Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ενημερωτική συνάντηση ιδιοκτητών αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων σε περιοχές της Μάνης

Κλιμακώνονται οι πρωτοβουλίες αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη, σε συνέχεια της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 συλλόγων και φορέων της Μάνης και 1.150 ιδιωτών, που ζητούν την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ για αδειοδότηση των δύο πρώτων «αιολικών πάρκων» από σύνολο των 250 ανεμογεννητριών. Την Τρίτη 17/7/2012 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών στον Πειραιά (Πραξιτέλους 215), συνάντηση ιδιοκτητών αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων στις περιοχές της Μάνης, όπου είτε πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες είτε να γίνει διάνοιξη ή διαπλάτυνση δρόμων πρόσβασης στα «αιολικά πάρκα».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τις ως τώρα κινήσεις και για τους τρόπους κλιμάκωσης των ενεργειών, με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης. Υπογραμμίστηκε ότι αν συμβεί αυτό, θα σημάνει την πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της και θα σηματοδοτήσει τον μαρασμό και την καταστροφή της.
Ειδικότερα, οι δικηγόροι της προσφυγής εξήγησαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος σε σχέση με τη σκοπιμότητα αλλά και τη νομιμότητα διάνοιξης δρόμων μήκους δεκάδων χιλιομέτρων στα βουνά της Μάνης, που δεν υπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο διακριτό σκοπό, αλλά αντιθέτως θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης για τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστρέφεται η Μάνη και το μοναδικό της τοπίο, με χρήμα των ταμείων του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταστρέφεται η Μάνη και το μοναδικό της τοπίο, για να δημιουργούνται οι υποδομές προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Από τους παρευρισκόμενους επισημάνθηκε ότι τα βουνά της Μάνης στην κυριολεξία κατασπαράζονται με τρόπο μη αναστρέψιμο για να ανοίξουν δρόμοι που καταλήγουν στις πετρώδεις κορυφές, δηλαδή στο πουθενά, ενώ κατά σύμπτωση φθάνουν στα όρια κάποιων υπό αδειοδότηση «αιολικών πάρκων».
Στη συζήτηση που έγινε, υπογραμμίσθηκε ο ρόλος του Δασαρχείου. Η συγκεκριμένη Αρχή, έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη διαδικασία χαρακτηρισμού ως «δασικών» ή εγκαταλειμμένων των εκτάσεων στις οποίες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Μέσω του χαρακτηρισμού αυτού, δηλαδή ως «δασικής» μιας έκτασης, επιχειρείται η αποδυνάμωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Μανιατών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες. Ανάμεσα τους, να ξεκινήσει διαδικασία, όπου ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και γενικά εκτάσεων που θίγονται από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση «αιολικών πάρκων», να εξουσιοδοτήσουν μαζικά τους Μανιάτες δικηγόρους, οι οποίοι προσφέρουν ήδη αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης, να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής προς προστασία των δικαιωμάτων τους από τυχόν προσβολές αυτών συνεπεία οιασδήποτε πράξεως της διοικήσεως σχετικής με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Μάνη.
Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που θίγονται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη διάνοιξη ή διαπλάτυνση δρόμων εξυπηρέτησης των ανεμογεννητριών μπορούν ΔΩΡΕΑΝ να εξουσιοδοτήσουν το δικηγόρο κύριο Παναγιώτη Βρεττάκο, για την προστασία των δικαιωμάτων τους, βάσει της επισυναπτόμενης εξουσιοδότησης η οποία πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί στο δικηγορικό γραφείο του κύριου Βρεττάκου με φάξ (210.4287660) ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή (Ιάσωνος 2, Τ.Κ.18537 Πειραιάς).
Επίσης, υπογραμμίσθηκε ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα αγροτεμάχια τους στο έντυπο Ε9, διότι μονάχα έτσι θα κάνουν το πρώτο βήμα για να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Επιπλέον, σχεδιάζεται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προς δημόσιες ελεγκτικές αρχές, ενώ προγραμματίζεται το βράδυ της 11ης Αυγούστου ανοιχτή εκδήλωση στην Αρεόπολη όπου θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν οι Μανιάτες βουλευτές για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη.
Παράλληλα, οι 32 φορείς της Μάνης θα εκπροσωπηθούν στη συνέντευξη τύπου της παλλακωνικής κίνησης αλληλλοενημέρωσης και αλληλοποστήριξης «Δικτύο Περιβαλλοντικής - Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο στη Σπάρτη, την Παρασκευή 27 Ιουλίου, και ο εκπρόσωπος μας θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε διμερείς ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα με τους βουλευτές και την κυρία Αντιπεριφερειάρχη της Λακωνίας.
Το πλούσιο ενημερωτικό υλικό που διαθέτει ο Σύλλογος μας μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο κατόπιν αίτησης του.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6937243614-210.4412711, Fax: 210.8256137, Εmail: armenopetra@ gmail. com, www.facebook.com/GEROLIMENAS

Δεν υπάρχουν σχόλια: