Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
Ποιoς είναι ο άνθρωπος που θέλει να αλλάξει την Τουρκία;
Aφιέρωμα Ταγίπ Ερντογάν
Ποιoς είναι ο άνθρωπος που θέλει να αλλάξει την Τουρκία;
της Στέλλας Κουρμουλάκη
Ιστορική, αλλά και "επαναστατική" χαρακτηρίζουν στη Τουρκία τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταφθάνει στη Αθήνα συνοδεία 10 υπουργών(!) και 100 επιχειρηματιών. ‘Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν, ότι ο Ερντογάν θέλει να πετύχει μια «ιστορική συμφωνία» στη Αθήνα, που σε μεγάλο βαθμό θα διασπάσει το «προαιώνιο» κλίμα καχυποψίας και δυσπιστίας μεταξύ των δύο κρατών.
Ποιος είναι όμως ο Ερντογάν;
Η συστηματική και μόνιμη πλέον αντίθεση του μετριοπαθούς ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας με το περιρρέον κοσμικό κράτος, δημιουργούσε και δημιουργεί εντάσεις και αντιπάλους για τον ίδιο και το κόμμα του. Η μετριοπάθειά του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπερδεύει τους αντιπάλους και γίνεται αντιληπτή με καχυποψία από το κεμαλικό καθεστώς, το οποίο τον πολεμά φανερά και συγκαλυμμένα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε το 1954 και προερχόταν από χαμηλή κοινωνική τάξη. Σε ηλικία 13 ετών, η οικογένεια του και ο ίδιος μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος επιδίωκε καλύτερες συνθήκες και ανατροφή για τα παιδιά του.
Έχοντας εκτός των άλλων ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, αποφοίτησε από ισλαμικό σχολείο, ενώ στη συνέχεια σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Να σημειωθεί ότι εκεί γνώρισε τον Νετσμεντίν Ερμπακάν, τον μετέπειτα πρώτο ισλαμιστή πρωθυπουργό της χώρας.
Τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας γίνονται όταν το 1994 ψηφίζεται δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θέση από την οποία κατά γενική ομολογία, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης, την καθαριότητα και την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να κερδίσει το σεβασμό τόσο των ισλαμιστών όσο και των υπέρμαχων της κοσμικότητας.
Κοινωνία "Μουλάδων" ή Εκσυγχρονισμός;
Ο Ερντογάν και το κόμμα του της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) βρίσκονται στην εξουσία της Τουρκίας από το 2002. Ο Ερντογάν ήταν ήδη δημοφιλής πολιτικός όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Χαρισματικός και με όραμα, είδε τη λαϊκή υποστήριξη προς το κόμμα του να αυξάνεται μετά την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας τα χρόνια διακυβέρνησης του.
Ωστόσο, πάντα είχε τους αντιπάλους του από την πλευρά του κοσμικού κράτους που κατηγορούν τον ίδιο και το AKP για την προώθηση κρυφής ατζέντας που στοχεύει τη μετάβαση της Τουρκίας σε μια θρησκευτική κοινωνία «μουλάδων» ιρανικού τύπου. Το παρελθόν του ίδιου συνδέεται με έντονες ισλαμικές απόψεις, ενώ το κόμμα του έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ. Όμως είναι φανερό ότι ο Ερντογάν έχει επιχειρήσει να τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση από τότε που το κόμμα του έγινε κυβέρνηση.
Παρά ταύτα, οι στρατηγοί της χώρας που αποτελούν ένα είδος "θεματοφυλάκων" του κοσμικού-κεμαλικού συντάγματος της Τουρκίας, βλέπουν αυτή τη στάση με σκεπτικισμό. Ωστόσο η σημερινή Τουρκία είναι μια τελείως διαφορετική χώρα από αυτή του 1980. Ποτέ άλλοτε ο τουρκικός στρατός δεν εμφάνιζε αυτή την εικόνα αδυναμίας παρέμβασης στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ THE INSIDER
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ THE INSIDER:
Μαθήματα φωνητικής στους ιμάμηδες
Νίκος Γκάτσος - 18 χρόνια χωρίς την "Αμοργό"
Κατρακυλούν οι Κυριακάτικες
Ρούλες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου