Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η τρόικα, οι τράπεζες και …η καθυστέρηση

Banks' NewsEmail Email

TOP STORY

Η τρόικα, οι τράπεζες και …η καθυστέρηση


bank
logos 390 2503Το πρώτο θέμα, ίσως και το πιο κρίσιμο, αφορά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και συγκεκριμένα το Core Tier I. Σήμερα ο δείκτης που είναι απαιτητός για τις ελληνικές τράπεζες είναι 9%, έναντι 8% για τις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα πανευρωπαϊκά stress tests που έχουν και αυτά ξεκινήσει διενεργούνται με δείκτη 8%, δεδομένο από το οποίο προκύπτει και το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για εναρμόνιση.

"Μεγάλη έκπληξη" θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα


troika2222222«Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Πολιτικό θρίλερ για τις τράπεζες


banksΣυμφωνία-πακέτο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για όλα τα κρίσιμα ανοικτά θέματα του κλάδου περιμένουν οι τραπεζίτες, αλλά φοβούνται ότι η έγκριση από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξελιχθεί σε πολιτικό θρίλερ με αβέβαιη έκβαση.

Το «ακούρευτο» και... τοξικό χρέος


greeeeeeeeeeceΑίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη από το “Bloomberg” του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα της Ευρώπης. Τα... «ματζούνια» των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως, δεν θεραπεύουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης της οικονομίας, ούτε και δίνουν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπισθεί ένα... μικρότερο βουνό χρέους, που όμως λήγει μέσα στα επόμενα χρόνια και θα επιβαρύνει σοβαρά τη χώρα.