Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ARCTUROS

Βοήθησέ μας να βάλουμε τέλος στην αιχμαλωσία αρκούδων και λύκων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης
Στην άμεση συλλογή υπογραφών υπέρ της απομάκρυνσης των άγριων ζώων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης προχωράει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Από τη Δευτέρα 8 Απριλίου δημιουργήσαμε πλατφόρμα συλλογής υπογραφών των πολιτών που υποστηρίζουν τα δύο κύρια αιτήματα μας, ώστε να μπει τέλος στην αιχμαλωσία άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους που λειτουργούν εκτός νομοθετικού πλαισίου και να μεταφερθούν οι αρκούδες και οι λύκοι του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στόχος μας είναι η συγκέντρωση 30.000 υπογραφών έως το τέλος του Απριλίου.
Πατήστε εδώ για να υπογράψετε!
Φέτος επιλέγουμε λαμπάδες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ!

Λαμπάδες ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για λαμπρή φύση και γιορτή! Φέτος για τις λαμπάδες σας επιλέξτε τις χειροποίητες λαμπάδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που υποστηρίζουν την άγρια ζωή, την ελληνική φύση και το περιβάλλον. Θα τις βρείτε σε τέσσερα διαφορετικά σχέδια και πολλά διαφορετικά χρώματα. Οι λαμπάδες είναι από χειροποίητο αρωματικό κερί με χειροποίητο γούρι, μπρελόκ, γιο γιό ή χρωματιστό αρκουδάκι και είναι στολισμένες με σπάγκο, κορδέλες και κορδόνια. Διατίθενται σε χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο με άρωμα φρούτων, μπεζ με άρωμα βανίλια και λευκό. Τιμή: 9-11€
Δείτε τις χειροποίητες λαμπάδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Ελάτε να καθαρίσουμε το ρέμα στο Καταφύγιο του Λύκου
Αφήνουμε τις πόλεις και επιστρέφουμε στη φύση! Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη διεθνή εθελοντική καμπάνια Let’s Do It και καθαρίζει το παραποτάμιο δάσος και το ρέμα του Σκλήθρου, που περιβάλλει το Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας. Στο τέλος της δράσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Καταφύγιο από το ειδικευμένο προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Ενημερωθείται για το πρόγραμμα και δηλώστε συμμετοχή, επικοινωνώντας με την υπεύθυνη, κα. Μαρία Τσιτινίδου τηλεφωνικά στο 2310 555920 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση mtsitinidou@arcturos.gr
Διαβάστε περισσότερα
Διάλεξε τις δράσεις που θέλεις να υλοποιήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ συνεχίζουν τις περιβαλλοντικές δράσεις και το 2013. Με στόχο να βοηθήσουμε και να αναζωογονήσουμε τη φύση και να προστατεύσουμε την άγρια ζωή ο κόσμος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 10 δράσεις σε ισάριθμα διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα! Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσω της σελίδας του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο facebook και κάθε συμμετέχοντας μπορεί να επιλέξει μέχρι και τρεις δράσεις της επιλογής του.
Ψήφισε τώρα τις δράσεις που θέλεις να υλοποιήσουμε
Ο Μίσα, δεν ξύπνησε…
Και ενώ η Άνοιξη ήρθε για τα καλά, οι αρκούδες ξύπνησαν και κυκλοφορούν πάλι κανονικά στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας –μέχρι και ο Ανδρέας ο γηραιότερος αρκούδος του κόσμου- ο Μίσα δεν βγήκε ποτέ από τη φωλιά του. Όταν απομονώθηκαν όλα τα ζώα για να μπορέσουν με όλα τα μέσα ασφαλείας να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο του Καταφυγίου και ως τη φωλιά του Μίσα, εντόπισαν το άψυχο σώμα του ζώου. Στο ζώο δεν εντοπίστηκε κάποιο τραύμα, ούτε συγκεκριμένη αιτία θανάτου. Ο θάνατος επήλθε περίπου 20 ημέρες νωρίτερα.
Διαβάστε περισσότερα
Ξεκίνησε η δημιουργία κήπων στα σχολεία για το πρόγραμμα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας»
Μπήκε η άνοιξη και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε ενεργά τη δημιουργία κήπων στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», που υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ. Το πρόγραμμα εγκαινίασε το Γυμνάσιο της Μαγούλας, με το θεματικό κήπο «Δέντρα επιβράδυνσης της φωτιάς», έκτασης 100 τμ. Τριάντα περίπου μαθητές βοήθησαν σκάβοντας λάκκους και φυτεύοντας ακατάπαυστα για 2 ώρες, ενώ στο τέλος υιοθέτησαν φυτά, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη της συνεχούς φροντίδας τους. Η ομάδα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μαζί με τους συνεργάτες της εικαστικής παρέμβασης θα αναλάβουν τώρα δράση, προκειμένου μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης ποιότητας για τη ζωή μας.
Διαβάστε περισσότερα
Ο Ζήκος, ο Λύκος και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης
Από την 1η ως την 6η Απριλίου, την εβδομάδα που γιορτάζει σε όλο τον κόσμο, το παιδικό βιβλίο, ο Ζήκος, ο Λύκος και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βρέθηκαν στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης! Ο Μιχάλης Καζάζης, συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου διάβασε το παραμύθι «Ζήκος, ο Λύκος» για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πρόβαλλαν εικόνες και πληροφορίες για τον αληθινό λύκο που ζει στην ελληνική φύση, ενώ στο τέλος πραγματοποίησαν δημιουργικά εργαστήρια μάσκας και origami με θέμα το λύκο.
Δείτε τις φωτογραφίες από την παρουσίαση 
Πρόγραμμα υιοθεσίας Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου
Ο Ελληνικός ποιμενικός είναι μια από τις δύο γνήσιες ελληνικές φυλές σκύλων που έχουν επιβιώσει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γενναίος, πιστός και δυνατός εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής στην ελληνική φύση. Στο Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου, στην Αγραπιδιά της Φλώρινας ζουν 11 ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι. Οι σκύλοι αυτοί αποτελούν το δυναμικό που χαρίζει στους έλληνες κτηνοτρόφους την αποτελεσματική προστασία που χρειάζονται για τα κοπάδια τους. Μέχρι σήμερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει χαρίσει περισσότερους από 500 ελληνικούς ποιμενικούς σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών. Προκειμένου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ να συνεχίσει να χαρίζει κουτάβια στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών και να εντείνει τις προσπάθειές του για την αναγνώρισ η της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία, ξεκίνησε το πρόγραμμα συμβολικός υιοθεσίας ελληνικού ποιμενικού! Έτσι, δίνει τη δυνατότητα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες να υιοθετούν τους γεννήτορες του Κέντρου Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, καλύπτοντας μέρος των εξόδων περίθαλψης, κτηνιατρικής φροντίδας και διατροφής τους.
Υιοθετήστε έναν ελληνικό ποιμενικό σκύλο!


Ημερίδα για τα δηλητηριασμένα δολώματα
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Δηλητηριασμένα Δολώματα: Επιπτώσεις στην Βιοποικιλότητα & τεχνικές αντιμετώπισης» στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533]. Ο σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών του Νομού Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής και η έναρξη δημόσιας συζήτησης για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αλλά και τη δημόσια υγεία από τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Διαβάστε περισσότερα


Παράδοση πινακίδων στο δίκτυο ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα η παράδοση των πινακίδων στα μέλη των δικτύων των Δήμων και των Κυνηγετικών Συλλόγων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» LIFE09 NAT/ES/000533. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για τα στελέχη φορέων και δημοσίων υπηρεσιών με θέμα τη διαχείριση δηλητηριασμένων ζώων και πτωμάτων.
Διαβάστε περισσότερα