Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 17 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Thomas Hammarberg , μετά τη συνάντησή τους στις 10/02/2010, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Αναφερόμενος στο καθεστώς προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και ειδικότερα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ο κ. Hammarberg τόσο στην επιστολή του προς τον Υπουργό, όσο και σε γραπτή του παρέμβαση, με ημερομηνία 10/03/2010 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει τα υπαρκτά προβλήματα, ιδιαίτερα στους τομείς χορήγησης ασύλου (σύστημα πρωτοβάθμιας εξέτασης, νομικής βοήθειας, μετάφρασης) και φιλοξενίας μεταναστών.
Παράλληλα όμως εκφράζει την πλήρη του στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικών αρχών να προβούν «με αποφασιστικότητα και αίσθηση ευθύνης» στις αναγκαίες νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές που θα ευθυγραμμίσουν τη χώρα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις καλές διεθνείς πρακτικές. Συγκεκριμένα, ο κ. Hammarberg , χαιρετίζει τη βούληση του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών στο πεδίο της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό και εκφράζει την ικανοποίησή του για τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει ήδη στην κατεύθυνση μιας νέας, δίκαιης και ταχείας διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Ικανοποίηση, εξάλλου, εκφράζει ο κ. Hammarberg και για τις «ενδείξεις μιας νέας προσέγγισης» στο θέμα της φιλοξενίας μεταναστών εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τέλος, εξαίρει την αποφασιστικότητα του κ. Χρυσοχοΐδη στο θέμα της λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και, συγκεκριμένα, στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του νέου θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: