Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή Τηλ: 25310 24498, 81006 Φαξ: 25310 81555 email: press@gpetalotis.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ξένων Ανταποκριτών έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Αυτή η κρίση ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο τομέα, στρεβλώσεις που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη χώρα μας, που εξέθρεψαν και διόγκωσαν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που παρέλυσαν την ανταγωνιστικότητα και αποδυνάμωσαν το λεγόμενο «ελληνικό δαιμόνιο». Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τις μεγάλες ριζικές αλλαγές, ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια νέα διαφορετική χώρα, με βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη για όλους μας. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η νέα διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μέσα από τη Βουλή, το νέο πλαίσιο για την εξέλιξη των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, η υποχρέωση ανάρτησης όλων των διοικητικών πράξεων στο διαδίκτυο, το νέο δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο, είναι μερικά από αυτά. Στα πλαίσια του προεκλογικού μας προγράμματος και με συνέπεια, παρουσιάσαμε χθες το νέο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι ένα μόνο βήμα της ελληνικής πολιτείας, αλλά ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.
Μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που επιτέλους πραγματώνει την αποκέντρωση, δίνει πραγματική δύναμη στην περιφέρεια, ενισχύει και δίνει ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, απελευθερώνει πόρους που μπορούν να επιστρέψουν στους πολίτες με μορφές επενδύσεων και περιφερειακών έργων. Η εξοικονόμηση πόρων με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι πραγματικά μεγάλη. Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση.
Δίνει τέλος στην πραγματικότητα των μικρών, διάσπαρτων, αντιοικονομικών δήμων, που ούτε αποτελεσματικοί ήταν, ούτε και μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους δημότες τους. Έτσι, οι δήμοι μειώνονται στο 1/3 περίπου.
Οι δαπανηρές θέσεις μειώνονται στο μισό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων που ορίζονται. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εγκαθιστά επιπλέον, μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, διαφάνεια στο καθεστώς των προμηθειών και των αναλήψεων έργων, ενώ παράλληλα κάθε πρόσληψη στο εξής, σε δήμους και περιφέρειες και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, θα γίνεται μόνο μέσω του ΑΣΕΠ.
Σε αντίθεση με το γνωστό σε όλους σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα. Αποδεικνύουμε, λοιπόν, καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν δραστικά την εικόνα της Διοίκησης στην Ελλάδα. Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Τις τελευταίες, όμως, ημέρες γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων καταστροφολογικών σεναρίων που το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να προκαλέσουν σύγχυση και αναταραχή στους πολίτες.
Ο μηχανισμός στήριξης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε και επέτυχε η κυβέρνηση, εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς, και των καταθέσεων των πολιτών.
Κάθε άλλη φήμη ή σενάριο για τις καταθέσεις είναι εκ του πονηρού.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα –και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή- για να προστατεύσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα χειρότερα, με το πιο δίκαιο, στο μέτρο του δυνατού, τρόπο. Το ζήτημα, όπως είχε πει πρώτος ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δεν αφορά μόνο εμάς.
Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι το θέμα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι αποφάσεις μας, όσο δύσκολες και να είναι, οδηγούν την Ελλάδα στην ασφάλεια.
Και αυτό γιατί φροντίσαμε να δημιουργήσουμε έγκαιρα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από το μηδέν. Προχωράμε αποφασιστικά, σταθερά, σίγουρα, με σχέδιο. Δημιουργούμε το πλαίσιο σταθερότητας, για να κάνουμε όλες τις δομικές ιστορικές αλλαγές, που οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: