Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 29 Μαϊου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 468 ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΪΟΥ 2010Το σημείωμα του "Κ" Ο Γιώργος τώρα δικαιώνεται Ο Γιώργος Παπανδρέου επικρίθηκε για δύο εκτιμήσεις του, αλλά στο διάστημα που πέρασε αποδείχθηκε πως είχε δίκιο. Ο πρωθυπουργός είχε διατυπώσει δύο σαφείς απόψεις: Πρώτον, ότι η κρίση δανεισμού δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό, και Δεύτερον, ότι η κρίση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί ν’ αποδειχθεί ευκαιρία. Για το πρώτο δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Η αύξηση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα ή στις χώρες του Μεσογειακού Νότου. Ακόμη και η Γερμανία έχει ξεπεράσει τα αυστηρά κριτήρια του Μάαστριχτ, που θέλει να επιβάλει στους απείθαρχους εταίρους της. Αποτέλεσμα της κρίσης είναι η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Σελ.2 O Βούδας της Ραφήνας Με τη γνωστή αταραξία του Βούδα αντιμετωπίζει ο Κ. Καραμανλής τις επιθέσεις από το περιβάλλον του διαδόχου του στην ηγεσία της Ν.Δ. Φαίνεται όμως ότι η απάθεια είναι εξωτερική και απλώς στη διατήρησή της βοηθάει η διαπίστωση ότι δεν περπατάει η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να τον «σπρώξει» εθελοντικά εκτός κόμματος, και μάλιστα πριν από το συνέδριο της Ν.Δ. του Ιουνίου.
O τέως πρωθυπουργός όχι μόνο δεν κάνει στην άκρη, αλλά εκβιάζει τη νέα ηγεσία ζητώντας πλήρη κάλυψη εν όψει της επερχόμενης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Ενδιαφέρον παρασκήνιο υπήρξε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη Ρηγίλλης, εν όψει της εξεταστικής για το Βατοπέδι, συζήτησαν το ενδεχόμενο να αφεθεί ανοιχτό παράθυρο για ευθύνες στους Αγγέλου και Ρουσόπουλο. Όμως πρόβαλαν την έντονη αντίθεσή τους αρκετοί καραμανλικοί, ακόμα και ο διευθυντής του γραφείου του Σαμαρά, Κ. Αρβανιτόπουλος. Σελ. 11 Τρελό παρασκήνιο για τη «συνέντευξη» του Καραμανλή Πληθαίνουν οι φωνές που προτρέπουν τον Καραμανλή να στείλει στον Σαμαρά το μήνυμα ότι «άλλο ενοικιαστής κι άλλο ιδιοκτήτης». Οι καραμανλικοί πιστεύουν ότι, όπως το πάει ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ., αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κίνημα κομματικών υπέρ της επιστροφής του Καραμανλή. Διαφορετικά, το κόμμα, όπως λέει και ο Μολυβιάτης, θα καταλήξει στα επίπεδα της Πολιτικής Άνοιξης.
Οι «ιδιοκτήτες» της Ν.Δ. έχουν αποφασίσει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πάρουν πίσω τα κλειδιά του νεοκλασικού. Μέχρι τότε, θα φροντίσουν να απαξιώσουν το «συμβασιούχο» πρόεδρο στα μάτια της κομματικής βάσης. Το σχέδιο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. Αύριο, κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, ετοιμάζουν το πρώτο… πανηγυρικό στραπάτσο στον Σαμαρά. Σελ. 12 και Σελ. 13 Χείμαρρος οι παραιτήσεις γαλάζιων στελεχών Σαν χείμαρρος αποχωρούν τα στελέχη της Ν.Δ. από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποχωρήσεις, εξέλιξη που συνδέεται από πολλούς και με τα σχέδια της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημιουργία νέου κόμματος. Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους εκφράζουν πλέον ακόμη και δημοσίως την εκτίμηση ότι η Δεξιά στην Ελλάδα σύντομα θα έχει τριχοτομηθεί. Σελ. 14 και Σελ. 15 Κυνικός και θρασύς Η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο, η κοινωνία σε αναταραχή, το πολιτικό σκηνικό σε κατάρρευση και η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη την επαλήθευση των φημών για μίζες και λαδώματα που οδήγησαν δύο κυβερνήσεις σε δεινές εκλογικές ήττες μέσα σε μία δεκαετία. Η μόνη (ποιοτική) διαφορά μεταξύ των παρόμοιων περιπτώσεων είναι ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση αντέδρασε αποφασιστικά και ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο αντιμετωπίζει ήδη δίωξη, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι άλλοι διέφευγαν στο εξωτερικό σαν κύριοι. Σελ. 49 Γιώργος: «Καμία συγκάλυψη, κανένας συμψηφισμός…» Από την κίνηση του λογαριασμού προκύπτει ότι τα χρήματα δεν κάλυψαν προεκλογικές δαπάνες του πρώην υπουργού. Οι εκροές έγιναν από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Απρίλιο του 2002, δύο στο όνομα του γιου του και μία για να πληρωθούν τα δίδακτρα στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν το 2007, τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, σε λογαριασμό της Alpha Bank. Ο Μαντέλης δικαιολόγησε τη διατήρηση του αρχικού ποσού λέγοντας ότι είχε κατορθώσει να μαζέψει λεφτά για την προεκλογική του καμπάνια και δεν χρειάστηκε τη «χορηγία». Απομένει να διερευνηθεί ένας ακόμη λογαριασμός με το κωδικό όνομα «Ρόκος» στην ελβετική τράπεζα Ντρέσνερ με 850.000 ευρώ κι ένα τρίτος με άγνωστο ποσόν, επίσης στην Ελβετία. Σελ. 50 και Σελ. 51 στο Πέταλο ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ του κάλεσε την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκαλώντας άτυπο υπουργικό συμβούλιο με τρία βασικά θέματα: αποκρατικοποιήσεις, ανταγωνιστικότητα και τιμές. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο ανησυχούν γιατί οι τιμές παραμένουν σε …υψηλή πτήση, ενώ το χρηματιστήριο κινείται σε επίπεδα που το καθιστούν λάθος επιλογή για την πολιτική μετοχοποιήσεων ή αποκρατικοποιήσεων σε αναζήτηση ρευστού.
Τον πρωθυπουργό απασχολεί επίσης ο έλεγχος που θα κάνει κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει κληθεί στη χώρα μας στην αρχή του Ιουνίου, πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σελ. 63 στο Πέταλο Η ΥΠΟΘΕΣΗ Μαντέλη δοκίμασε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, τα οποία αποδεικνύονται ισχυρά! Μέσα σε 16 ώρες μετά την ομολογία-σοκ του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ ότι έλαβε χρήματα από τη Siemens, η Δικαιοσύνη, που επί 2,5 χρόνια κοιμόταν, τώρα ξύπνησε και με διαδικασίες εξπρές απαγορεύτηκε η έξοδος του Μαντέλη από τη χώρα, ενώ κατασχέθηκαν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία!
Ας το πάρουμε ως δείγμα γραφής. Και κάτι ακόμη. Κλαίγεται ο Μαντέλης γιατί έγραψαν ότι έφυγε από τη χώρα προς Αζερμπαϊτζάν. Ότι τάχα τον αδικούν. Η αλήθεια είναι άλλη. Στην κυβέρνηση πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έγινε χαμός. Μέχρι η ΕΥΠ κινητοποιήθηκε για να μην την… κάνει ο πρώην υπουργός. Το μόνο δηλαδή που τους έλειπε ήταν να παραλλήλιζαν κάποιοι το γεγονός με την απόδραση των ισχυρών της Siemens από τη χώρα επί Νέας Δημοκρατίας. Εδώ θα μείνει. Και με ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο να πάει, συνοδεία, σε πιο… στενούς χώρους. Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: