Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Σκηνοθετώντας την Καρδιά του κτήνους



Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ
Δέκα χρόνια μετά
Κλείνοντας 10 χρόνια από τα γυρίσματα της ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η προβολή του making of
ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ.
Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης και ο συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε το σενάριο Πέτρος Τατσόπουλος θα συζητήσουν για τη συνεργασία τους, αλλά και για τη μεταφορά της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο.
Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της ταινίας.
Ώρα έναρξης: 12 το μεσημέρι
Διάρκεια making of: 20΄
Διάρκεια ταινίας: 82΄
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.: 210 3418550 Fax: 210 3418570
www.mcf.gr
Το μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου Η καρδιά του κτήνους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μορφή pocket.
Μη χάσετε την επετειακή εκδήλωση για την Καρδιά του κτήνους, μια από τις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα που σηματοδότησε τα νεανικά αναγνώσματα της δεκαετίας του ’80.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το ομώνυμο βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου συνιστά μια συναρπαστική περιπέτεια με διαρκείς ανατροπές. Κεντρικός ήρωας είναι ο Στέφανος Τζουτζές, ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τον εαυτό του, που οι σπουδές του στη φιλοσοφία τον έχουν κάνει να αντιμετωπίζει όλους τους υπόλοιπους ως κατωτέρους του. Ωραιοπαθής και πνευματώδης, παρά την ταπεινή καταγωγή του και το κακόηχο επώνυμό του, πιστεύει ακράδαντα στο τυχερό του άστρο. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, η αφραγκία του και μια σειρά από αναποδιές θα τον σπρώξουν προς τη σκοτεινή πλευρά του δρόμου, εκεί όπου το έγκλημα φαντάζει ως η μόνη διέξοδος, οι φιλίες μιας ζωής δοκιμάζονται και στο τέλος της διαδρομής η δικαιοσύνη απονέμεται συνήθως με σκανδαλώδη μεροληψία.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρένου Χαραλαμπίδη κινείται ανάμεσα στο αστυνομικό φιλμ νουάρ, τη γλυκόπικρη κωμωδία, το ποιητικό σινεμά και την ανάλαφρη νοσταλγία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης έχει καταγράψει με άξονα την κινηματογραφική γλώσσα μια αστική εορταστική ατμόσφαιρα που χάθηκε για πάντα. Αντιπαραθέτει τη στολισμένη Αθήνα με τον ψυχισμό του άνεργου και απελπισμένου ήρωα, που το μόνο που διαθέτει μέσα στη φωταψία των Χριστουγέννων είναι η κωμικοτραγική πρόταση για μια εξωφρενική ληστεία. Όπως έχει δηλώσει ο Πέτρος Τατσόπουλος «Η Καρδιά του κτήνους είναι μια τρυφερή ταινία, πολύ πιο τρυφερή από το δικό μου βιβλίο, και αυτό επίσης πιστώνεται στον σκηνοθέτη της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: