Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

«Οι “σκοτεινές σελίδες” της Ιστορίας, τα Τραύματα και η συλλογική Μνήμη».


Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 το απόγευμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας» και η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Οι “σκοτεινές σελίδες” της Ιστορίας, τα Τραύματα και η συλλογική Μνήμη».
Θα παρουσιαστούν τα βιβλία:
-των Γ. Κόκκινου – Ε. Λεμονίδου – Βλ. Αγτζίδη, Το Τραύμα και οι Πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη (από τον Κυριάκο Λυκουρίνο) και
-του Βλάση Αγτζίδη, Ο Κόκινος Καπνάς και ο Ελληνισμός του Καυκάσου (από τον Κοσμά Χαρπαντίδη).
Θα παραστούν οι συγγραφείς των βιβλίων και θα ακολουθήσει συζήτηση. Ακολουθούν σημειώματα για το περιεχόμενο των βιβλίων:
Γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και ξεριζωμοί, εμφύλιοι πόλεμοι και πολιτικές διώξεις: Γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον 20ό αιώνα και τη μοίρα των λαών, «τραύματα» για καιρό απωθημένα ή αποσιωπημένα, που σήμερα έρχονται στο προσκήνιο, δεσπόζουν στη συλλογική μνήμη λαών ή ομάδων και επικαθορίζουν τη συλλογική τους ταυτότητα.
«Σκοτεινές σελίδες» της ιστορίας που εγείρουν αληθινούς «πολέμους μνήμης» σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας που ποινικοποίησε την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας και ξεσήκωσε θύελλα τουρκικών αντιδράσεων και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις για το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού πριν μερικά χρόνια, είναι κάποια παραδείγματα «πολέμων μνήμης».
Βλάσης Αγτζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: