Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 30 Απριλίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 464 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Έχουμε τρελαθεί; Μέχρι τώρα λέγαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Τις τελευταίες ημέρες το σωστό είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε… παράκρουση. Διότι τα κοινωνικά φαινόμενα που παρατηρούνται δείχνουν ότι έχουμε τρελαθεί εντελώς.
Ωστόσο, η εκδοχή της ομαδικής παράνοιας πρέπει να αποκλειστεί. Δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός να παίρνει… ληγμένα.
Το πιθανότερο είναι ότι, αν και κολακευόμαστε να πιστεύουμε πως είμαστε η πιο έξυπνη φάρα στον κόσμο, και παρότι τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν, εμείς εξακολουθούμε να αδυνατούμε ή να μη θέλουμε να κατανοήσουμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Σελ.2 Παίρνουμε δάνειο-ανάσα αλλά με ασφυκτικά μέτρα Σε γενναία οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, αλλά με οδυνηρά ανταλλάγματα για την κοινωνία, συμφώνησε τελικά η Γερμανία μπροστά στην απειλή να επεκταθεί η κρίση δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως την Κυριακή, δεδομένου ότι οι αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς στις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών μας είχαν καμφθεί μπροστά στον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας.
Το «χάπι» της σωτηρίας παραείναι πικρό. Μας δανείζουν ένα ποσό-ρεκόρ (120 δισ. ευρώ) για τρία χρόνια με επιτόκια χαμηλότερα απ’ αυτά που πληρώνουμε στις αγορές, αλλά ζήτησαν την πιο σκληρή λιτότητα που έχει εφαρμοστεί μεταπολεμικά στη χώρα. Με λίγα λόγια, αλλάζει προς το χειρότερο ό,τι θεωρούσαμε έως τώρα δεδομένο και κεκτημένο στα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα της Ελλάδας.
Οι αιματηρές θυσίες κρίθηκαν απαραίτητες ώστε να μη βρεθεί το κράτος στην ακόμη χειρότερη θέση να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις – ενδεχόμενο που βρισκόταν πολύ κοντά μετά τη λυσσαλέα επίθεση κατά της ελληνικής οικονομίας και, κατ’ επέκταση, του ευρώ. Σελ. 12 και Σελ. 13 Ποιοι παίρνουν σειρά για διαγραφή από τη Ν.Δ. Το σχέδιο ενίσχυσης του καταρρακωμένου ηγετικού προφίλ αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ο «συμβασιούχος» πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς.
Μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε προς τους ήδη διαγεγραμμένους από τον Καραμανλή βουλευτές, το απόγευμα της Τρίτης αποφάσισε να διαψεύσει όσους είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τις ηγετικές του ικανότητες.
Έτσι, έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στη διαγραφή του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη και από την ιδιότητα του μέλους. Την πρωτοβουλία την έλαβε προσωπικά ο Σαμαράς, υπό το φόβο της παρουσίας του τέως υπουργού στο προσυνέδριο για τον Τουρισμό που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο. Επειδή ο Παυλίδης «απειλούσε» ότι θα έδινε το «παρών», ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεώρησε σκόπιμο να τον διαγράψει μία μέρα πριν. Σελ. 14 και Σελ. 15 Μανώλης ο ανυπάκουος Την ώρα που η Ν.Δ. παραπαίει σε ό,τι αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσει για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, η ΔΑΚΕ σηκώνει το λάβαρο της ανταρσίας κατά του ΔΝΤ και συμπλέει με το ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις αλλά και σε ακραίες θέσεις.
Πρωταγωνιστής αυτής της ιδιότυπης «εξέγερσης» είναι ο γραμματέας συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης, που πλέον καθοδηγεί τους γαλάζιους συνδικαλιστές στο δρόμο που χάραξε ο... Περισσός!
Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού σωτηρίας με την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο Γ. Μανώλης έριχνε λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του: «Θα είμαι ο πρώτος που θα βρεθεί στα πεζοδρόμια κατά του ΔΝΤ και γιατί θίγομαι προσωπικά και γιατί όλα τα χρόνια που είμαι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες έχω μάθει ότι όπου μπαίνει το ΔΝΤ, υπάρχει αίμα και δάκρυα».
Αυτά έλεγε πριν από δύο εβδομάδες και κανένας από τη Ν.Δ. δεν έκανε τον κόπο να αντιπαρατεθεί. Βεβαίως παρέμεινε στη θέση του γραμματέα συνδικαλιστικού με τις ευλογίες του Α. Σαμαρά. Σελ. 62 στο Πέταλο Γερή πλάτη στον Σαμαρά έβαλε ο Πρετεντέρης και το Mega τη Δευτέρα. Αντί να δείξουν το Βατερλό της Ν.Δ., προσπαθούσαν να βρουν ψύλλους στ’ άχυρα, για να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε μισή μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει την κατάντια της Ν.Δ. Από την έρευνα προκύπτει ότι ο Σαμαράς είναι ξένο σώμα μέσα στο ίδιο το κόμμα του.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το 35% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι αρνητικό απέναντι στον αρχηγό του. Στο σύνολο της κοινωνίας, στην ερώτηση για τις απόψεις των αρχηγών για την κρίση, ο Σαμαράς υπολείπεται 10 μονάδες του Παπανδρέου και νιώθει την «ανάσα» του Καρατζαφέρη, ο οποίος είναι δύο μονάδες πίσω (40,2 ο Σαμαράς, 38 ο Καρατζαφέρης).
Αναμφίβολα η πορτογαλική!
Πάνω από τριάντα Πορτογάλοι δημοσιογράφοι βρίσκονται εδώ για να καλύψουν τις εξελίξεις στην οικονομία, οι οποίες θεωρούνται για πολλούς προπομπός των εξελίξεων στη δική τους χώρα.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταλύσει σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού. Ποιος είναι ο νούμερο ένα στόχος για συνέντευξη; Φυσικά, ο Θόδωρος Πάγκαλος! Πριν από λίγες εβδομάδες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε δώσει συνέντευξη στην πορτογαλική εφημερίδα «Jornal de Negocios», με την οποία προειδοποιούσε ότι η Πορτογαλία θα είναι ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων. Ε, τώρα τον βλέπουν σαν τον… Μουρίνιο.
Οπότε δικαίως τώρα η γραμματεία του κατακλύζεται από αιτήματα για νέες συνεντεύξεις. Λέτε να έχει κληρονομικό χάρισμα; Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: