Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ      
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ     
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2010      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΣΤΟ 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.ΑΞΙ.Α.       
Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. να παρευρεθούμε και να χαιρετίσουμε το 19ο ετήσιο συνέδριό σας. Δυστυχώς, υπάρχει μια παράλληλη διοργάνωση ενός συνεδρίου την ίδια ώρα, που αφορά θέματα πολιτικής προστασίας με εκπροσώπηση από 14 ευρωπαϊκές περιφέρειες, που υποχρεώνει τον κ. Υπουργό να βρίσκεται εκεί από λίγο να είμαστε εκεί.  
Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας σήμερα εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω αξιολογείται από εμάς ως ιδιαίτερα χρήσιμη, όπως πλήρως αξιοποιήσιμη θα είναι κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής διαλεκτικής σχέσης με τα όργανα των Αστυνομικών, των Αξιωματικών αλλά και των Αστυφυλάκων και μιας θεσμοθετημένης τακτής διαδικασίας κοινού προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και αναζήτησης λύσεων σε ζητήματα, όχι μόνο συνδικαλιστικά, αλλά και σε ζητήματα που άπτονται στην διαμόρφωση πολιτικών πρωτοβουλιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.     
Αυτή η διαλεκτική σχέση συνεργασίας, συνεννόησης, ανταλλαγής απόψεων, οριοθέτησης των διαφωνιών ,γιατί πολλές φορές και αυτό είναι χρήσιμο, είναι πάντα αναγκαία, ιδιαίτερα όμως στην σημερινή συγκυρία εμείς θεωρούμε, στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην κάνουμε χρήση και να μην αξιοποιήσουμε αυτήν την δυνατότητα, που και από την δική σας πλευρά, σε όλους τους τόνους, διατείνεστε ότι είναι επιδίωξή σας.
Σε μια περίοδο δηλαδή, που μια βαθιά κρίση οικονομική, αλλά όχι μόνο, μια κρίση κυρίως αρχών και αξιών προσδίδει πολύ μεγάλη προτεραιότητα στα βασικά δικαιώματα των πολιτών, ένα εκ των οποίων είναι το δικαίωμα στην ασφάλεια. Όλοι εμείς οι εξουσιοδοτημένοι είτε από τον λαό, είτε από την Πολιτεία πρέπει να βρούμε τον βηματισμό εκείνο ο οποίος θα διασφαλίζει το δικαίωμα αυτό, ένα δικαίωμα δύσκολο στην επίτευξή του και μάλιστα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Η διασφάλιση αυτού του δικαιώματος, παρά τα βήματα που έχουν γίνει και τα οποία δεν πρέπει ούτε να τα υποτιμούμε, ούτε να τα αδικήσουμε, απαιτεί μια άλλη Αστυνομία και στην κατεύθυνση αυτή και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αναβάθμισης της εκπαίδευσης των Αστυνομικών και στα ζητήματα εξοπλισμού και υποδομών, αλλά και στα ζητήματα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε, και θα το κάνουμε, άρτια επεξεργασμένες, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, θετικές απαντήσεις μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν.
Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να κάνω μια ενδεικτική, αλλά ουσιαστική αναφορά στον χρόνο που πέρασε και νομίζω πως η ομάδα «ΔΙΑΣ» είναι ένα χαρακτηριστικό και επιτυχημένο παράδειγμα που δείχνει πώς με νέες δομές και υπηρεσίες μπορεί κανείς να δώσει αποτελεσματικότερες, από τις ήδη σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικές, απαντήσεις στην αντιμετώπιση της καθημερινής μάχης με την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα, στην πόλη, στην γειτονιά. Άλλο ένα σημείο είναι η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ολοκληρώνεται σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο αυτές τις μέρες για τη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας, που αποτελεί άλλη μια πρωτοβουλία και θεσμοθέτηση μιας υπηρεσίας με στοχευμένη δράση που ακουμπά σε πραγματικές ανάγκες.
Θα μου επιτρέψτε όμως για να μην καταχραστώ τον χρόνο και την φιλοξενία σας, να κάνω μια αναφορά κοιτάζοντας σας στα μάτια χωρίς να αισθάνομαι, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ότι έχω τίποτα να κρύψω, ούτε τίποτα που να με κάνει να αισθάνομαι άβολα.
Αναφέρατε, ότι δεχθήκατε αδιαμαρτύρητα ή έστω με χαμηλούς τόνους διαμαρτυριών, περικοπή στο εισόδημά σας. Πράγματι, νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι η αλήθεια να θυμηθούμε ότι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο, εφιαλτικό από άποψη οικονομικής δυσχέρειας χρόνο που πέρασε , διασφαλίστηκαν σημαντικά πράγματα. Στο θέμα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, όπου σε ένα περιβάλλον, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που απαιτούσε και σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους επικράτησε μια ισοπεδωτική λογική, χωρίς εξαιρέσεις αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με τη δική σας προσπάθεια, σε συνεργασία όμως με την τότε πολιτική ηγεσία και με την κυβέρνηση, με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και σχετικές τροπολογίες, διασφαλίστηκε σε ένα βαθμό μια ομαλή τουλάχιστον μεταβατικότητα στο νέο σύστημα με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος, το οποίο ασκείτε.
Περιορίστηκαν επίσης οι κάθετες περικοπές στα επιδόματα που συνδέονται με την ιδιαιτερότητα του σώματος, εξαιρέσαμε από τις περικοπές αυτές το επίδομα ειδικών συνθηκών, τα πενθήμερα και νυχτερινά, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός επίσης γνωρίζατε ότι δεν ήταν αυτός. Επιπλέον, ελπίζω να θυμάστε, γιατί είναι πρόσφατος, τον αγώνα που κάναμε μαζί για την εξασφάλιση πρόσθετων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2010, για να γίνει εφικτή η καταβολή των πενθημέρων και νυχτερινών για το τελευταίο τρίμηνο, όπως επίσης και για την εξασφάλιση επαρκούς πρόβλεψης στον προϋπολογισμό του 2011 για όλα αυτά. Και θα ήθελα να προσθέσω εδώ και την καταβολή στο σύνολο του προσωπικού του εκλογικού επιδόματος Η εύκολη απάντηση σε όλα αυτά είναι «μα ξέρετε αυτά είναι αυτονόητα».
Εσείς τουλάχιστον ξέρετε, ότι σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε τα αυτονόητα δεν υπάρχουν και αυτές οι μικρές κατακτήσεις, που είναι δικές σας κατακτήσεις, είχαν πίσω τους μεγάλη προσπάθεια και απαιτούσαν μια ευαισθησία και μια αναγνώριση του ρόλου και της αποστολής σας, που καθόλου δεν συνάδει με αποσπασματικές απόψεις, οι οποίες μάλιστα τυγχάνουν συνεχώς του προνομιακού σχολιασμού των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έχουν τύχει της ίδιας προσοχής απόψεις για την αποστολή και το ρόλο σας, του Πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εκπροσώπου, ούτε του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Απόψεις, που ξεκαθαρίζουν ότι για μας, για την κυβέρνηση αυτή τα ζητήματα αυτά είναι λυμένα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες επισημάνσεις, οι οποίες νομίζω ότι μπορούν να κωδικοποιήσουν το συμπέρασμα της σημερινής μας επικοινωνίας και κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες αφορούν το κομμάτι της εισαγωγικής τοποθέτησης του Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Το πρώτο είναι η επιδίωξη για μια διαρκή, όσο συχνή και όσο ουσιαστική επιβάλλεται, σχέση συνεργασίας για όλα αυτά τα ζητήματα. Με την αυτονόητη όμως, οριοθέτηση των ρόλων και των ευθυνών, που ο καθένας από την πλευρά του, στα πλαίσια της λειτουργίας ως Ελληνική Αστυνομία εσείς, ως κυβέρνηση εμείς, πρέπει πάντα να οριοθετούμε με σαφήνεια και να μη δημιουργούμε σύγχυση σε αυτή τη σαφή οριοθέτηση ρόλου των ευθυνών. Διότι, άλλο πράγμα είναι η συνεργασία και άλλο είναι, το είπατε νομίζω και εσείς, η σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων. Σε αυτή την προσπάθεια εγώ είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελος του έργου που έχουμε από κοινού να επιτελέσουμε. Στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, διότι προφανώς θα συμφωνήσω με τον κ.Πλεύρη, ούτε η σύλληψη της 17 Νοέμβρη οφείλεται στην τύχη, ούτε οι όποιες επιτυχίες κατά καιρούς της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλονται στην τύχη. Πρέπει όμως να συμφωνήσουν και όλοι όσοι επιχειρούν να διαφωνήσουν μαζί μας ότι δεν πρέπει να αποδώσουμε στην τύχη ούτε το ότι όλες αυτές οι μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και όλες οι σύγχρονες δομές που εγκαινιάστηκαν στην Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, έγιναν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και όταν κατά σύμπτωση ήταν μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ούτε αυτό νομίζω μπορεί να το αποδώσει κανείς στην τύχη.
Γι ’ αυτό κύριε Πρόεδρε θα πρέπει να παρατηρήσω ότι είχε μεγάλη ταχύτητα η διαπίστωσή σας ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κινείται με βραδύτητα. Είχε μια μεγάλη ταχύτητα, γιατί λίγε εβδομάδες έχουμε ως νέα πολιτική ηγεσία και νομίζω ότι το συμπέρασμά σας εκτός από πρόωρο είναι και άδικο και θα διαψευσθείτε πάρα πολύ σύντομα. Και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε τη γενναιότητα να το αναγνωρίσετε.
Η επόμενη παρατήρηση είναι ότι ο θεσμικός τίτλος της φετινής σας συνεδρίας για ελλειμματική πολιτική ανασφάλειας, έχει τον κίνδυνο να παρεξηγηθεί, αδικώντας τη δική σας πάνω απ ’ όλα καθημερινή προσπάθεια και της φυσικής σας ηγεσίας και πολύ λιγότερο εμάς που ερχόμεθα και παρερχόμεθα από τη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής. Και τέλος να τονίσουμε πως δεν θα υπάρχει καμία διαφωνία από την πλευρά μας, ότι η ΕΛ.ΑΣ. πράγματι προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει, αλλά με προτεραιότητα από όλους μας ελπίζω, να ζήσει πρώτα απ’ όλα η ΕΛΛΑΣ με δύο «λ». Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: