επίσης ο πρώην υπουργός συναντήθηκε με τον Βουλγαράκη, ενώ λέγεται πως είχε την ευκαιρία να κάνει μια εκτενή κουβέντα και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Προκαλεί εντύπωση ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ο Αβραμόπουλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες. «Δεν αποκλείεται να πάμε σε εκλογές ακόμη και το Μάρτιο», φέρεται να λέει.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, υπεραμύνεται της προσφυγής σε έκτακτο συνέδριο το ταχύτερο δυνατόν. Η πρότασή του όχι μόνο δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, αλλά απορρίφθηκε με το άκουσμά της, από τον Σαμαρά. Η κινητικότητα του πρώην υπουργού Υγείας είναι αλήθεια ότι αρχίζει να ενοχλεί τη Ρηγίλλης, ωστόσο κρίνεται σκόπιμο να μην αποδοκιμαστεί ακόμη. Σελ. 14 έως Σελ. 15 Προχωράει η ΕΔΕ για το θάνατο του Ν. Κακαουνάκη Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε το υπουργείο Υγείας, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη.
Ο κ. Κακαβούλης έχει ήδη εξετάσει τους χειρουργούς του Ευαγγελισμού Σωτ. Στυλογιάννη και Σωτ. Πρίγκουρη, καθώς και το χειρουργό του Ιασώ General Σωτ. Μπαράτση, και συνεχίζει καλώντας και άλλους μάρτυρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του Ευαγγελισμού επανέλαβαν όσα έχουν υποστηρίξει σε δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά το ακριβές περιεχόμενο των καταθέσεών τους δεν έγινε γνωστό.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την άποψη του κ. Στυλογιάννη, που έσπευσε να κάνει δημόσιες δηλώσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, ο Νίκος Κακαουνάκης αντιμετωπίστηκε με όλους τους επιστημονικούς κανόνες και η απώλειά του οφείλεται σε «ατυχία» και στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του. Σελ. 50 και Σελ. 51 στο Πέταλο Όλα δείχνουν ότι ετοιμάζει την επιστροφή του ο Καραμανλής.
Το νέο πολιτικό γραφείο του είναι έτοιμο στην πλατεία Μαβίλη…
Με την ευκαιρία, να πούμε ότι το νέο πολιτικό γραφείο του Καραμανλή είναι «λαρτζ», έχει έκταση πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα και σε αυτό θα εγκατασταθεί και το επιτελείο των συνεργατών του.
Το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός αποφάσισε να χρησιμοποιεί και το γραφείο του στη Βουλή, οδήγησε σε σενάρια περί πλήρους δραστηριοποίησής του. Αν δεν βαρεθεί στο τέλος… Σελ. 63 στο Πέταλο Καλά λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε με τη μορφή τραγωδίας είτε με τη μορφή φάρσας.
Στην περίπτωση του Κ. Καραμανλή του νεότερου ισχύει το δεύτερο. Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο θείος του, ο κανονικός Καραμανλής, είχε εγκαταλείψει την πολιτική και τη χώρα μετά από μια ταπεινωτική εκλογική ήττα, οι οπαδοί του περίμεναν την επιστροφή του όπως οι Εβραίοι τον Μεσσία.
Μάλιστα, περισσότερο για να παρηγορηθούν, παρά για να τρομάξουν τους αντιπάλους τους, είχαν επινοήσει και το ρυθμικό σύνθημα «Ε-ε-έρχεται».
Πώς αλλάζουν οι καιροί! Ο Κώστας Καραμανλής ηττήθηκε με συντριπτικό σκορ στις εκλογές, παράτησε το κόμμα σύξυλο και έφυγε από τη χώρα, αλλά μόνο για διακοπές – κάπως μακρύτερες από εκείνες που είχε απολαύσει όταν υποδυόταν τον πρωθυπουργό. Και ξαφνικά αποφάσισε να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή! Νοσταλγία για τα περασμένα μεγαλεία; Οργή για τους αχάριστους που τον ξέχασαν;
Επιθυμία να προστατεύσει το όνομά του από την ανάμιξή του στα σκάνδαλα;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένας οπαδός του δεν ενθουσιάζεται με το ενδεχόμενο της επιστροφής του.
Αντίθετα, η υπόθεση θυμίζει το αστυνομικό αξίωμα για το δολοφόνο που γυρίζει πάντοτε στον τόπο του εγκλήματος. . Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: