Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Χαρμολύπη Studio Matejka

30 Σεπτεμβριος Δευτερα ΕΩΣ 01 Οκτωβριος Τριτη
Ώρα: 21:00
Μπενσουσάν Χαν
Πληροφορίες για τον χώρο

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 8€
Φοιτητές: 5€
Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.
Χαρμολύπη
Studio Matejka

υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Grotowski

Η Χαρμολύπη βασίζεται σε προσωπικές ιστορίες της ερμηνεύτριας, η οποία τις αφηγείται μέσα από το σώμα της. «Εκεί που οι λέξεις αποτυχαίνουν και σβήνουν, αναλαμβάνει δράση το σώμα, που έχει τη δική του γλώσσα και ιστορία» υποστηρίζει η ηθοποιός, Αλεξάνδρα Καζάζου. «Μια γλώσσα που περιλαμβάνει όλα τα απολεσθέντα κομμάτια του εαυτού μας, ώστε να ξαναβγούμε στο φως, μακριά από το σκοτάδι και το υπαρξιακό μηδέν - να επιστρέψουμε στον εαυτό μας, στη ζωή ή στον θάνατο». Η Χαρμολύπη είναι μια σόλο performance, που εμπεριέχει το «άλφα και το ωμέγα» της ανθρώπινης φύσης. Ένας χάρτης με τις σκέψεις και τις περιπέτειες μιας γυναίκας, η οποία ψάχνει να βρει τη χαμένη της ισορροπία, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Με την αόρατη παρουσία του Grotowski, να εμπνέει και να δυναμιτίζει τις αισθήσεις.
Αλεξάνδρα Καζάζου. Ελληνοπολωνέζα, γεννημένη στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Μετά τις θεατρικές της σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., εργάζεται ως ηθοποιός στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». Παράλληλα, με φίλους και συνεργάτες της, ιδρύουν στην Αθήνα, τη θεατρική ομάδα Asypka. Είναι μέλος του StudioMatejka και του Odra Ensemble. Διδάσκει Αρχαία Ελληνική τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ. Κύριο ερευνητικό της πεδίο, είναι η λειτουργία του χορού στο αρχαίο δράμα και η σύνδεσή του με καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινής ζωής. Από τις σπουδαιότερες εμπειρίες που έχει ζήσει, η επίσκεψή της − για ερευνητικούς λόγους − στη βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.
Studio Matejka. Ανοίγει τις πόρτες του το 2010, ως θεατρικό εργαστήριο που εξερευνά τις σύγχρονες τεχνικές σωματικής έκφρασης και performance. Μέσα από την πρακτική έρευνα, οι performers μαθαίνουν να αναπτύσσουν τη δύναμή τους, την ευκινησία τους και την επιδεξιότητά τους, να επικοινωνούν με το σώμα τους, μέσα από ένα ευρύ φάσμα ιδεών, εικόνων και λέξεων. Το Studio, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή δικτύωση-επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς ανά τον κόσμο, διευθύνει ο Matej Matejka, με συνεργάτες 8 performers από 7 διαφορετικές χώρες.
Ο Matej Matejka είναι ο ιδρυτής και η «ψυχή» του StudioMatejka. Σπουδάζει υποκριτική στη Μπρατισλάβα, τη Σλοβακία και αργότερα στο JAMUUniversity, στο Brno της Τσεχίας. Από το 2005, συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Grotowski, εξερευνώντας τη σωματική έκφραση στο θέατρο. Παράλληλα, παραδίδει σεμινάρια με τίτλο «Ξυπνώντας το σώμα που ακούει», στο Ινστιτούτο Grotowski και στο TeatrZAR της Πολωνίας, καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Χαρμολύπη
Δημιουργία - ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου
Σκηνοθεσία: MatejMatejka
Μουσική: DitteBerkeley, DanielHan
Μουσική και ηχητική επιμέλεια: DitteBerkeley
Δραματουργική επεξεργασία: MatejMatejka, BryanBrown
Επιμέλεια κίνησης: MagdalenaKoza, VivienWood
Κοστούμια: AgnieszkaKatyńska
www.studiomatejka.com