Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ – ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ




ISBN: 978-618-5111-41-0
Πανόδετο, 616 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Daniel E. Lieberman
Πανεπιστήμιο Harvard
Η ιστορία του ανθρώπινου σώματος
Υγεία, ασθένεια και φυσική επιλογή: το νέο πεδίο της εξελικτικής ιατρικής
• «Μνημειώδες έργο! Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως μας παίρνει μαζί του σε ένα επικό ταξίδι, στο οποίο αποκαλύπτεται πώς τα τελευταία 6 εκατομμύρια χρόνια διαμορφώθηκε κάθε μέρος του σώματός μας —το κεφάλι μας, τα άκρα μας, ακόμη και ο μεταβολισμός μας. Με τα μάτια του Lieberman, η εξελικτική μας ιστορία όχι μόνο παίρνει σάρκα και οστά, αλλά γίνεται και το μέσο για να κατανοήσουμε και τελικά να επηρεάσουμε το μέλλον του σώματός μας.»
―Neil Shubin, καθηγητής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου
• «Όπως δεν ζούμε στον καλύτερο των δυνατών κόσμων, έτσι και το σώμα μας δεν είναι το καλύτερο από όλα τα δυνατά σώματα. Ωστόσο, είναι αυτό που θα έχουμε πάντοτε, και αξίζει να το απολαμβάνουμε, να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε. Το παρελθόν του ανθρώπινου σώματος διαμορφώθηκε μέσω της επιβίωσης του σχετικά καταλληλότερου, αλλά το μέλλον του εξαρτάται από τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε σήμερα. [...]»
—Από τον Επίλογο του βιβλίου
Περισσότερα
Jared Diamond
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
Το ανθρώπινο ζώο
Aπό το απώτερο παρελθόν στο εγγύς μέλλον
• «Μια ευρεία μελέτη για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, με προκλητικές απόψεις για την εξέλιξη, την προσαρμογή, την πολιτισμική πολυμορφία, τη σεξουαλικότητα, τις γενοκτονίες, τις φυλές, τις μαζικές εξαφανίσεις του παρελθόντος και του παρόντος, τη γλώσσα, ακόμη και για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης. [...] Η δύναμη των απόψεων του Diamond είναι αυτή που τις κάνει προκλητικές, είτε εξηγεί γιατί εμείς, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά ζώα, προτιμούμε να κάνουμε σεξ κατ’ ιδίαν, είτε περιγράφει την παρόρμησή μας για κάπνισμα ή για χρήση επικίνδυνων ουσιών ως άλλη εκδήλωση των ζωικών επιδείξεων, όπως τα φτερά των αρσενικών παραδείσιων πτηνών. [...] Οι σκεπτόμενοι αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τα πεδία της εξελικτικής επιστήμης, της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού θα βρουν πολλά για να σκεφτούν και να διδαχθούν από το βιβλίο.»
—John Peters, School Library Journal
• «Είναι ακριβώς το είδος του βιβλίου που πρέπει να αποτελέσει εγχειρίδιο για ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών στην επιστήμη: ευχάριστο, με προκλητικές θέσεις και σύγχρονο. [...] Αγοράστε το και διαβάστε το, ακόμη και αν οι δάσκαλοί σας δεν πρόλαβαν ακόμη να σας το συστήσουν.»
—Guy Claxton, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ
Περισσότερα

ISBN: 978-618-5111-31-1
Πανόδετο, 340 σελ., 14 × 21 εκ., Δίχρωμο


ISBN: 978-618-5111-35-9
Χαρτόδετο, 454 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Richard Clogg
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας
1770-2013
3η έκδοση
• «Όποιος ενδιαφέρεται για μια ακριβή και ζωηρή αφήγηση της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας δεν έχει παρά να διαβάσει αυτό το βιβλίο του Clogg. [...]»
―The Times Literary Supplement
• «Αν δεν επαρκεί ο χρόνος σας για να διαβάσετε παρά μόνο ένα βιβλίο, τότε επιλέξτε τη Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας του Clogg. Είναι το καλύτερο ανάγνωσμα για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. [...]»
―The Daily Telegraph
• «Στο ευσύνοπτο και καλογραμμένο βιβλίο του, ο καθηγητής Clogg ποικίλλει την έγκυρη περιγραφή της ελληνικής ιστορίας των τελευταίων 200 χρόνων με την ευαίσθητη ανάλυση του εθνικού χαρακτήρα των Ελλήνων. [...]»
―The Independent
• «Μακράν η καλύτερη σύνοψη της ελληνικής ιστορίας. [...]»
―Insight Guides: Greece
• «Πρόκειται για μια ευπρόσιτη και ευανάγνωστη εισαγωγή στην ιστορία της Ελλάδας, [...] και ένα χρήσιμο βοήθημα για τη σύγχρονη Ελλάδα. [...]»
―European Legacy Journal
Περισσότερα
Mahlon Hoagland – Bert Dodson
Κολέγιο Dartmouth
Πώς λειτουργεί η ζωή
Ένας εικονογραφημένος οδηγός στην επιστήμη της Bιολογίας
• «Υπέροχο βιβλίο. [...] Ένα σπουδαίο αντίδοτο στη βιολογική αγραμματοσύνη. [...]»
―Joseph Murray, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
• «...Με ευφυή και χαριτωμένο τρόπο σηκώνει το πέπλο της άγνοιας που κρύβει από τον σπουδαστή τα μαγευτικά μόρια της ζωής. [...]»
―James Watson, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
• «...Ένας εντελώς νέος τύπος εγχειριδίου, που κατορθώνει να είναι όχι μόνο ολοκληρωμένο και επιστημονικά άρτιο, αλλά και χάρμα οφθαλμών.»
―Bruce Alberts, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ
• «Δεν θυμάμαι να έχω εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από την κομψότητα και τη σαφήνεια ενός εγχειριδίου βασικών γνώσεων Βιολογίας. Από άκρη σε άκρη είναι εκπληκτικά γραμμένο και υπέροχα εικονογραφημένο. [...]»
―Kevin Padian, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Εκπαίδευση των ΗΠΑ
Περισσότερα

ISBN: 978-618-5111-40-3
Χαρτόδετο, 272 σελ., 21 × 29 εκ., Έγχρωμο


ISBN: 978-618-5111-19-9
Πανόδετο, 452 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

Walter Lewin – Warren Goldstein
Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης
Για την αγάπη της Φυσικής
Από το τέλος του ουράνιου τόξου έως την άκρη του χρόνου: ένα ταξίδι στα θαύματα του κόσμου μας
• «Διασκεδαστικό, προσιτό και αξιαγάπητο βιβλίο. [...] Ο Lewin, ο υπερήρωας της σχολικής αίθουσας, μοιράζεται μαζί μας τη χαρά του για το ότι ο κόσμος μας είναι εύγνωστος.»
―James Kakalios, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα
• «Διαβάστε το βιβλίο ενός ιδιόμορφου πνευματικού ταγού, ενός παθιασμένου φυσικού, ενός λαμπρού δασκάλου. [...]»
―Bill Gates, Microsoft
• «Το σφοδρό πάθος του Lewin για τη φυσική φωτίζει κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου ―μιας συναρπαστικής περιήγησης στην επιστήμη. […] Η έξαψη της ανακάλυψης που είναι διάχυτη στο βιβλίο σε συμπαρασύρει. [...]»
―Mario Livio, Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble
• «Αν δεν είχατε έναν δάσκαλο φυσικής τόσο κεφάτο και ασυγκράτητο όσο ο Lewin, τότε διαβάστε το βιβλίο του ―μια αστείρευτη πηγή τέρψης και απόλαυσης.»
―Natural History
• «Ο Lewin είναι ίσως ο μοναδικός καθηγητής φυσικής στον κόσμο που γιορτάζει την ομορφιά των εξισώσεων του Maxwell μοιράζοντας λουλούδια στους ενθουσιασμένους φοιτητές του μετά το μάθημα. Όπως βεβαιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές που έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις του είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά κάθε χρονιά, αυτός ο σαμάνος της αίθουσας διδασκαλίας μετασχηματίζει τις εξισώσεις σε μαγεία. […]»
―Booklist
Περισσότερα
Michael Gazzaniga
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
Άνθρωπος
Η επιστήμη πίσω από όσα μας κάνουν μοναδικούς
• «Ο Michael Gazzaniga, ένας από τους πλέον σημαίνοντες διεθνώς ψυχολόγους, πετυχαίνει εδώ μια αξιοθαύμαστη σύνθεση. Αθεράπευτα πνευματώδης όσο και ανεπιτήδευτος, μας ξεναγεί, με μια συνεκτική και ευχάριστη αφήγηση, στα πιο πρόσφατα ευρήματα των επιστημών του νου και του εγκεφάλου. [...] Το βιβλίο μάς προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις που έχει να μας δώσει η επιστήμη σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.»
―Steven Pinker, Πανεπιστήμιο Harvard
• «Το βιβλίο Άνθρωπος κομίζει έναν αέρα ενθουσιασμού από τα νέα πορίσματα της γνωστικής νευροεπιστήμης. [...] Ένα σύγγραμμα γεμάτο συγκλονιστικές ιδέες. [...]».
―V.S. Ramachandran, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
• «Αν θέλετε να μάθετε τι γνωρίζουμε σήμερα σχετικά με το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ο νους υπερβαίνουν εκείνους των άλλων ειδών, και ειδικά αν τέρπεστε στοχαζόμενοι την ανωτερότητά μας, δεν έχετε να κάνετε τίποτα καλύτερο από το να διαβάσετε το Άνθρωπος του Gazzaniga.»
―American Scientist
• «...Ο Gazzaniga μάς προσφέρει στιβαρά τεκμήρια για την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την κοινωνικότητα, ακόμη και τον αλτρουισμό μας, τα οποία δεν μας εμφανίζουν τόσο ευτελείς και φαύλους. [...]»
―Νature
• «Μια ζωντανή περιήγηση στη πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με την εξέλιξη του εγκεφάλου. [...] Ευφυής και απολύτως σαγηνευτική γραφή.»
―The New York Times Review of Books
Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-51-2
Πανόδετο, 696 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ


ISBN: 978-618-5111-24-3
Πανόδετο, 726 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ

Daniel Kahneman
Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών
Σκέψη, αργή και γρήγορη
Συμπεριφορική οικονομική, μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, γνωσιακή επιστήμη
• «Ο Kahneman είναι σίγουρα ο πιο αξιόλογος εν ζωή ψυχολόγος και ένας από τους σπουδαιότερους ερευνητές στην ιστορία του πεδίου. Έχει το χάρισμα να ανακαλύπτει σημαντικά γνωρίσματα του ανθρώπινου νου, πολλά από τα οποία γεμίζουν κλασικά εγχειρίδια και αποτελούν παγιωμένη γνώση. Το έργο του έχει αναδιοργανώσει την κοινωνική ψυχολογία, τη γνωσιακή επιστήμη, τη μελέτη της λογικής και της ευτυχίας, και τη συμπεριφορική οικονομική [...]. Η δημοσίευση του Σκέψη, αργή και γρήγορη συνιστά μείζον εκδοτικό γεγονός. [...]»
―Steven Pinker, Πανεπιστήμιο Harvard
• «Ένα βιβλίο-σταθμός για την κοινωνική σκέψη, στην ίδια κατηγορία με τον Πλούτο των Eθνών του Adam Smith και την Ερμηνεία των ονείρωντου Sigmund Freud.»
―Nassim N. Taleb, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
• «Ο Kahneman είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς και σπουδαίους στοχαστές της εποχής μας. Πιθανόν να μην υπάρχει άλλος στον πλανήτη ο οποίος να κατανοεί τόσο καλά το πώς και το γιατί κάνουμε τις επιλογές που κάνουμε. Στο υπέροχο αυτό βιβλίο μοιράζεται μαζί μας τη σοφία ολόκληρης ζωής, με τρόπο απλό και ευχάριστο. Κάθε φιλομαθές άτομο πρέπει να το διαβάσει.»
―Steven D. Levitt, Πανεπιστήμιο του Σικάγου
• «Το βιβλίο αποτελεί τον άθλο ενός γίγαντα της διανόησης· είναι ευανάγνωστο, έξυπνο και βαθυστόχαστο. Αγοράστε το γρήγορα, αλλά διαβάστε το αργά και επανειλημμένα. Θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε για τη δουλειά, τον κόσμο και τη ζωή σας.»
―Richard H. Thaler, Πανεπιστήμιο του Σικάγου
Περισσότερα
Larry Squire – Eric Kandel
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Bραβείο Νόμπελ Ιατρικής
Μνήμη
Από τον νου στα μόρια
• «Μια αριστουργηματική και συναρπαστική σύνθεση. [...]»
―Torsten Wiesel, Πανεπιστήμιο Rockefeller
• «Όποιος έχει πολιτισμικά ενδιαφέροντα, από τους μαθητές του σχολείου μέχρι τους καθηγητές του πανεπιστημίου, θα πρέπει να αποκτήσει αυτή την υπέροχη περιγραφή ενός από τα κύρια και πιο δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου που απασχολούν τη σκέψη μας: της μνήμης. [...] Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το αγοράσετε, τότε κλέψτε το.»
―Semir Zeki, University College του Λονδίνου
• «Λίγες περιοχές της νευροεπιστήμης μπορούν να υπερηφανευτούν ότι οι γνώσεις τους εκτείνονται από τα μόρια έως τον νου. Ο κλάδος της μνήμης μπορεί, και οι Squire και Kandel, δύο από τους σπουδαιότερους ερευνητές που συνέβαλαν σε αυτό, μας συνοδεύουν στο υπέροχο ταξίδι εξηγώντας μας όχι μόνο τα τρέχοντα γεγονότα αλλά και τη συχνά συναρπαστική ιστορία των μεγάλων ανακαλύψεων. [...] Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και θαυμάσια εικονογραφημένο, και το συνιστώ σε όλους όσοι θέλουν να πληροφορηθούν για το μείζον αυτό θέμα.»
―Joseph LeDoux, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-56-7
Σκληρόδετο, 272 σελ., 21 × 29 εκ., Έγxρωμο


ISBN: 978-618-5111-14-4
Χαρτόδετο, 616 σελ., 17 × 24 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

iamond
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
Ο κόσμος μέχρι χθες
Τι μπορούμε να μάθουμε από τις παραδοσιακές κοινωνίες;
• «Τον 19ο αιώνα, η τριλογία του Δαρβίνου Η καταγωγή των ειδών, Η καταγωγή του ανθρώπου και Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και στα ζώα άλλαξε άπαξ διά παντός το πώς κατανοούμε τη Φύση και την ιστορία μας. Σε έναν αιώνα από τώρα, οι μελετητές θα εκφράζουν παρόμοια εκτίμηση για την τριλογία του Diamond Όπλα, μικρόβια και ατσάλι, Κατάρρευση και τώρα Ο κόσμος μέχρι χθες —το μεγαλειώδες τρίτο έργο του, όχι μόνο για τη Φύση και την ιστορία μας, αλλά και για το πεπρωμένο μας ως είδος.»
―Michael Shermer, Skeptic
• «Είναι το πιο προσωπικό από όλα τα βιβλία του Diamond, μια φυσική συνέχεια του εκπληκτικού Όπλα, μικρόβια και ατσάλι. Οι αφηγήσεις του δεν είναι απλώς συναρπαστικές, αλλά περιέχουν πολλά διδάγματα για τις σύγχρονες κοινωνίες σε όλα τα ζητήματα, από την ανατροφή των παιδιών μέχρι την υγεία του γενικού πληθυσμού. Ο Κόσμος μέχρι χθες αποτελεί έναν θρίαμβο. [...]»
―Paul R. Ehrlich, Πανεπιστήμιο Stanford
• «Ο Diamond τα κατάφερε πάλι. Με την επισκόπηση μεγάλου φάσματος της ανθρωπολογικής γραμματείας και τον εμπλουτισμό της με γλαφυρές αφηγήσεις από τις έρευνες μιας ολόκληρης ζωής στα υψίπεδα της Νέας Γουινέας, προτείνει έναν καθρέφτη στον πολιτισμό μας. Το είδωλο δεν είναι πάντα κολακευτικό, αλλά αξίζει να το κοιτάξει κανείς με ειλικρίνεια και ευφυΐα. [...]»
―Melvin Konner, Πανεπιστήμιο Emory
• «Ζεστό και στοχαστικό βιβλίο. [...] Ο Jared είναι δάσκαλος σε τουλάχιστον εννέα επιστημονικούς τομείς, από την ανθρωπολογία έως την ορνιθολογία, και το θέμα του βιβλίου του άπτεται των πάντων και αφορά τους πάντες. [...]»
―Sunday Times
Περισσότερα
Leonard Susskind
Πανεπιστήμιο Stanford
Ο πόλεμος της Μαύρης Τρύπας
Αντιμαχίες με τον Stephen Hawking στο μέτωπο της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής
• «Το βιβλίο επιτυγχάνει σε δύο επίπεδα: ως γοητευτικές αναμνήσεις ενός επιδέξιου αφηγητή και ως ελκυστική εισαγωγή στις άπιαστες αλλά συναρπαστικές ιδέες της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής. [...] Πρόκειται στην πραγματικότητα για ιστορία με δύο πρωταγωνιστές: τον Susskind και τη μαύρη τρύπα. Ευτυχώς, και οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο πληθωρικοί, που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο για πολλά μερόνυχτα.»
―Physics World
• «Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας χαρτογραφεί μια μακρόχρονη, ωστόσο καλόπιστη διαμάχη. Ο Susskind εξηγεί επιδέξια τις λεπτές αποχρώσεις των φυσικών αρχών πίσω από το επίδικο ζήτημα και παραθέτει ανεκδοτολογικά στοιχεία που δίνουν ζωή στις τεχνικές λεπτομέρειες —και αντιστέκεται στον πειρασμό να επιχαίρει για την αναπότρεπτη συνθηκολόγηση του Hawking. [...]»
―Nature
• «Ο νους οργιάζει, καθώς δύο γίγαντες της θεωρητικής φυσικής αντιμάχονται σχετικά με έναν όλο και πιο αλλόκοτο κόσμο. [...]»
―The New York Times Book Review
Περισσότερα

ISBN: 978-960-6717-46-8
Πανόδετο, 586 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ


ISBN: 978-960-6717-44-4
Πανόδετο, 384 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ + έγxρωμο ένθετο

Frank Wilczek
Βραβείο Νόμπελ Φυσικής
Η ελαφρότητα του Είναι
Μάζα, αιθέρας και η ενοποίηση των δυνάμεων
• «Ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό και εμπνευσμένο κατόρθωμα, από έναν συναρπαστικό, διασκεδαστικό και εμπνευσμένο πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο πεδίο της φυσικής. Ελάχιστοι δημιουργικοί και δημοφιλείς εκλαϊκευτές της φυσικής είναι παράλληλα και εξαίρετοι επιστήμονες. Ακόμα δε σπανιότερα συναντά κανείς έναν δημιουργικό εκλαϊκευτή της φυσικής που δεν είναι απλώς εξαίρετος επιστήμονας αλλά έχει συμβάλει προσωπικά στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε τη Φύση.»
―Lawrence Krauss, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας
• «Η Eλαφρότητα του Είναι παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι που μαγεύει το νου, προσφέροντας μια επαναστατικά νέα άποψη του Σύμπαντος. Ο Frank Wilczek είναι ένας εξαιρετικά ολοκληρωμένος και δημιουργικός επιστήμονας, αλλά παράλληλα διαθέτει τη σπάνια ικανότητα να μεταδίδει τις επιστημονικές ιδέες και γνώσεις με μοναδική διαύγεια και φιλοπαίγμονα διάθεση.»
―Jerome Friedman, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής
• «Η Eλαφρότητα του Είναι αποτελεί ένα λαμπρό εγκώμιο των θαυμάτων της φυσικής, γραμμένο από κάποιον που συνέβαλε στον προσδιορισμό των σύγχρονων συνόρων της. Η δε ελαφρότητα του καυστικού χιούμορ τού Wilczek κάνει την ανάγνωση απολαυστική.»
―Frank Close, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
• «Ο Wilczek στις καλύτερες στιγμές του —αστείος, απλός και σωστός.»
―Robert Laughlin, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής
Περισσότερα
Paul Dolan
Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου
Προσχεδιασμένη ευτυχία
Αναζητώντας την ευχαρίστηση και τον σκοπό στην καθημερινή ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια: