Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Φιλοσοφική βραδιά με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Will Durant και την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας και το βιβλίο του βραβευμένου με Pulitzer Will Durant
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Η ζωή και η σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων

σας προσκαλούν σε μια φιλοσοφική βραδιά την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στις 8:30 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
Παρουσιάζει και συντονίζει ο Νίκος Δήμου.
Επειδή η φιλοσοφία μάς αφορά όλους και η θέση της δεν είναι μόνο στα βιβλία ούτε στα πανεπιστήμια,αλλά στην καθημερινότητά μας,σας περιμένουμε σε μια βραδιά μύησης στον κόσμο των σημαντικότερων φιλοσόφων.
Από τον Πλάτωνα έως τον Σανταγιάνα και από τον Φράνσις Μπέικον έως τον Μπέρτραντ Ράσελ,
θα γνωρίσουμε τη ζωή και σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων.
Ελάτε να κινητοποιήσουμε τη σκέψη μας,και να δούμε πώς η φιλοσοφία μάς βοηθά να ξεπεράσουμε σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα αλλά και πώς μας εμπνέει να ζήσουμε μια ζωή ευρύτερης προοπτικής και αντίληψης.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ). «Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια πλήρης ιστορία της φιλοσοφίας. Είναι μια προσπάθεια να εξανθρωπιστεί η γνώση με την επικέντρωση της θεωρητικής σκέψης γύρω από ορισμένες κυρίαρχες προσωπικότητες. […] Δεν παραπλάνησε ποτέ τους αναγνώστες του πείθοντάς τους ότι αν το διαβάσουν θα γίνουν φιλόσοφοι από τη μια μέρα στην άλλη, ή ότι θα γλιτώσουν από την ταλαιπωρία, ή θα στερηθούν την ευχαρίστηση, της ανάγνωσης των κειμένων των ίδιων των φιλοσόφων. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος προς τη γνώση... Αυτό το βιβλίο δεν αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τα πρωτότυπα έργα των φιλοσόφων, αλλά αυτοπροτείνεται ρητώς ως εισαγωγή και πρόσκληση…»
Από τον πρόλογο του Will Durant
[…] «επειδή δεν είναι δυνατό να ζητάμε από κάθε άνθρωπο να γίνει συστηματικός φιλόσοφος, εδώ υπάρχουν σχεδόν όλα όσα θα κινητοποιούσαν τη σκέψη ενός μορφωμένου ανθρώπου. […] Έτσι θα έβλεπα εγώ αυτό το βιβλίο. Σαν μία μύηση που ανοίγει απέραντους ορίζοντες με τον πιο συναρπαστικό τρόπο».
Από το προλογικό σημείωμα του Νίκου Δήμου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ WILL DURANT
Ο Will Durant (1885-1981) αμερικανός συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, αφιέρωσε πάνω από πενήντα χρόνια στη συγγραφή του θρυλικού εντεκάτομου έργου Η ιστορία του πολιτισμού. Το βιβλίο του Η περιπέτεια της φιλοσοφίας (The story of philosophy, 1926) μύησε περισσότερους ανθρώπους στο αντικείμενο της φιλοσοφίας από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Durant επιδόθηκε με πάθος στην αποστολή που είχε αναλάβει να αποσπάσει τη φιλοσοφία από τον γυάλινο πύργο του ακαδημαϊκού κόσμου και να την εισαγάγει στη ζωή των απλών, καθημερινών ανθρώπων. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ (1968) και το Μετάλλιο της Ελευθερίας του αμερικανού προέδρου (1977).

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: