Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ARCTUROS - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιβιώνει…

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αυτή τη στιγμή σε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Εδώ και 21 χρόνια υπηρετούμε πιστά το σκοπό της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής στην πατρίδα μας. Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει πλήξει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της λειτουργίας του. Προκειμένου να επιβιώσει με αμείωτη τη δράση του σε όλη την Ελλάδα, συρρικνώνεται διοικητικά και καταργεί τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Συρρικνώνεται γεωγραφικά προκειμένου να συνεχίσει να κάνει αυτό που τόσο καλά γνωρίζει: Να προστατεύει την άγρια ζωή και το περιβάλλον στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και τώρα χρειάζεται την υποστήριξή σας, ηθική και οικονομική.
Διαβάστε περισσότερα Τρέξε στο Μαραθώνιο με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών! Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει για πρώτη φορά την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013, στη διοργάνωση ως επίσημη συνεργαζόμενη ΜΚΟ. Κάθε δρομέας που θα τρέξει στους αγώνες δρόμου 5 χλμ., 10 χλμ, ή στον κλασικό Μαραθώνιο των 42 χλμ. ενισχύει με τη συμμετοχή του τις δράσεις μας, καθώς 10€ από το κόστος εγγραφής στον αγώνα θα διατεθούν ως δωρεά στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.
Δηλώστε συμμετοχή! 
Το Καταφύγιο της Αρκούδας ανοικτό κάθε Τετάρτη

Κάθε μέρα του καλοκαιριού είναι μία ευκαιρία για εκδρομή στο πανέμορφο Νυμφαίο και το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας. Γι’ αυτό και το Καταφύγιο θα λειτουργεί κάθε μέρα τόσο για τους επισκέπτες που προτιμούν την ησυχία της καθημερινής όσο και για εκείνους που προτιμούν το ζωηρό ρυθμό του Σαββατοκύριακου. Αν θέλετε να ζήσετε από κοντά τους καλοκαιρινούς ρυθμούς των αρκούδων του καταφυγίου μπορείτε να επισκεφθείτε για ξενάγηση καθημερινά και 10.00-17.00. Οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε ώρα (10.00 πμ, 11.00 πμ, 12.00 μμ, 13.00 μμ, 14.00 μμ, 15.00 μμ, 16.00 μμ, 17.00 μμ) από ειδικευμένο προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
37 κουτάβια διατέθηκαν σε κτηνοτρόφους μέσα στο 2013

Το πρόγραμμα Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού συνεχίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα κάθε χρόνο. Το δίκτυο των κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυξάνεται καθημερινά, ενώ φέτος θα είναι η πιο παραγωγική χρονιά για τους γεννήτορες του κέντρου. Εκτός από τα κουτάβια που γεννιούνται στο Κέντρο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διανέμει σε κτηνοτρόφους που ζουν σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας και λύκου κουτάβια από γέννες ποιμενικών που παραχωρήθηκαν σε άλλους κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για καθαρόαιμους ελληνικούς ποιμενικούς απόγονους σκύλων που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί συνολικά 37 κουτάβια μέσα στο 2013 και μέχρι το τέλος του έτους πιθανότατα ο αριθμός θα ανέλθει σε 60, αριθμός ρεκόρ για στην ιστορία λειτουργίας του Κέντρου.
Διαβάστε περισσότερα Αν δεις αρκούδα…

Η παράδοση να λέει ότι η συνάντηση με αρκούδα σημαίνει υγεία και καλοτυχία. Αν και οι πιθανότητες να συναντήσει κανείς αρκούδα στη φύση δεν είναι είναι πολλές, καθώς κυκλοφορούν κυρίως τη νύχτα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σας εφιστά την προσοχή για να ακολουθήσετε μερικούς πολύ απλούς κανόνες. Εάν κινείστε στο εθνικό οδικό δίκτυο της βόρειας και βορειοδυτικής Ελλάδας τηρείτε τα επιτρεπόμενα όρια ιδίως τις βραδινές ώρες. Ο Αύγουστος είναι μήνας υψηλής κινητικότητας για τις αρκούδες! Εάν είσαστε λάτρεις της φύσης και σας αρέσει η πεζοπορία σε δασικά μονοπάτια τότε σε περίπτωση που συναντήσετε μία αρκούδα ακολουθήστε τις απλές οδηγίες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Τι να κάνεις αν δεις αρκούδα Φωτογραφίζοντας αρκουδάκια στο όρος Λάκμος

Ο φίλος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Κάρολος Τριβιζάς, μας έστειλε πριν από λίγο καιρό φωτογραφίες από δύο μικρά αρκουδάκια που συνάντησε στο όρος Λάκμος της Πίνδου, σε υψόμετρο 2050 μ. κοντά στη ορεινή λίμνη Βερλίγκα! Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία με τα αρκουδάκια σε υψηλή ανάλυση και εδώ για να δείτε μία πανέμορη φωτογραφία της ορεινής λίμνης της Πίνδου, εκεί που φωτογραφήθηκαν και τα αρκουδάκια. Εάν έχετε και εσείς στην κατοχή σας παρόμοιες φωτογραφίες που θα θέλατε να μοιραστείτε με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ μπορείτε να τις στείλετε με ένα email στο newsletter@arcturos.gr
O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρέλαβε το e-award για τον καλύτερο λογαριασμό οργανισμού στο Twitter

Το βραβείο για τον καλύτερο λογαριασμό οργανισμού στο Twitter έλαβε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου! Η υποψηφιότητά μας ήταν εκείνη που αναδείχθηκε πρώτη χάρις στην ψήφο του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη!
Διακοπές με βιβλία από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Φέτος στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις επιλέξτε για τα παιδιά ένα βιβλίο από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ που θα γεμίσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Τρυφερές ιστορίες με πρωταγωνιστές αρκούδες και λύκους εικονογραφημένες με μαεστρία. Οι ιστορίες του Ζήκου του λύκου, που βάζει στόχο να κερδίσει την εκλεκτή της καρδιάς του, μιας αρκούδα τόσο γεμάτης αγάπη και χαρά για τη ζωή που, όποτε συναντούσε κάποιο άλλο ζωντανό πλάσμα το αγκάλιαζε και του Πατού, του αρκούδου που θέλει να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά με τους φίλους του είναι η καλύτερη συντροφιά για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών.
Δείτε τα βιβλία που μπορείτε να προμηθευτείτε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ Ημερίδα για την ομαλή συμβίωση μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων με την άγρια ζωή

Ημερίδα με θέμα: «Διαχειριστικές κατευθύνσεις για την ομαλή συμβίωση μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων με την άγρια ζωή για την εξάλειψη της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013, στις 18:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533] το οποίο υλοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή Αντιχάσια Όρη-Μετέωρα-Κόζιακας των Τρικάλων και έχει διάρκεια 5 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα