Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 
 
FestivalNews#528
Συνέντευξη Τύπου για το βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το συγκεκριμένο βραβείο. Πρόκειται για τα φιλμ  Mediterraneaτου Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία) και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα), το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου ΦΚΘ.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος,  επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Γιώργος Κρασσακόπουλος, ο οποίος φέτος συμμετέχει στην κριτική επιτροπή για την επιλογή των ταινιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, το βραβείο LUX εντάσσεται στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προβάλλει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε το 2007, φέτος είναι η ένατη χρονιά που απονέμεται το βραβείο LUX. Στόχος είναι η υποστήριξη του ποιοτικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Πιστεύουμε ότι έτσι ενθαρρύνονται παραγωγοί και κινηματογραφιστές να μπαίνουν σε διαδικασία προάσπισης των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αξιών, τις οποίες δεν θα δείτε σε αμερικάνικες παραγωγές». 
 ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance.  Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 5 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ταινίες Στη σκιά των γυναικών του Φιλίπ Γκαρέλ, Η ωραία εποχή της Κατρίν Κορσινί, Τζίμι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων του Αρνό Ντεπλεσέν, Η καρδιά της κυρίας Σαμπαλί  του Ράιαν ΜακΚένα και Όπου υπάρχει σκιά του Νατάν Νικόλοβιτς.
 
 
 
 
Πρώτο Πλάνο: η εφημερίδα του Φεστιβάλ
Μη χάσετε το δεύτερο τεύχος του Πρώτου Πλάνου, της εφημερίδας του Φεστιβάλ που μόλις κυκλοφόρησε. Θα το βρείτε στους χώρους του Φεστιβάλ, σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης και βέβαια στην ιστοσελίδα μας www.filmfestival.gr
 
Πάρτι προσωπικού & εθελοντών
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, 22:00
Αποθήκη Γ΄
DJ Set Αλέξανδρος Αβδαρμάνης
(Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας)
 
Γευσιγνωσία από τους Οίνους Βορείου Ελλάδος
Μια ιδιαίτερη εμπειρία γευσιγνωσίας προσέφεραν στους επισκέπτες του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει μεγάλη ποικιλία κρασιών του βορειοελλαδικού αμπελώνα, από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.
 
Festival Shop
Προμηθευτείτε τις εκδόσεις και τα αναμνηστικά του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τα Πωλητήρια του Φεστιβάλ. Στις τιμές των εκδόσεων, οι κάτοχοι της Κάρτας Μέλους CineΚάρταF GOLD έχουν έκπτωση 50%, ενώ οι κάτοχοι της ετήσιας Kάρτας Mέλους CineΚάρταF, έχουν έκπτωση 30%
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: