Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Για ακόμα μια φορά η «χώρα» βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμα μια φορά, καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς ΔΕΝ θρηνήσαμε ζωές από τη μανία της φύσης (θα έλεγαν κάποιοι), από τις ανύπαρκτες υποδομές της χώρας (λέω εγώ).
Να μη μιλήσουμε για αντιπλημμυρικά «έργα» γιατί θα είναι σαν να κοροϊδευόμαστε. Το έχω γράψει πολλές φορές, ότι στη χώρα μας είμαστε ΜΙΑ ΖΩΗ του θεραπεύειν και ουχί του προλαμβάνειν, και έσπευσαν κάθε φορά τα αξιολάτρευτα κομματόσκυλα να με φάνε η ακόμα να μου κολλήσουν κάποια κομματική ετικέτα.
Μόνο που με αυτό το τρόπο, και την αλήθεια δεν μπορούν να κρύψουν, γιατί τα γεγονότα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, αλλά και εμένα προσωπικά δεν με αγγίζουν γιατί δεν συνηθίζω να γλείφω ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ.
Πάμε παρακάτω…
Μίλησα αρχικά για την «Πολιτική προστασία», αλλά κατά πόσο λειτουργεί στη χώρα μας, ΑΝ λειτουργεί, και δεν υπολειτουργεί; Ρωτώ, παίρνοντας παράδειγμα από τις Πολιτικές Προστασίες, τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών.
ΘΑ μου πουν κάποιοι ότι τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών ΔΕΝ αντιμετωπιζόταν μιας και έχει αλλάξει η φύση γενικότερα.
ΕΜΕΙΣ, τα τελευταία σαράντα χρόνια, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ για να προλάβουμε τα ξεπέσματα αυτά της φύσης, να μειώσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα τους;
Μπορεί κάποιος να μου πει;
Τα είπαμε και άλλη φορά, πολλοί ειδικοί μάλιστα είχαν προτείνει να γίνουν ορισμένες κινήσεις για να μην έχουμε αυτής της έκτασης τις καταστροφές, αλλά οι «αρμόδιοι» σφύριζαν αδιάφοροι και έψαχναν για αεροπλάνα.
Και να αναφέρω μάλιστα και κάτι άλλο, πως υπάρχουν «Συντονιστικά Εκτάκτων Αναγκών», τα οποία ΔΕΝ έχουν συνεδριάσει ούτε μια φορά από τη σύσταση τους προκειμένου να ξέρουν τα μέλη τους τα καθήκοντα τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εδώ τα μελή πολλών συντονιστικών, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ παρά μόνο στα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους…
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκτός των φυσικών καταστροφών, αντιμετωπίζει ΠΡΩΤΑ τις ανθρώπινες καταστροφές. Με τα πιο πολλά δάση της καμένα, είναι λογικό σε μια καταιγίδα να κατεβαίνουν ολόκληρα βουνά σε κατοικημένες περιοχές, όπως είναι λογικό χωρίς φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα, να πνίγονται πόλεις και χωριά, να καταστρέφονται περιουσίες και καλλιέργειες και δυστυχώς να χάνονται ζωές όπως συνέβη στο παρελθόν, στο όχι και τόσο μακρινό…
Ήρθαν και τα τελευταία χρόνια λόγο της «κρίσης» οι διάφορες ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, και ήρθε και έδεσε που λένε το γλυκό…
ΛΑΘΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ που γινόταν από τα γραφεία από ανθρώπους που δε βρέθηκαν ούτε μια φορά στη ζωή τους σε πραγματικές συνθήκες αντιμετώπισης καταστροφών, είχαν σαν αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται όλο και χειρότερα. Δυστυχώς, λόγο εργασίας, έγινα πολλές φορές μάρτυρας «ακατάλληλων σχεδιασμών» που είχαν σαν αποτέλεσμα να τρέχει ένα σωρό κόσμος, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα…. Και φυσικά, δεν έφταιγε κανείς…….
Ας ευχηθούμε κάποτε, ο….. «κρατικός μηχανισμός» να λειτουργήσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και όχι θεωρητικά..
Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: