Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την Προστασία του Πολίτη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Ευρωπαϊκή συνεργασία για την Προστασία του Πολίτη» Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους 27 πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Ραπτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιος Μπούσιος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της αντεγκληματικής πολιτικής, του οργανωμένου εγκλήματος, της δομής ασφάλειας, της διαχείρισης κρίσεων, της διαφθοράς και της δημιουργίας της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι δεν είναι ένα αμιγώς εθνικό, αλλά μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα. Μάλιστα επανέλαβε στους Ευρωπαίους πρέσβεις την πρόθεση δημιουργίας γραφείου του FRONTEX στον Πειραιά.
Υπερτόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αρχών, των κρατών-μελών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στήριξη της Ελλάδος, η οποία αποτελεί το θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων, μέσα από αντίξοες συνθήκες και το έλλειμμα συνεργασίας της τουρκικής πλευράς.
Επίσης αναφέρθηκε στη νέα πολιτική Ασύλου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επεσήμανε, δε, τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές όλων των κρατών-μελών και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για καλύτερα αποτελέσματα κυρίως στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο έχει αποκτήσει διασυνοριακά χαρακτηριστικά και της τρομοκρατίας. Από την πλευρά τους οι πρέσβεις των χωρών μελών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόσκληση και ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Υπουργού για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προέβη στην εξής δήλωση: «Συνάντησα τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και η συνεργασία είναι αναγκαία για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Στάθηκα ιδιαίτερα στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, της συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει μεταξύ μας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Αναφερθήκαμε διεξοδικά στα θέματα που πρέπει να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ατζέντα, για την παράνομη μετανάστευση, που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, άρα και των ελληνικών, τη συμπεριφορά της Τουρκίας και το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Επίσης εξέθεσα την αντεγκληματική μας πολιτική ενάντια στο σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα και τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Υπουργείου μας για την προστασία των πολιτών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος κοινωνικής ειρήνης και κοινωνικής συνοχής. Νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες βοηθούν στην αλληλοκατανόηση, στην εμπέδωση ενός συστήματος ασφάλειας στη χώρα και τη μεταφορά της εικόνας αυτής σε όλη την Ευρώπη, σε 500 εκατομμύρια πολίτες, πολλοί εκ των οποίων επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ένταση, όπως κάναμε στο Τολέδο, με την κοινή προσπάθεια που κάναμε με το Γάλλο συνάδελφο μου και τους υπόλοιπους ομόλογους Υπουργούς, για την ανάδειξη του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης, την προστασία των συνόρων μας, έτσι ώστε οι μεν νόμιμοι μετανάστες που ζουν στη χώρα να απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που αποφάσισε και κάνει η κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ευρώπη και η χώρα μας να μην είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ένας χώρος ελευθερίας δικαιοσύνης, νομιμότητας και άσκησης δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: