Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ

Τα νέα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Η τέχνη και η τεχνική του μυθιστορήματος με τον συγγραφέα Νίκο Δαββέτα
Ένας κύκλος 10 τρίωρων μαθημάτων αφιερωμένος στην τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη 18:30-21:00
• Κόστος: 300 € - Για φοιτητές και ανέργους: 250 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ του Τζούλιαν Μπαρνς
• Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013
• Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr.
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο από τον υπεύθυνο προγράμματος: «Αγαπάτε το μυθιστόρημα, αλλά αγνοείτε την τέχνη και την τεχνική του; Διαβάζετε πολλά μυθιστορήματα, αλλά αγνοείτε τον μυθιστορηματικό «κανόνα», την παράδοση και την ιστορία του;
Στον κύκλο αυτών των μαθημάτων φιλοδοξούμε να απαντήσουμε σε βασικές απορίες αναγνωστών και επίδοξων «γραφιάδων»:
Ποιες είναι οι στοιχειώδεις απαιτήσεις μιας εξιστόρησης; Πόσους αφηγητές μπορεί να έχει μια μυθιστορία; Πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη της πλοκής; Πώς πλάθεται ένας μυθιστορηματικός χαρακτήρας;
Αλλά και να προσεγγίσουμε κορυφαία έργα: Από το Δεκαήμερο του Βοκκάκιου και τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες ως τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι, τη Δίκη του Κάφκα και την Αθανασία του Κούντερα.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τη μυθιστορηματική τέχνη, ξαναδιαβάζοντας με μολύβι και χαρτί –σημειώσεις, ασκήσεις και παραδείγματα- τα κείμενα που μας έκαναν να την αγαπήσουμε...»
O Νίκος Δαββέτας είναι συγγραφέας και κριτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα από τις σελίδες του περιοδικού Διαγώνιος το 1981. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξι ποιητικά βιβλία (Οι εραστές της Όστριας, Λευκή Φούγκα, Η μυστική ταφή της Ελεονόρας Τίλσεν, Τα μήλα της Εδέμ, Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ, 15 Οκτωβρίου 1960), μια συλλογή διηγημάτων (Ιστορίες μιας ανάσας) και τέσσερα μυθιστορήματα (Το θήραμα, Λευκή πετσέτα στο ρινγκ, Η εβραία νύφη, Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη). Το 2010 το βιβλίο του Η εβραία νύφη τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε στην Ολλανδία σε μετάφραση του Hero Hokwerda. Επίσης, ποιήματα και διηγήματά του μεταφράστηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία μια επιλογή του ποιητικού του έργου σε απόδοση Tomas Nairn. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Partisan Review, Agenda, Waves, Modern Poetry in Translation, Erythia. Υπό έκδοση βρίσκεται ο τόμος Η λογοτεχνία υπό κρίση, στον οποίο ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τα κριτικά του κείμενα που δημοσίευσε κατά καιρούς σε περιοδικά κι εφημερίδες (Το Βήμα, Καθημερινή, Το Τέταρτο, Νέα Εστία, Εντευκτήριο κ.ά.).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι και Ένα κεράκι για το ρινοκεράκι
Δραματοποιημένη αφήγηση των Παραμυθιών Ντορεμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 4 ετών
1ο μέρος
Τι πρέπει να κάνεις αν μια κεραμίδα, ένα τούβλο ή ένα βουβάλι σου πέσει στο κεφάλι; Αν χάσεις το λεωφορείο ή ξεχάσεις τα κλειδιά σου; Αν ένας κόνδορας σου κουτσουλίσει το καινούργιο σου καπέλο; Μα φυσικά να έρθεις στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ! Εκεί, παίζοντας μουσικά και κινητικά παιχνίδια με την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη, θα ανακαλύψεις ποιο πράγμα έχει τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή!
2ο μέρος
Πρόσκληση σε Πάρτι Γενεθλίων
Ο Ροδόλφος το Ρινοκεράκι σας καλεί στο πάρτι που κάνει για τα πρώτα του γενέθλια! Τα παιδιά με τη βοήθεια της ηθοποιού Μαρίας Τερζάκη θα βοηθήσουν το ρινοκεράκι να σβήσει το πεισματάρικο κεράκι της τούρτας του, θα φυσήξουν, θα φταρνιστούν, θα κουβαλήσουν κουβάδες με νερό, θα ξηλώσουν μπανιέρες και, με αυτό τον διασκεδαστικό τρόπο, θα πάρουν ένα μήνυμα για τη σημασία της υπομονής στη ζωή μας η οποία μας γλιτώνει από πολύ σφουγγάρισμα! Αν καταφέρουμε να σβήσουμε με τον Ροδόλφο το κεράκι, τότε θα παίξουμε παρέα ένα ωραίο παιχνιδάκι!
Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν ένα από τα δύο βιβλία. Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα δοθούν δωράκια!
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.

ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
Η θεατρική ομάδα ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ παρουσιάζει αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς τη νέα της παράσταση ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, στις 6:30 το απόγευμα
Μια διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση πέντε γνωστών μύθων του Αισώπου με πολλή φαντασία, χιούμορ, χορό, ζωντανή μουσική και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις! Μετά την πετυχημένη «Μυλωνού» που κέρδισε την περασμένη χρονιά, όπου κι αν παίχτηκε, το γέλιο και το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δραματοποιεί πέντε γνωστούς μύθους του Αισώπου και το παιχνίδι ξεκινά με μια βαλίτσα, πολλά μουσικά όργανα, κούκλες, χαρά και χρώμα!
Η παράσταση είναι φτιαγμένη από τα πιο αγνά υλικά: κέφι, γνώση και αγάπη για το θέατρο. Μια πολύχρωμη παράσταση για μικρούς (παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού) και μεγάλους, γεμάτη ζωντάνια, μουσική και κίνηση, που μιλάει με αλληγορίες για τη ζωή –μέσα από παθήματα ζώων– και μας διδάσκει τη σπουδαιότητα των υψηλότερων αξιών και ιδανικών.
Παρουσιάζονται και ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας οι εξής πέντε μύθοι του Αισώπου που επέζησαν στους αιώνες: Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας, Η ποντικίνα της πόλης και η ποντικίνα της εξοχής, Ο Βοριάς και ο Ήλιος, Η Αλεπού και ο Κόρακας, Ο Λαγός και η Χελώνα.
Κέντρο της παράστασης είναι το παιδί! Η δράση σταματάει για να ακουστούν οι ιδέες και οι απόψεις των παιδιών, για να προβληματιστούμε μαζί τους και για να συζητήσουμε για τη βία, την αλαζονεία, την υπομονή, τη φιλία, τη γενναιότητα, τον θυμό, την αγάπη…
Παίζουν οι ηθοποιοί Έλενα Γεροδήμου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Βέρα Λάρδη
Καλλιτεχνική επιμέλεια και θεατρική διασκευή: Τάσος Ράτζος
Σκηνοθεσία, Επιμέλεια κειμένων, Μουσική σύνθεση και διδασκαλία: Πέτρος Δαμουλής
Επιστημονικοί σύμβουλοι για το διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου, Φλώρα Σπύρου
Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Η θεατρική ομάδας Μικρός Νότος έρχεται να σας βρει όπου κι αν βρίσκεστε! Στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο, στην πλατεία, σε κήπους κ.α.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 60 λεπτά (ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι).
Η παράσταση είναι ενημερωτική για τους εκπαιδευτικούς με ελεύθερη είσοδο. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιτότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2113003580.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ.

CINEMA THERAPY
Κινηματογράφος και ψυχολογία με τις Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το νέο βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μετά την πρώτη πετυχημένη συνάντηση του Οκτωβρίου. Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα …ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καυγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013, στις 8 μ.μ.: Έχεις έρθει αντιμέτωπος ποτέ με την προδοσία

Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που μας επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.
Οι συντονίστριες Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας.
Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580, στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο Μίκυ σώζει τον Αϊ-Βασίλη: Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με αφορμή την ιστορία της Disney
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 4 ετών
Ο Μίκυ κάνει χριστουγεννιάτικο πάρτι και έχει καλέσει όλους τους φίλους του. Μαντέψτε! Είστε καλεσμένοι κι εσείς. Όμως η είδηση ότι το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη χάλασε διακόπτει τη γιορτή. Ο Μίκυ και η παρέα του αποφασίζουν να βοηθήσουν τον Αϊ-Βασίλη! Θα βάλετε κι εσείς ένα χεράκι;
Ελάτε να πετάξουμε πάνω από τα χιονισμένα βουνά του Βόρειου Πόλου, να περπατήσουμε μέσα στην ομίχλη, να γλιστρήσουμε σε λίμνες από πάγο και τελικά να φτιάξουμε το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη με τα μαγικά εργαλεία του Μίκυ!
Με την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού-παιγνιοθεραπεύτρια Ειρήνη Ζέρη.
Στο τέλος της εκδήλωσης τρεις τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο. Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα δοθούν δωράκια!
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.
 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS