Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ


Έλλη Αλεξίου: ένας αιώνας ζωής
Εύα Νικολαΐδου
ISBN: 978-960-03-5934-3
Τιμή: 9,54 €
Όταν μέσα στην τάξη αντιληφθείς παιδί μ’ αδυναμίες, εκεί κοντά θα πας, δεν θα το διώξεις.
Ο έρωτας είναι πιο συγκλονιστικός από τη φιλοδοξία τη συγγραφική, την κοινωνική ανάδειξη ή την πολιτική.
Ο Βάρναλης ήταν μεγάλος, χωρίς να φαίνεται.
Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν ήτανε ούτε φίλος ούτε εχθρός... Ήτανε ένας άνθρωπος αμέτοχος, κλεισμένος σ’ έναν πύργο ατομικό.
Ένα μάθημα ζωής από μια ξεχωριστή μορφή των ελληνικών γραμμάτων, την Έλλη Αλεξίου. Καταθέτει βιώματα και μνήμες από τη σπουδαία διαδρομή της στην εκπαίδευση, που υπηρέτησε σαράντα χρόνια με αγάπη, ευαισθησία και συνέπεια. Θυμάται τους κοινωνικούς της αγώνες αλλά και τα παιδικά της χρόνια.
Στην εκ βαθέων αυτή εξομολόγηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον νεανικό της έρωτα για τον Κώστα Βάρναλη αλλά και στη μεγάλη σχέση της ζωής της, τον σύντροφό της Βάσο Δασκαλάκη. Επίσης αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές του Νίκου Καζαντζάκη, που υπήρξε σύζυγος της αδελφής της Γαλάτειας.
Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή της, η αφήγησή της μιλά στις ψυχές όλων, καθώς μεταλαμπαδεύει την πίστη σε αξίες και υψηλά ιδανικά. Είναι η προσωπογραφία μιας αγωνίστριας που, σαν δάδα αναμμένη, θυσίασε τη ζωή της για τον άνθρωπο.

Η Αλεξάνδρα
Ανδρέας Μήτσου
ISBN: 978-960-03-5942-8
Τιμή: 14,84 €
Ζητώ τη βοήθεια όποιου με διαβάζει. Και θέλω να βγάλει εκείνος τις αποφάσεις. Να με δικάσει αυτός. Με μέτρο τον εαυτό του και τον δικό του καημό. Την ανοιχτή πληγή του.
Του ’χω απόλυτη εμπιστοσύνη.
Θέλω να την πάρει ετούτη την ιστορία πάνω του. Να την κάνει δική του. Και να με συγχωρήσει, έτσι όπως τα εκθέτω εγώ τα γεγονότα, έτσι όπως τρέχω να προλάβω να φτάσω στο τέρμα. Να τη δέσει αυτός αλλιώτικα. Με καλύτερο τρόπο.
Έτσι κι αλλιώς, δεν τρέχω για να κερδίσω άλλο έπαθλο. Τρέχω για να προλάβω να πάρω το αίμα μου πίσω.
Για να πάρω τον πίνακα που μου ανήκει.
Η Αλεξάνδρα, καθηγήτρια Αγγλικών, θα δολοφονήσει άγρια έναν παλιό μαθητή της, και θα ’χει χίλια δίκια.

Φτου ξελευτερία για όλους!
Χαΐνης Δ. Αποστολάκη
ISBN: 978-960-03-5969-5
Τιμή: 10,60 €
Ο πολύτεκνος καντηλανάφτης βγήκε στην πλατεία του χωριού διατρανώνοντας με ντουντούκα τον έρωτά του για τον εφημέριο της ενορίας του. Ο επιφανής μετεωρολόγος της ΕΜΥ απολύθηκε από την εργασία του γιατί επί δεκαεφτά ώρες χόρευε στον προαύλιο χώρο της υπηρεσίας του τον χορό της βροχής. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εγκατέλειψε τη θέση του, ασπάστηκε τον βουδισμό, κατέφυγε στα Μάταλα και επιβιώνει πουλώντας ιδιόχειρα χαϊμαλιά. Η δε πεθερά του υπέστη εγκεφαλική παράλυση και προχώρησε στην ίδρυση πολιτικού κόμματος, το οποίο εμφανίζει υψηλά ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τέλος, ο βιβλιόφιλος διευθυντής του εθνικού πάρκου αγρίων ζώων, που έχει τη συνήθεια να διαβάζει φωναχτά, παρατήρησε ότι τα ζώα προέβησαν σε απεργία πείνης, προβάλλοντας περίεργα αιτήματα: οι μπαμπουίνοι αξίωναν να παρευρίσκονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι παπαγάλοι να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο ίδιος ο διευθυντής παντρεύτηκε, με πολιτικό γάμο, ένα πανέμορφο κοάλα που κατέκτησε πρόσφατα τον τίτλο της «Μις Αυστραλία».
Δέκα διηγήσεις διά χειρός Χαΐνη Δ. Αποστολάκη.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;
Βασίλης Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-960-03-5973-2
Τιμή: 9,54 €
Ενώ πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζει γεμάτος χαρά τα δώρα των παιδιών, κάποιοι εισβάλλουν στο σπίτι του και τον αρπάζουν. Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι και για ποιο λόγο απειλούν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών; Πού τον μεταφέρουν και γιατί κάνουν διάφορα πειράματα στο γελαστό γεράκο; Θα καταφέρουν τελικά να μη γίνουν αντιληπτοί από τα παιδιά όλης της γης που περιμένουν με προσμονή τα δώρα τους; Θα πετύχει το σχέδιό τους; O κακός στρατηγός, ο επιστήμονας και ο μικρός γιος του, ο Γιαννάκης, μαζί βέβαια με τον Άγιο Βασίλη, τους βοηθούς και τα ελάφια του, παίρνουν μέρος σ’ αυτή τη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Αστυνομική πλοκή, αγωνία και μυστήριο, αλλά προπάντων χιούμορ και ξεκαρδιστικές καταστάσεις συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία και τρυφερότητα για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους που βαθιά μέσα τους αισθάνονται ακόμη παιδιά.

ΔΟΚΙΜΙΑ


Πολιτισμός και προοπτική
Σοφία Αντωνιάδου,
Ελένη Μαυραγάνη,
Ιωάννης Πούλιος
ISBN: 978-960-03-5946-6
Τιμή: 9,54 €
Το βιβλίο παρουσιάζει τέσσερις διαστάσεις και θεματικές του πολιτισμού οι οποίες αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά όχι μόνο στην αναπτυξιακή προοπτική της αλλά και στη βελτίωση ή ανασύσταση της εικόνας της στο εξωτερικό.
Οι τέσσερις θεματικές ενότητες είναι:
Εταιρική κοινωνική ευθύνη και σύγχρονος πολιτισμός
Πολιτισμός και εξωτερική πολιτική
Πόσο κράτος και πόσο ιδιώτες στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
Πολιτισμός και τουρισμός
Το ζητούμενο του βιβλίου είναι η επαναξιολόγηση του πολιτιστικού μας κεφαλαίου και οι τρόποι προσέγγισης του πολιτισμού τόσο στην άσκηση της δημόσιας πολιτικής όσο και στο πλαίσιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο πολιτισμός διατηρείται διαχρονικά μόνο στο βαθμό που είναι εφευρετικός, δημιουργικός και εξελικτικός και μόνο μέσω μιας δυναμικής προσέγγισης έχει προοπτική.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Υπόθεση Νίκου Μπελογιάννη
Γιώργος Πετρόπουλος,
Νίκος Χατζηδημητράκος
ISBN: 978-960-03-5958-9
Τιμή: 23,32 €
Η έκδοση φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας την προανακριτική έκθεση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών βάσει της οποίας ο Νίκος Μπελογιάννης και 92 σύντροφοί του παραπέμφθηκαν στην πρώτη δίκη (βάση του Α.Ν. 509/1947) που άρχισε στις 19 Οκτωβρίου 1951 και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Στο άγνωστο αυτό ντοκουμέντο περιλαμβάνεται πλήθος στοιχείων για την παράνομη δράση του ΚΚΕ —όπως τα αξιολόγησε η Ασφάλεια—, οι καταθέσεις όσων βρέθηκαν τότε υπό κατηγορία, ανεξαρτήτως αν τελικά παραπέμφθηκαν στη δίκη, και το σκεπτικό των διωκτικών αρχών αναφορικά με τα στοιχεία ενοχής ή μη καθενός εξ αυτών.
Η έκδοση συνοδεύεται από πλήθος άλλων ιστορικών στοιχείων για το σύνολο της υπόθεσης Μπελογιάννη, δηλαδή για την αποστολή του Νίκου Μπελογιάννη στην Ελλάδα, για την πρώτη και δεύτερη δίκη του και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως την εκτέλεσή του μαζί με τους Δ. Μπάτση, Η. Αργυριάδη και Ν. Καλούμενου στις 30 Μαρτίου 1952.










Δεν υπάρχουν σχόλια: