Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

54ο ΦΚΘ: News

​​
 
FestivalNews #428
Τρεις μέρες πριν τη λήξη του 54ου Φεστιβάλ και η καρδιά του ανεξάρτητου σινεμά χτυπά δυνατά στην πόλη της Θεσσαλονίκης! Οι σινεφίλ συρρέουν στα εκδοτήρια για να προμηθευτούν έγκαιρα τα εισιτήρια που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στις ταινίες, πλημμυρίζοντας τις αίθουσες προβολών στο Ολύμπιον και το Λιμάνι. Παράλληλα, συζητούν με ενθουσιασμό με τους σκηνοθέτες στο τέλος κάθε προβολής, δίνουν τα προγνωστικά τους για τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και βέβαια ψηφίζουν τις αγαπημένες τους ταινίες που διαγωνίζονται για τα Βραβεία Κοινού Fischer.
 
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΛΕΡ ΣΙΜΟΝ

Μιλώντας για την ταινία της Gare du Nord και για την αίσθηση που αφήνει ότι όλα συνέβησαν απλά και γρήγορα η Κλερ Σιμόν τόνισε «Δουλέψαμε πολύ για να το πετύχουμε αυτό. Αναζητούσα για καιρό ιστορίες και ανθρώπους, ενώ επίσης χρησιμοποίησα αληθινούς διάλογους και χαρακτήρες – όχι όμως αληθινούς ανθρώπους. Όλοι υποδύονται. Πρόκειται για ένα μείγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ όσον αφορά στην αφήγηση και το σενάριο, ωστόσο η ταινία είναι εξ ολοκλήρου μυθοπλασία».
  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΝ ΓΚΙΡΟΝΤΙ
Για τον Αλέν Γκιροντί, το να κάνεις κινηματογράφο σημαίνει «να παρουσιάζεις τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, όχι με τον τρόπο που ακολουθούν όλοι. Αλλιώς γιατί να υπάρχει ο κινηματογράφος;». Αυτό που τον ώθησε να ασχοληθεί με το σινεμά,  ήταν, όπως είπε ο ίδιος, «το όνειρο που είχα να ξαναπλάσω τον κόσμο εξαρχής. Με ενδιαφέρει να προσεγγίσω άμεσα το πραγματικό και να δώσω την προσωπική μου άποψη, να θίξω ξανά το αληθινό και ταυτόχρονα να κάνω τον κόσμο να ονειρεύεται. Μου αρέσει η ιδέα του νατουραλισμού».
 
 
 
Ημέρα Γαλλοφωνίας στο 54ο ΦΚΘ!
Οκτώ γαλλόφωνες ταινίες του 54ου ΦΚΘ συμμετέχουν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του γαλλόφωνου καναλιού TV5 MONDE, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance.
 
Ταινίες για παιδιά!
Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Σάββατο 9, Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 09:00-13:00
Οι νεαροί σινεφίλ έχουν την τιμητική τους. Οι προβολές του τμήματος "Ταινίες για παιδιά" του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν πέντε ταινίες από την Δανία για παιδιά και εφήβους, την ενότητα "Short & Sweet" -ένα καλειδοσκόπιο του γερμανικού κινουμένου σχεδίου- καθώς και την απολαυστική σειρά ταινιών μικρού μήκους "Soirée Allemande - Everybody's Favourites".