Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

54ο ΦΚΘ: News



 
FestivalNews #424
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στην Αποθήκη Γ’, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη. Φέτος, η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, αποτελείται από τους Σκοτ Φούντας (βασικός κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety), Άντα Σόλομον (παραγωγός), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών) και Κ. Βήτα (μουσικός).
 
Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο κ. Εϊπίδης λέγοντας: «Είναι μεγάλη χαρά και περηφάνια για εμάς το ότι επιτύχαμε να έχουμε αυτούς τους υπέροχους και διακεκριμένους επαγγελματίες ως μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο πολύ γνωστός Αμερικανός, με ελληνικές ρίζες, σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν. Έχει επισκεφθεί το φεστιβάλ και στο παρελθόν και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετέχει στην κριτική επιτροπή, ενώ η νέα ταινία του Nebraska είναι η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στον Σκοτ Φούντας, έναν πολύ σημαντικό και αξιοσέβαστο κριτικό κινηματογράφου από τη Νέα Υόρκη, τον οποίο διαβάζουν και σέβονται οι σκηνοθέτες. Επίσης δυσκολεύομαι ακόμη να πιστέψω πώς η Άντα Σόλομον, η πιο διακεκριμένη παραγωγός του ρουμάνικου σινεμά, τιμημένη με διεθνή βραβεία, πείστηκε να βρει το χρόνο να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή - νομίζω ότι η σύνθεση της επιτροπής ήταν ελκυστική και για την ίδια. Ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ ήταν κριτικός κινηματογράφου τα τελευταία 26 χρόνια στη γαλλική εφημερίδα Liberation, είναι άνθρωπος δραστήριος σε πολλούς τομείς, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Δεκαπενθήμερου των σκηνοθετών» στο φεστιβάλ των Καννών. Τέλος, χαίρομαι επίσης που έπεισα τον δικό μας Κ. Βήτα, ένα πολυτάλαντο καλλιτέχνη –μουσικό και ζωγράφο- να βρει το χρόνο να δει τις ταινίες και να τις αξιολογήσει».
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ MISS VIOLENCE
Η ταινία Miss Violence που απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας -Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας και Κύπελλο Βόλπι ανδρικής ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου- βρέθηκε στο επίκεντρο της 54ης διοργάνωσης, τη Δευτέρα 4/11, μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο σκηνοθέτης της Αλέξανδρος Αβρανάς και οι ηθοποιοί Ελένη Ρουσσινού και Σίσσυ Τουμάση.
  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΒΗΤΑ - TRANSFORMATIONS
Δευτέρα 4 & Τρίτη 5/11 (Βασιλικό Θέατρο, 22:00)
Ο Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης το έργο του Μετασχηματισμοί/ Transformations live με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ.
 
 
 
Δεκάλογος / Κριστόφ Κισλόφσκι
Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσφέρει μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία στους σινεφίλ τόσο της παλιάς όσο και της νέας γενιάς. Ο αριστουργηματικός Δεκάλογος του Κριστόφ Κισλόφσκι θα προβληθεί στο σύνολό του, σε μια ειδική προβολή της φετινής διοργάνωσης, έπειτα από 18 χρόνια από την πρώτη προβολή του στις αίθουσες του Φεστιβάλ.
Art Projections
To 54ο ΦΚΘ, σε συνεργασία  με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, παρουσιάζει στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ένα πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Art Projections» από τις 4 ως τις 9 Νοεμβρίου 2013, στο Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, θέτοντας στο επίκεντρο τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και την έβδομη τέχνη.
Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το κοινό του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να δει αποκλειστικά στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τις ταινίες Μέλι της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία-Γαλλία), Ραγισμένα όνειρα του Φέλιξ φαν Γρούνινγεν (Βέλγιο) και Ο εγωιστής γίγαντας της Κλίο Μπάρναρντ (Μεγ. Βρετανία).
Έναρξη του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το φετινό 9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, επέλεξε 16 κινηματογραφικά σχέδια, βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.