Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗΤΕΥΧΟΣ 453 ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Το σημείωμα του "Κ" Ανοχή και αντοχή Από την εποχή του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαριλάου Τρικούπη είχε να βρεθεί η Ελλάδα σε τόσο δύσκολη θέση.
Η εικόνα της χώρας σε ξένες εφημερίδες και ξένα κανάλια παραπέμπει στην Ψωροκώσταινα, μόνο που εκείνη ήταν «πτωχή πλην τιμία», ενώ η σημερινή Ελλάδα, εκτός από σχεδόν χρεοκοπημένη, είναι και παντελώς αναξιόπιστη: έτσι την κατάντησε, αφού φρόντισε να την… επανιδρύσει ο Καραμανλής.
Είμαστε οι πρώτοι και για ένα μεγάλο διάστημα οι μόνοι που γράφαμε για την άφρονα και ανερμάτιστη πολιτική των μαθητευόμενων μάγων της Δεξιάς και τις επιπτώσεις της.
Και χωρίς να διεκδικούμε δάφνες προφητών, είχαμε προβλέψει ότι δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά το ευρώ από την Ελλάδα! Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Μετά τη θεομηνία Καραμανλή, η χώρα ζει με δανεικά. Σελ.2 Tα ιατρικά λάθη που έκοψαν το νήμα της ζωής του Ήταν μια σύμπτωση με συμβολική σημασία.
Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον άδικο χαμό του Νίκου Κακαουνάκη, εκδόθηκε και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Δεν μπορούσε να γίνει καλύτερο μνημόσυνο για τον εκλιπόντα.
Το πόρισμα ήρθε να αποδείξει ότι η υπόθεση του θανάτου του δεν ξεχάστηκε, και να πείσει τους (δικαίως…) καχύποπτους ότι η ΕΔΕ δεν ήταν μια τυπική διαδικασία που θα έριχνε στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.
Πολύ σπάνια στην ιστορία των ΕΔΕ η έρευνα καταλήγει σε πορίσματα, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Την εξαίρεση του γενικού κανόνα πιστώνεται η υπουργός Υγείας, που επενέβη ακαριαία για να μη σέρνονται φήμες και αμφιβολίες, αλλά και ο Τιμολέων Κακαβούλης, γιατρός γνωστός για την ηθική του ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητά του, που έφερε σε πέρας την αποστολή του με ταχύτητα, ευθύνη και μυστικότητα.
Η συγκέντρωση καταθέσεων από όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση σε τόσο μικρό χρόνο κι ενώ διεξαγόταν παράλληλη προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελικό λειτουργό ήταν ήδη ένα επίτευγμα. Σελ. 12 έως Σελ. 13 Κόμμα «τρία σε ένα» έχει γίνει η Νέα Δημοκρατία Ένα τριχοτομημένο κόμμα αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να εφαρμόζει ισορροπίες τρόμου, που κανείς στη Ν.Δ. δεν γνωρίζει πού μπορεί να καταλήξουν.
Εν όψει Συνεδρίου, μάλιστα, οι φυγόκεντρες δυνάμεις αναμένεται να ενταθούν. Αυτός είναι ο λόγος των προειδοποιήσεων που απευθύνει κάθε τόσο ο Α. Σαμαράς, απειλώντας ότι δεν θα ανεχτεί άλλους κύκλους εσωστρέφειας, την ώρα που υπογείως το καζάνι βράζει. Σελ. 14 και Σελ. 15 Να δώσει αποδείξεις και η κυβέρνηση για δίκαια μέτρα Φοβάται ο κόσμος το μέτρο των αποδείξεων.
«Αντί να γλιτώσουμε φόρο, κινδυνεύουμε να πληρώνουμε περισσότερα», μας είπε 45χρονος υπάλληλος σε ταξιδιωτικό γραφείο και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να κοιτάξει το θέμα του αφορολόγητου ορίου των 12 χιλιάδων ευρώ με ευαισθησία.
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή άφησε άδεια ταμεία και δέχονται να βάλουν πλάτη για να στηριχθούν τα μέτρα, αλλά απαιτούν να είναι δίκαια.
Με απλά λόγια, πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματός τους.
Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν!
Και αντί να γελάσουν ευχαριστημένοι οι φορολογούμενοι από τη μείωση του φόρου που θεσπίζει η κυβέρνηση ως τα εισοδήματα των 40 χιλιάδων ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ποινή 10% διότι δεν κατόρθωσαν να μαζέψουν τις απαραίτητες αποδείξεις. Διαβάστε με προσοχή, για να κατανοήσετε πού βρίσκονται τα προβλήματα. Σελ. 52 και Σελ. 53 στο Πέταλο Στις 27/2/2004 ο σημερινός διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Γιώργος Μουρούτης, αρθρογραφούσε στην ιστοσελίδα των «Ταύρων» του Στέφανου Μάνου.
Ένα από κείμενα που είχε φιλοξενήσει είχαν να κάνουν με τη στήριξη του Σαμαρά στη Ν.Δ. Ρωτούσε, τότε, ο στενός συνεργάτης του σημερινού αρχηγού:
«Συμφωνείτε ή όχι με την ανυστερόβουλη στήριξη του κ. Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ. την ώρα που του προσεφέρετο θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ;».
Ακόμη ένα κείμενο που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Σαμαρά. Ο επί χρόνια κολλητός του, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. λίγο έλειψε, εκτός από πρώην πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, να είχε γίνει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σελ. 63 στο Πέταλο Ενδείξεις για ευθύνες γιατρών διαπιστώνονται από το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον άδικο χαμό του Νίκου Κακαουνάκη.
Το ρεπορτάζ δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά.
Και τα συντεχνιακά κίνητρα ξεσκεπάστηκαν. Ιατρικά λάθη λοιπόν μετέτρεψαν σε μοιραία επέμβαση μια «εγχείρηση ρουτίνας». Η ΕΔΕ, που διατάχθηκε από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την οποία έφερε εις πέρας με ταχύτητα και υπευθυνότητα ο Τιμολέων Κακαβούλης, καταγράφει τα ακριβή περιστατικά όπως τα εξέθεσαν οι μάρτυρες που κατέθεσαν.
Το πόρισμα δεν καταλογίζει ευθύνες ούτε τις προσωποποιεί. Εκφράζει όμως επιστημονικές απόψεις που οδηγούν στο συμπέρασμα περί σφαλμάτων.
Γι’ αυτό και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου ήδη διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου του Νίκου. Τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα, που θα κρίνει αν υπάρχουν στοιχεία για να ασκήσει διώξεις. Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: