Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΡΕ ΜΠΡΟΣ


Αυτό είπε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του θέλοντας να δείξει πως οι «κυβερνητικοί μηχανικοί», επισκεύασαν τη χαλασμένη μηχανή του κράτους.
Μόνο που….
Αυτή η μηχανή, έμεινε από «καύσιμα» εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι φαίνεται «άδειασαν με λάστιχο το ρεζερβουάρ της», και από τότε δεν έβαζαν ούτε σταγόνα μέσα, ακόμα και τις όποιες σταγόνες έριχνε μέσα  λαός, «κάτι» τις εξαφάνιζε.
Τελικά, σύμφωνα με την πιο πάνω δήλωση, η…. «μηχανή» ξαναπήρε μπροστά, μόνο που…
Από τα πολλά «καυσαέρια» της, μπουκώσαμε, το ντουμάνι της κάλυψε τη χώρα, και ο θόρυβος της μας ξεκούφανε.
Βέβαια, πώς να μην πάρει η μηχανή της ανάπτυξης μπροστά, αφού βγήκαμε πλέον στις αγορές;
Στις αγορές, δεν κινείσαι με… «βοϊδάμαξα», θέλει μηχανή, και μάλιστα πολλών ίππων.
Δυστυχώς τα τελευταία σαράντα χρόνια, η κρατική μηχανή δεν είχε «ίππους» για να την κινούν, αλλά «όνους».
Ε, όπως και να το κάνουμε, τα εργοστάσια όταν βγάζουν έναν κινητήρα, σου λένε ότι η ιπποδύναμη του είναι τριακόσιοι ίπποι!
Κανένα εργοστάσιο που σέβεται τον εαυτό του δεν μιλεί για… «ονοδύναμη».
Δεν ταιριάζει τεχνικά.
Μόνο στη χώρα μας έχουμε μείνει στα … γαϊδούρια και στα βόδια σαν κινητήρια δύναμη.
Και αυτή η μηχανή ρε παιδια, τόσα χρόνια, δεν έλεγε να πάρει μπροστά, τι κι αν σπρώχναμε το «κρατικό όχημα» στην κατηφόρα, τι κι αν καταβάλαμε ένα σωρό προσπάθειες.
Ίσως μάλιστα το «σπρώξιμο» να αποτύγχανε επειδή ήμαστε αδύναμοι σαν λαός, ίσως επειδή ήμαστε «λίγοι», δεν ξέρω.
Από τότε που ήρθαν στην κυβέρνηση οι τελευταίοι σωτήρες – μηχανικοί, ένας από το μπλε συνεργείο, και ο άλλος από το πράσινο, σαν από θαύμα η μηχανή πήρε ζωή, πήρε μπροστά, και δουλεύει τόσο καλά, που έβαλε το όχημα σε «τροχιά».
Το «κρατικό» όχημα του οποίου η μηχανή πήρε μπροστά και «κελαιδάει» όπως λένε οι έμπειροι μηχανικοί για τη λειτουργία των καλών κινητήρων, αφού μπήκε όπως είπαμε σε …τροχιά, πέρασε μια βόλτα από τον Άρη, σταμάτησε για καφέ στην Αφροδίτη, και έκανε κάποια ψώνια στον…. Πλούτωνα, επέστρεψε στη γη, στην Ελλάδα, φέρνοντας από τους πλανήτες αυτούς «δείγματα» για ανάλυση, μήπως και μπορέσουμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα και να αποικήσουμε κάποιον από αυτούς τους πλανήτες.
Και το λέω αυτό, γιατί έτσι όπως μας κατάντησαν, έτσι όπως μας κοροϊδεύουν καθημερινά, έτσι όπως κατάφεραν να χρεώσουν ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ, ακόμα και εκείνους που ΔΕΝ έχουν γεννηθεί ακόμα για τα επόμενα 50 (και λίγα λέω) χρόνια, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της χώρας.
Μιας χώρας, που αν και η «μηχανή της ανάπτυξης» πήρε μπρος, το «έργο» που παράγει δεν είναι για τους κατοίκους της,.
Θα τα πούμε στο επόμενο service της μηχανής.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: