Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μόλις κυκλοφόρησαν

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ   
Πλάκα Αργολίδας, 1943-44   
Στέλιος Περράκης   
Εκδόσεις Επίκεντρο   
ISBN: 9789604582600   
Σελίδες: 440     
«Μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία βγαλμένη μέσα από τα πιο σκοτεινά συμβάντα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.   
Ο Στέλιος Περράκης γράφει για το φόρο αίματος που πλήρωσε η οικογένειά του στον εμφύλιο πόλεμο χωρίς κορώνες και εμπάθεια.   
Αυτός, καθώς κι όσοι βρίσκονται στην αντίστοιχη θέση με αυτόν στο αντίπαλο στρατόπεδο, μας προσφέρουν την πρώτη ύλη απ’ την οποία δημιουργείται η συμφιλίωση…»   
Θάνος Βερέμης     
Στο έργο αυτό ο συγγραφέας, μέσα από την έρευνα για την δολοφονία του θείου του κατά την διάρκεια του εμφυλίου, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μιας οικογενειακής ιστορίας, γράφοντας ουσιαστικά ένα βιβλίο για την εμφύλια εμπειρία μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι γεγονός πως τα γεγονότα του εμφυλίου συνήθως περιβάλλονται από ένα πέπλο σιωπής, που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε και στη λήθη τους.  
Πόσοι από όσους κάνουν την κυριακάτικη βόλτα τους μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο του Ναυπλίου γνωρίζουν πως εκεί ακριβώς είχε διαδραματιστεί ένα λυντσάρισμα; Πως λίγο πιο πέρα από το μαγευτικό Πόρτο Χέλι, γίνονταν ομαδικές σφαγές; Τα γεγονότα που περιγράφει το βιβλίο είναι τραγικά και φαντάζουν απίστευτα, είναι όμως πέρα για πέρα πραγματικά.  
Στην έρευνά του, ο Περράκης βασίστηκε σε δεκάδες πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες για να τεκμηριώσει ως πρόσφατα άγνωστα γεγονότα που στοιχειοθετούν ένα εφιαλτικό σκηνικό εμφυλίου πολέμου μέσα στην καρδιά της κατοχής. Οι έρευνές του έδειξαν πως ο θάνατος του Μίλτη Μελισσηνού, αλλά και άλλων πολλών, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αναπόφευκτο σε καιρό πολέμου, όπως πίστευε ο ίδιος προτού καταπιαστεί με την έρευνα. Δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα της δράσης μερικών ανεξέλεγκτων, ακραίων στοιχείων, όπως εξακολουθούν να υποστηρίζουν ορισμένοι. Ο θάνατος εκείνος ήταν, αντίθετα, αποτέλεσμα μιας συντονισμένης εκστρατείας του ΕΑΜ εν μέσω μιας σφοδρής εμφύλιας σύγκρουσης με στόχο την τρομοκράτηση του πληθυσμού της περιοχής, ενός πληθυσμού που είχε έναν βασικό στόχο: την επιβίωση.   
Κάτι που γίνεται πλέον αντιληπτό είναι πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το τι έγινε αρκούμενοι σε μια απλή καταγραφή των ιδεολογικών ταυτοτήτων θυτών ή θυμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ιδεολογία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.  
Γι’ αυτό ακριβώς, ο Περράκης προσεγγίζει τον εμφύλιο λιγότερο σαν μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ιδεολογίες ή σαν ένα αποκλειστικά πολιτικό γεγονός και περισσότερο σαν μια κοινωνική διαδικασία που κινείται στη λογική μιας αδυσώπητης εσωτερικής λογικής η οποία συχνά ξέφευγε από τις αρχικές προθέσεις των ίδιων των εμπλεκομένων, οδηγώντας σε ολέθρια αποτελέσματα και μετατρέποντας γείτονες και φίλους σε ορκισμένους εχθρούς.    
Ο συγγραφέας δεν αποφεύγει τους σκοπέλους, δεν αποσιωπά και δεν συγκαλύπτει. Αντίθετα, καταπιάνεται με τα πλέον δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα, όπως η συνεργασία με τους κατακτητές, η έννοια και το περιεχόμενο της αντίστασης, η τρομοκρατία, η δικαιοσύνη, η εκδίκηση, η σχέση μέσων και στόχων, ζητήματα, δηλαδή, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Αργολίδας, αλλά και της Ελλάδας, και θέτουν τις βάσεις για έναν πολύ ευρύτερο προβληματισμό.   
Ο Στέλιος Περράκης είναι σήμερα κάτοχος της έδρας RBC Professorship in Financial Derivatives στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μοντρεάλ.   
Το 2007 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Καναδά.    
Για να δείτε τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του βιβλίου:   
http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582600 

Δεν υπάρχουν σχόλια: