Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ανησυχία για την εκλογή Έρογλου

ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/
Ανησυχία προκαλεί στην πολιτική σκηνή της κυπριακής δημοκρατίας, η εκλογή του Ντερβίς Ερογλου στα κατεχόμενα.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας στέλνει επιστολή σε διεθνείς οργανισμούς, και ηγέτες κρατών, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
Εν τω μεταξύ, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη προοπτική των διαπραγματεύσεων - ο αδιάλλακτος ιστορικός ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.
Θα είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σύμβουλος του Ντερβίς Ερογλου, ενώ ο γιος του Ντενκτάς, Σερντάρ θα αναλάβει πιθανότατα σημαντικό ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα.
Ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δηλώνει πάντως ότι είναι «ανοιχτός σε συνεννόηση»» και τονίζει ότι επιθυμεί λύση «το συντομότερο δυνατό». Δ. Χριστόφιας: "Ομοϊδεάτες" Έρογλου-Ντενκτάς"Ομοϊδεάτες" χαρακτήρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας τους Ντερβίς Ερογλου, Ραούφ Ντενκτάς και Σερντάρ Ντενκτάς. Ο κ. Χριστόφιας σχολίαζε δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου θα έχει ως σύμβουλο στο Kυπριακό τον πρώην ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς και θα περιλάβει στη διαπραγματευτική του ομάδα το γιo του, Σερντάρ. Σε ερώτηση πόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, εάν Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς περιληφθούν στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Χριστόφιας απάντησε πως είναι αδόκιμο να μιλάμε με "εάν"."Εμείς", τόνισε, "έχουμε τη γραμμή μας για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, που έπονται". Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει κάποια προληπτικά μέτρα.Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εκλογή Έρογλου και τόνισε ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα πάντοτε του Διεθνούς Οργανισμού. "Ανοιχτός σε συνεννόηση" δηλώνει ο Έρογλου Σε πληθώρα συνεντεύξεών του στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Έρογλου τονίζει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο σταμάτησε ο κ. Ταλάτ και διαβεβαιώνει ότι θα είναι σε «πλήρη σύμπνοια με Τουρκία». «Θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη μου τις απόψεις όλων», δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ», τονίζοντας ότι ενώ τον ψήφισε το 50% των τουρκοκυπρίων τώρα είναι πρόεδρος του 100%. «Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν», είπε και προσδιόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. «Δεν θα είμαστε εμείς που θα αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες», είπε ο κ. Έρογλου στην εφημερίδα και πρόσθεσε: «Παραμένω πιστός στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αυτές οι παράμετροι πρέπει να συμπληρωθούν, προστατεύοντας τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας». Ο κ. Έρογλου τόνισε ακόμα ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες σε πλήρη σύμπνοια με την Τουρκία. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε λύση από την οποία θα επωφεληθούν όλοι ( win-win)».Ο κ. Έρογλου δήλωσε ακόμα ότι οι τουρκοκυπριακές "εκλογές" έδειξαν στον κόσμο ότι "υπάρχει κράτος, που λέγεται "ΤΔΒΚ"" και ζήτησε να αρθούν, όπως είπε, όλες οι απαγορεύσεις και οι αποκλεισμοί.
Την ίδια "έκκληση" για "άρση των αποκλεισμών" και την εφαρμογή του "Κανονισμού απευθείας εμπορίου" με την "ΤΔΒΚ" απηύθυνε στην ΕΕ και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς, σε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Ντερβίς Έρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: