Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας δεν ξέρουμε την ακριβή αιτία, ξέρουμε όμως ότι είναι μια ανοσολογική αντίδραση που παράγεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό του ασθενούς ξεκινώντας από τα Τ-λεμφοκύτταρα μέσα στο αίμα.
Τελευταίες έρευνες κατέδειξαν ότι η διαδικασία εξέλιξης μέσω του τρόπου που αναφέραμε μπορεί να είναι μέσα σε λεπτά, ώρες, μέρες ή εβδομάδες.
Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση αυτή ισχύει ο χρυσός ιατρικός κανόνας το ότι με την πρώτη υποψία της διάγνωσης ξεκινάμε και αντιμετωπίζουμε την πρώτη παθολογική εξέλιξη χωρίς καμία αναμονή και όσο γίνεται σε πιο μεγάλο εύρος.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένας ύπουλος και δύσκολος εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε φορά με πολύ μεγάλη προσοχή όσες φορές και αν χρειαστεί να το επαναλάβουμε αυτό.
Ασθενής και γιατρός πρέπει να γνωρίζουν ότι «τίποτα» δεν πρέπει να μένει για αύριο και η θεραπεία να συνεχιστεί μέχρι να φτάσουν τα συμπτώματα στην αφετηρία που βρίσκονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: