Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Στο Καρφί Μ.Παρασκεύη 2 Απριλίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 460 Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Από όπου κι αν προέρχεται; Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα και σε απόσταση λίγων οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν αλλεπάλληλα κρούσματα ωμής βίας, που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και αμηχανία στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Αλλά αν οι πολιτικοί «απέδρασαν» με τις κοινότοπες ατάκες που εκστομίζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι πολίτες αισθάνονται όμηροι των κακοποιών και των τρομοκρατών που δρουν με όλο και μεγαλύτερο θράσος.
Η πρόσφατη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση διαθέτει όλα τα στοιχεία της τραγωδίας. Το αθώο θύμα είναι ένας έφηβος Αφγανός που αναζήτησε στην άλλοτε ασφαλέστερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, την Αθήνα, τη σωτηρία από τους φανατικούς Ταλιμπάν και τους Δυτικούς στρατιωτικούς που ανέλαβαν να τον διδάξουν δημοκρατία διά των όπλων. Ήταν ένας πάμπτωχος νεαρός που έψαχνε να βρει στα σκουπίδια τα περισσεύματα των άλλων που ήταν απλώς λιγότερο φτωχοί από τον ίδιο. Ήταν ακριβώς ο «προλετάριος» υπέρ των δικαιωμάτων του οποίου εξεγέρθηκαν όσοι αποκαλούν τους μετανάστες «αδέρφια» τους. Σελ.2 Και τώρα… κάααθεται Μοιραίος και άβουλος συνάμα, για να παραφράσουμε τον Κώστα Βάρναλη, ο Κώστας Καραμανλής, σε κλίμα πλήρους αμεριμνησίας, εθεάθη την 25η Μαρτίου, στο Ρίο, με την παρέα του, να διασκεδάζει κουτσοπίνοντας…
Την ημέρα εκείνη όλος ο πολιτικός κόσμος περίμενε αγωνιωδώς τις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής για την ελληνική οικονομία υπό το βάρος των καταιγιστικών δηλώσεων Μέρκελ για τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Περίπου μας έδειχνε την πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη.
Ο τέως πρωθυπουργός, πάντως, δεν περίμενε την απόφαση της Συνόδου. Το πλοίο περίμενε… Έφευγε για ένα μακρύ τουρ στην Ιταλία, με τη σύζυγο και τα παιδιά τους, σε τρία μεγάλα τζιπ, παρέα με το ζεύγος Βαλυνάκη και φίλο του επιχειρηματία από τη Βόρειο Ελλάδα.
Ήταν, λένε αυτόπτες μάρτυρες, μέσα στην καλή χαρά όλοι… Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο 24ωρα πριν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, είχε στείλει αυστηρό μήνυμα προς όλους τους βουλευτές του να προσέξουν αυτές τις ημέρες τη συμπεριφορά τους εν γένει.
Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα. Σελ. 11 Δημοσκοπήσεις διάλυσης για τη Ν.Δ. του Σαμαρά Μυστικές και φανερές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μέρα με τη μέρα το βιολογικό τέλος της Ν.Δ. Όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες, μετά την επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το απόγευμα έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης, η οποία εμφανίζει το κυβερνών κόμμα να προηγείται της Ν.Δ. κατά δεκαοκτώ ποσοστιαίες μονάδες!
Ανάλογα είναι και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχει παραγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει (και είναι λογικό) πανικό στη Ρηγίλλης, αφού ακόμη και ο αρχηγός άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παγίωσης της εικόνας που αποτυπώνουν τα γκάλοπ. Σελ. 12 και Σελ. 13 …ο Καρατζαφέρης φλερτάρει με γαλάζιους βουλευτές Η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε κοινή συγκέντρωση κατά της τρομοκρατίας με κεριά, πρόταση που απέρριψε σιωπηρά αλλά οργισμένα η Ρηγίλλης.
Για τις θέσεις αυτές ο εκπρόσωπος Τύπου της N.Δ. έλεγε διάφορα ακατανόητα: «Η κ. Μπακογιάννη είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.», για να προσθέσει με νόημα ότι έχει «διακριτή παρουσία στα δημόσια πράγματα». Κι αυτά την ώρα που η Ρηγίλλης έβραζε από ένα άλλο επεισόδιο.
Την ώρα που επέλεγε ο Α. Σαμαράς να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων και να κάνει δηλώσεις για τη δημόσια ασφάλεια, η Ντόρα επέλεγε να επισκεφτεί την άτυχη μικρή Αφγανή που χάνει το φως της, υπογραμμίζοντας το ανθρώπινο στοιχείο της υπόθεσης και ενώ η Ν.Δ. έστελνε για τον ίδιο λόγο τον τομεάρχη υγείας Ν. Σαλμά... Σελ. 14 και Σελ. 15 Γιατί θα μείνει «ορφανή» η τραγωδία στα Πατήσια Όταν το Σεπτέμβριο του 2003 (ένα χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17Ν) τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός από διπλή βομβιστική επίθεση στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στέλεχος της τότε κυβέρνησης είχε πει την περιβόητη φράση: «Κουνιέται ο πεθαμένος;».
Τότε ειδικοί και μη διέβλεπαν ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε ξεδοντιαστεί και ότι εκείνες οι επιθέσεις δεν ήταν παρά μια φυσιολογική αντίδραση «κάποιων πικραμένων νεαρών», οι οποίοι σύντομα θα υποπέσουν στο μοιραίο λάθος και θα συλληφθούν, όπως ακριβώς έγινε μετά την εξάρθρωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία και της Μπάαντερ-Μάινχοφ στη Γερμανία.
Οκτώ χρόνια μετά τη σύλληψη των εκτελεστών της 17Ν, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ιδιαίτερα βίαια όσο και τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία προέρχονται από άγνωστο αριθμό οργανώσεων αλλά και ατόμων που κινούνται στον πυρήνα ή ακόμη και στις παρυφές της τρομοκρατίας. Σελ. 54 και Σελ. 55 στο Πέταλο Έτοιμος να επιστρέψει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων ήταν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο Παύλος Γερουλάνος… Όπως αποκάλυψε ο ίδιος όταν είδε το κόστος της διοργάνωσης, βγήκε από τα ρούχα του και μετά βίας κάποιοι συνεργάτες του τον έπεισαν να μην κάνει την κρίσιμη κίνηση.
Ο υπουργός Πολιτισμού, πριν πάρει την τελική του απόφαση, ζήτησε μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν με το μισό κόστος. Και, ω του θαύματος, η απάντηση που πήρε ήταν, ναι! Στη συνέχεια ο Παύλος Γερουλάνος επικοινώνησε με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και τους ρώτησε αν η περικοπή του κόστους στο μισό θα επηρέαζε τη διεξαγωγή των Αγώνων.
Η απάντηση που πήρε τον έκανε ακόμα πιο έξαλλο. Του εξήγησαν ότι το κόστος ήταν μεγάλο, γιατί κάποιοι είχαν φροντίσει να «χτίσουν» έναν υπέρογκο προϋπολογισμό, δημιουργώντας νέα στάδια, ακόμα και νέα, μεγάλα οδικά έργα! Με λίγα λόγια, κάποιοι θα έτρωγαν πάλι στην υγεία των κορόιδων! Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: