Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ταφικό έθιμο του Πόντου από τους Κρωμναίους την Κυριακή

Την Κυριακή του Θωμά η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση θα αναβιώσει μια ενδιαφέρουσα ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο, εθιμική εκδήλωση, το « ταφικό έθιμο».
Μια σπουδαία θρησκευτική τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό προς την παράδοση.
Την Κυριακή 11 Απριλίου 2010 στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων , φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι στα Δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς σε ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας , ενώ νωρίτερα θα ψαλλεί τρισάγιο υπέρ των ψυχών.
Οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό όπου οι ψυχές των ζώντων ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή.
Δεκάδες γυναίκες θα ετοιμάσουν από νωρίς το πρωί διάφορους μεζέδες , τσουρέκια και κόκκινα αυγά και αμέσως μετά τη λειτουργία θα κατευθυνθούν στους τάφους των συγγενών τους.
Εκεί θα απλώσουν τραπεζομάνδηλα και θα μοιράσουν τα εδέσματα σε γνωστούς και αγνώστους και θα ακολουθήσει τραγούδι και χορός κάτω από τους ήχους της ποντιακής λίρας.
Ιστορία του ταφικού εθίμου
Στην ευρύτερη περιοχή κυρίως της Τραπεζούντος του Πόντου, την Κυριακή του Θωμά διοργανώνονταν στα κοιμητήρια των χωριών και των κωμοπόλεων γεύμα προς τιμή των νεκρών.
Την Κυριακή του Θωμά όλοι οι κάτοικοι των ελληνικών κοινοτήτων φρόντιζαν να είναι παρόντες στο γεύμα προς τιμή των νεκρών.
Συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούσαν τρισάγιο και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάνδηλα πάνω στους τάφους με ποικίλα εδέσματα ενώ ακολουθούσε τραγούδι και χορός κάτω από τους ήχους της ποντιακής λίρας.
Πίστευαν ότι οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επίγειο κόσμο από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης για να παραμείνουν έως την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Τα κοιμητήρια του Δήμου Καλαμαριάς αποτελούν για τους προσφυγικής καταγωγής Καλαμαριώτες, ένα τόπο ιδιαίτερης σημασίας.
Εδώ είναι θαμμένοι οι πρόσφυγες Πόντιοι που εγκατέλειψαν βίαια την Πατρίδα και μετά από άπειρες δυσκολίες κατόρθωσαν να προσφέρουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας όπου έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πέθαιναν στη νέα Πατρίδα όντας αθεράπευτοι νοσταλγοί του Πόντου.
Έτσι στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς βρίσκονται οι τάφοι σημαντικών προσωπικοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμό, αφού στον προσφυγικό αυτό συνοικισμό εγκαταστάθηκαν από το 1923 Πόντιοι από την περιοχή της Τραπεζούντος και του Καυκάσου.
Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί ένα φόρο τιμής στις πρώτες γενιές των προσφύγων και υπογραμμίζει τη διάθεση όλων των ποντιακής καταγωγής κατοίκων της πόλης να διατηρήσουν τις μνήμες και τις παραδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: