Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 15 Μαϊου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 466 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΪΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Οι Ευρωπαίοι άλλαξαν. Εμείς; Μια γνωστή παροιμία λέει ότι, όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά θα φτάσει και στο δικό σου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την είχε ακουστά – εκτός κι αν κάποιοι μέσω των διαβόητων ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) είχαν ποντάρει στην αποτέφρωση του σπιτιού του γείτονα και περίμεναν παρακολουθώντας από μακριά να εισπράξουν τα ασφάλιστρα. Αναφερόμαστε στο παράδειγμα της Ελλάδας. Η Ευρώπη παρακολουθούσε μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης να έχει αρπάξει πυρκαγιά και, αντί να βοηθήσει στην κατάσβεση, έβλεπε απαθώς τις «αγορές» να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Μάλιστα η Γερμανία σχεδόν επέχαιρε με το τσουρούφλισμα των «απατεώνων της ευρωπαϊκής οικογένειας». Σελ.2 Ο Καραμανλής πέταξε στο καλάθι τις επιστολές Δούκα Όταν αυτή η εφημερίδα χαρακτήριζε το θίασο Καραμανλή χειρότερο από την αλήστου μνήμης κυβέρνηση Ανδρουτσοπούλου, μερικοί δυσφορούσαν για τη δημοσιογραφική υπερβολή. Τόσο η τελευταία κυβέρνηση της χούντας όμως όσο και η πρόσφατη της Δεξιάς οδήγησαν τελικά τη χώρα σε εθνικές τραγωδίες. Για λόγους ιστορικής ακρίβειας πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει καμία δικαιολογία για την παταγώδη αποτυχία του. Ακόμη κι αν ο ίδιος δεν ήξερε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, είχε την ευκαιρία να την πληροφορηθεί από πρώτο χέρι και μάλιστα με επιστολές που του έστελναν στενοί συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησής του. Σελ. 12 και Σελ. 13 Παζαρεύει την ασυλία του Σε παζάρι για τη διάσωσή του βρίσκεται ο Καραμανλής. Βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, κρίνει σκόπιμο –όσο ποτέ άλλοτε– να διατηρήσει την ασυλία που του παρέχει, έστω και με μειωμένη δοσολογία, η νέα ηγεσία της Ρηγίλλης. Όσοι είχαν την ευκαιρία να τον δουν τις τελευταίες μέρες έκαναν λόγο περί ενός «φοβισμένου τύπου που είναι σαν να περιμένει να κριθεί ένοχος». Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις στην Εξεταστική για το Βατοπέδι και όσα διαδραματίζονται στο πεδίο της οικονομίας φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Καραμανλή. Αν σ’ αυτό προστεθεί και το αίτημα της κοινής γνώμης για την καταδίκη όσων ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το σύγχρονο πολιτικό «δραπέτη». Σελ. 14 Το παρασκήνιο της μυστικής συμφωνίας με τον Σαμαρά Το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για κάλυψη στο καραμανλέικο προκύπτει εκτός των άλλων και από τη σύνθεση της Εξεταστικής.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει μεταξύ των βουλευτών να είναι και ο Ευριπίδη Στυλιανίδης, που, ως γνωστόν, ανήκει σ’ εκείνους που συνομιλούν σχεδόν καθημερινά με τον Αγγέλου και τουλάχιστον κάθε βδομάδα με τον Καραμανλή. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ προκρίνει τη λύση Προανακριτικής, τα «κοινά σχέδια» που είχαν καταστρώσει Σαμαράς και Καραμανλής έχουν ακυρωθεί.
Κι αυτό γιατί τα πρόσωπα που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις περίεργες υποθέσεις, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τη ζωή! Τα περισσότερα απ’ αυτά συνδέονται, είτε συγγενικά είτε σε επίπεδο συνεργατών, με τον Καραμανλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως πρωθυπουργός είχε πριν από δύο μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαμαρά, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ν.Δ. στις Προανακριτικές. Σελ. 16 και Σελ. 49 Ποιοι έρχονται, ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν Φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση προχωρώντας σε μια σειρά τομών με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την ταυτόχρονη ικανοποίηση του αιτήματος που προβάλλει η κοινή γνώμη για κάθαρση και αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το σκεπτικό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απλό: αφού η κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν θυσίες για να πάει μπροστά η χώρα, η κυβέρνηση πρέπει να εμπνεύσει το λαό και να αποδείξει ότι η προσπάθεια δεν είναι μονομερής… Σελ. 52 και Σελ. 53 στο Πέταλο Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Καρατζαφέρης ψήφισε μεν υπέρ του πακέτου στήριξης, αλλά η μεγάλη επιτυχία του είναι ότι κατάφερε να κρατήσει μυστικές όλες τις διαφοροποιήσεις που αντιμετώπισε στο εσωτερικό του κόμματός του με αφορμή την υπερψήφιση από τον ΛΑΟΣ της συμφωνίας με την τρόικα. Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, δύο ημέρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή ήρθε αντιμέτωπος με τις αντιρρήσεις δύο βουλευτών του, οι οποίοι του πρότειναν να καταψηφίσει τη συμφωνία. Τα δύο «Β», ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Μάκης Βορίδης, του είπαν ότι είχαν δεύτερες σκέψεις για το αν το κόμμα έπρεπε να κρατήσει αυτή τη γραμμή. Ο Καρατζαφέρης άκουσε ήρεμος τις απόψεις των δύο βουλευτών του και μετά έκοψε τη συζήτηση με τη φράση «σας πήρα από τα σπίτια σας και θα σας γυρίσω σε αυτά»! Έτσι συμμορφώθηκαν. Σελ. 63 στο Πέταλο ΚΑΛΑ λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ακόμη και παραμονές Χριστουγέννων του 2008ο Πέτρος Δούκας επέμενε να στέλνει επιστολές στον τέως πρωθυπουργό και να του επισημαίνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ελπίζοντας ότι ο τότε «καταλληλότερος» θα προβληματιστεί. Βρήκε άνθρωπο με ευαισθησίες… Ο Καραμανλής είναι αμφίβολο αν διάβασε το τελευταία δραματικά «γαλάζια γράμματα». Ήταν 26 σελίδες και η απλή ανάγνωσή τους απαιτούσε πολύ χρόνο, που συνήθως αφιέρωνε στην παρακολούθηση dvd. Και, το χειρότερο, άρχιζαν απειλητικά. Ο Δούκας αισιοδοξούσε πως η Ν.Δ. μπορεί να αναστρέψει το κακό κλίμα, αλλά σημείωνε πως «χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά». Πώς να άντεχε ο κουρασμένος και «πολλή» και «συστηματική» δουλειά, ενώ δεν έβλεπε την ώρα να… αναπαυθεί; Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τις επιστολές που έστελνε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών διεκτραγωδώντας την κατάσταση (σελ. 12-13). Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: