Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ TGN 1412. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. Το φάρμακο αυτό είναι γερμανικής προέλευσης της φίρμα TE GENERO Και δοκιμάστηκε πρώτα στην Αγγλία διότι εκεί ήταν οι συνθήκες ευνοϊκές. Στόχος του φαρμάκου ήταν να χρησιμοποιηθεί για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δυστυχώς στους υγιείς εθελοντές που δοκιμάστηκε το φάρμακο πέρα από βαριές εγκεφαλικές δυσλειτουργίες που προκάλεσε στο πλαίσιο μιας εγκεφαλίτιδας προκάλεσε και πάρα πολύ άσχημες διαταραχές της κυκλοφορίας με νεκρώσεις. Αυτή την στιγμή η δικαστική διαμάχη έγκειται στο γεγονός ότι νοσοκομείο και σύστημα υγείας αρνούνται να αναλάβουν τα έξοδα θεραπείας που είχανε αυτοί οι υγιείς – ασθενείς. Από την άλλη μεριά ξεκινάνε οι διαδικασίες αποζημίωσης των ασθενών για το φάρμακο TGN 1412 το οποίο όμως είχε ήδη πάρει άδεια για δοκιμασία. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που θα δυσχεραίνει πάρα πολύ την περαιτέρω έρευνα.
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΜΑΦΑΙΡΕΣΗ Η ΠΛΑΣΜΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ «ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΝΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.
Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι στην σκλήρυνση κατά πλάκας στις πρώτες μέρες έχουμε μια συγκέντρωση στους ιστούς και στο αίμα από αντισώματα τα οποία είναι πρωτεϊνούχα κομμάτια που προκαλούνε την αρρώστια. Η συσσώρευση αυτών των αντισωμάτων σε διάφορα σημεία προκαλεί και τις βλάβες των νευρικών κυττάρων και δυστυχώς πολλές φορές δεν τα αντιμετωπίζει καλά η κορτιζόνη. Για αυτό κάποιοι επιστήμονες πίστεψαν ότι με την πλασμαφαίρεση δηλαδή αφαιρώντας τα με το «πλύσιμο» από το αίμα θα έχουμε μια καλυτέρευση της κλινικής εικόνας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε αρκετές κλινικές στον κόσμο καθιερώθηκε αυτό σαν ρουτίνα και δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δυστυχώς είναι πενιχρά έτσι που στις περισσότερες κλινικές έχει σταματήσει αυτή η διαδικασία. Άλλωστε υπήρχε και μια αρκετά μεγάλη επικινδυνότητα μετάδοσης άλλων ασθενειών κατά την διαδικασία κυρίως λοιμογόνων.
ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΙΑΣ ΑΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΤΡΟΦΙΑΣ Η ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ Μια ερευνητική ομάδα από την Βοστώνη που ξεκίνησε με το βασικό ερώτημα αυτό που αναφέραμε παραπάνω και έχοντας υλικό περίπου 30 ασθενείς με έναν μαγνητικό τομογράφο υψηλής ευκρίνειας διαχώρισε εάν πρόκειται για την μια ή την άλλη περίπτωση. Τελικά οι αναλύσεις που γίνανε παράλληλα με μαθηματικά μοντέλα κατέδειξαν σε ότι αφορά ελάττωση μνήμης και προσοχής σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι τόσο η γενικευμένη ατροφία που το προκαλεί παρά ειδικές εστιακές αλλοιώσεις και μάλιστα όταν αυτές αθροίζονται όπως φαίνεται στο υλικό που είχανε οι γιατροί, περισσότερο στην κροταφική περιοχή (λοβό) αμφοτερόπλευρα. Πρόκειται για μια ουσιαστική διαπίστωση διότι τοποθετεί τα πράγματα σε μια νέα θεραπευτική βάση γνωρίζοντας ότι στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας με το πρόβλημα της ελαττωμένης μνήμης και μειωμένης προσοχής στην ουσία πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε τοπικές βλάβες και όχι σε γενικευμένη ατροφία. Άρα η θεραπεία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να παρακολουθεί την πορεία της αγωγής με την μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστώσει από την κάθε αγωγή πως είναι πριν και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: