Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ                                               
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΠ                                             
ΟΙ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΚΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.   
Μια εκτεταμένη έρευνα που έγινε στο Νιου Τζέρσευ των ΗΠΑ σε ασθενείς με ΣΚΠ αφού βαθμολογήθηκε ανάλογα το επίπεδο της ατροφίας του εγκεφάλου και των παρενεργειών της ΣΚΠ στο ΚΝΣ μετά έλαβαν χώρα διάφορες ψυχομετρικές αναλύσεις προκειμένου να αναλύσουμε την γνωστική ικανότητα των ασθενών.                         
Πέρα από την γνωστική ικανότητα των ασθενών αυτό που έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση είναι ότι παράλληλα με τις γνωστικές λειτουργίες στις οποίες εκπαιδευτήκαν ουσιαστικά οι ασθενείς, υπήρχε μια ουσιαστική βελτίωση και της κλινικής συμπτωματολογίας.                     
Έτσι λοιπόν στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με ΣΚΠ που προσπαθούν να κρατήσουν τον εγκέφαλο τους σε καλή κατάσταση ταυτόχρονα έχουνε μεγάλες ελπίδες να βελτιώσουν και την κλινική συμπτωματολογία                                             
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΠ                                              
Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.                          
Ταυτόχρονα αποτελεί και το περίβλημα του νωτιαίου μυελού.                             
Ο συνδυασμός φέρνει αρκετές δυσκολίες στην ΣΚΠ. Επειδή νευρικό σύστημα και σπονδυλική στήλη και ειδικά ο νωτιαίος μυελός, είναι σε μια στενή επικοινωνία, πολλές φορές έχουμε ιατρικές παρανοήσεις όταν συνυπάρχουν βλάβες και από τα δύο νοσήματα.                     
Είναι δυνατόν η κλινική εικόνα της ΣΚΠ να ξεκινάει αρκετές φορές με κύριο σύμπτωμα μια ριζίτικη διαταραχή της σπονδυλικής στήλης ή με την μορφή ενός λουμπάγκο . Σε αυτές τις περιπτώσεις για τα φαινόμενα αυτά αρκετές φορές λόγω της περιορισμένης έκτασης που δείχνουν ότι έχουν, παρερμηνεύονται σαν τοπικές αλλοιώσεις με αποτέλεσμα πολλές φορές, ιδιαίτερα σε επιμονή του πόνου, να γίνονται και οι ανάλογες επεμβάσεις.                         
Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν υπάρχει έλλειψη εκτενούς ιστορικού που να εξηγεί την διαφοροδιάγνωση από την πρώτη στιγμή έτσι που ασθενείς και θεράπων να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με την ΣΚΠ και μόνο, το ιατρικό πρόβλημα εξακολουθεί να συνεχίζεται πολλές φορές με άκρως δυσμενείς προϋποθέσεις και συνέπειες λόγω έλλειψης συγκεκριμένης διάγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: