Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τα νέα του Πολυχώρου




ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
«Πώς αισθάνεσαι σήμερα;»
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.
Ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα την κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
Τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό στάσεις, απόψεις και συμπεριφορές και δεν είναι υγιές να αδιαφορούμε γι’ αυτά. Η διαχείριση έντονων και περίπλοκων συναισθηματικών καταστάσεων μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία ακόμα και για ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που δεν έχει ακόμη μάθει να αναγνωρίζει και να ορίζει τα συναισθήματά του. Η συναισθηματική αγωγή θα πρέπει συνεπώς να συνιστά ένα σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής προσέγγισης των ηλικιών αυτών.
Τι είναι τα συναισθήματα και πώς τα αναγνωρίζουμε; Πώς μπορούμε να λέμε πάντα αυτό που αισθανόμαστε; Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε με θετικό και όχι με αμυντικό τρόπο; Πόσα χρώματα μπορεί να έχει ο θυμός και τι σχήμα θα δώσουμε στη χαρά;
Με αφορμή το βιβλίο της Μόλι Πότερ Πώς αισθάνεσαι σήμερα; Μαθαίνω να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου και το βασισμένο στην ομώνυμη ταινία της Disney Τα μυαλά που κουβαλάς συζητάμε για πρακτικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά στην κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Οι συμμετέχοντες θα φύγουν με ιδέες, εργαλεία και προτάσεις για δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην τάξη και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών.
Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.
Εισηγητές: Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων
Κατερίνα Ανωγιαννάκη, παιδαγωγός προσχολικής αγωγής
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου Πώς αισθάνεσαι σήμερα; (λιανική τιμή: 11,00 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;». Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μαγειρεύοντας ιστορίες
Εργαστήριο παιχνιδιού και δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, στις 10:30 το πρωί
Για παιδιά από 8 ετών
Δίωρο εργαστήριο βασισμένο στο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου Μαγειρεύοντας ιστορίες, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά, με τη συντροφιά ηρώων της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, θα ζήσουν περιπέτειες στον βυθό, στο δάσος, στο σχολείο, στην Ιστορία, παντού. Και θα ανακαλύψουν πώς οι λέξεις μπορεί να γίνουν αεροπλάνα και βαπόρια, αερόστατα και ποδήλατα για να μας πάνε μακριά.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι η αγορά του βιβλίου Μαγειρεύοντας ιστορίες (λιανική τιμή: 7,66 €), πριν από την έναρξη του εργαστηρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πώς αισθάνεσαι σήμερα; της Μόλι Πότερ
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 3-6 ετών
Αν λείπεις...ΦΟΒΑΜΑΙ.
Όταν με κοροϊδεύουν ....ΘΥΜΩΝΩ και κλαίω.
Αν με αγκαλιάσεις... νιώθω ΧΑΡΑ.
‘Όταν δε μου μιλάς... ΛΥΠΑΜΑΙ, να το ξέρεις!
Τι είναι τα συναισθήματα και πώς τα αναγνωρίζουμε; Πώς μπορούμε να λέμε πάντα αυτό που αισθανόμαστε; Πόσα χρώματα μπορεί να έχει ο θυμός και τι σχήμα θα δώσουμε στη χαρά;
Η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη μάς βοηθά να ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας μέσα από θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δράσεις!
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους
Κύκλος διαδραστικών εργαστηρίων που βοηθούν τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Με τη Χριστίνα Ρασιδάκη, συμβουλευτική ψυχολόγο, σύμβουλο γονέων, συγγραφέα
Τον Φεβρουάριο: Φοβίες και τρομάρες και πώς τις ξεπερνάμε Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, 7-9 μ.μ.
Πολλές φορές εμείς οι γονείς αισθανόμαστε ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε τους φόβους των παιδιών μας μη ξέροντας πώς να τους μιλήσουμε για να αισθάνονται ασφάλεια. Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητήσουμε:
• πώς συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά ώστε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους
• ποιες είναι οι παγίδες και τι πρέπει να αποφεύγουμε
• ποιοι μηχανισμοί μπαίνουν σε λειτουργία που κάνουν τα παιδιά να αντιστέκονται
• πότε να «ενθαρρύνουμε» και πώς, και πότε να «καλύψουμε» και να προστατέψουμε
• πώς βοηθάμε τα παιδιά να επεξεργάζονται τις αρνητικές εμπειρίες στη ζωή τους.
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε εργαστήριο.
Με την ολοκλήρωση κάθε συνάντησης παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Δείτε ΕΔΩ τις υπόλοιπες συναντήσεις και θεματικές και δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο Σαυρής θέλει κατοικίδιοΟ Σαυρής και η φωνακλού Λούσι της Ούτε Κράουζε
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 4 ετών
Ο μικρός δεινόσαυρος Σαυρής θέλει τόσο πολύ ένα κατοικίδιο! «Κατοικίδιο; Ούτε να το συζητάς» είπε η μαμά. «Σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ. ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Έναν τοσοδούλη Βροντόσαυρο; Έναν μικρούλη πτερόσαυρο; Έστω, ένα πρωτόγονο ψαράκι;»
Οι γονείς του όμως δεν πιστεύουν ότι ο Σαυρής είναι σε θέση να το φροντίσει.
Πώς θα καταφέρει ο μικρός μας φίλος να πείσει τους γονείς του ότι είναι ικανός και υπεύθυνος; Θα καταστρώσει ένα σούπερ σχέδιο!
Φέρτε τη φαντασία σας, τις τρελές επιθυμίες σας και λίγη σκόνη πτεροβροντοδεινόσαυρου
και μαζί θα προπονηθούμε για να περάσουμε τις δοκιμασίες και να αποκτήσουμε τον δικό μας μοναδικό φίλο.
Την εκδήλωση εμψυχώνει η ηθοποιός Ειρήνη Κουμπαρούλη.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων
(διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις)
• Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πρακτικές εφαρμογές διόρθωσης κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη και Παρασκευή, 16:00-18:30. Τις Παρασκευές 11 και 18 Μαρτίου, την Πέμπτη 24 Μαρτίου και τις Παρασκευές του Απριλίου το μάθημα θα διαρκεί από τις 16:00 έως τις 19:15.
• Κόστος: 500 € - Για φοιτητές και ανέργους: 450 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία… της Άννας Ιορδανίδου.
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.
Αναλυτικά το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 18 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά-κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 32 ώρες εργαστηρίων, όπου γίνεται παρουσίαση διορθωτικών πρακτικών (σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής) και τρόπων αξιοποίησης των πηγών του διαδικτύου, καθώς και συλλογική διόρθωση γλωσσικών ασκήσεων (ορθογραφία, μονοτονικό, συλλαβισμός, στίξη, κλίση ονομάτων και ρημάτων κτλ.) και διόρθωση δοκιμίων από διάφορα είδη κειμένων (λογοτεχνία, σχολικά βοηθήματα, δημοσιογραφικά άρθρα, επιστημονικά δοκίμια κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί η επίδοσή τους από την υπεύθυνη καθηγήτρια.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα / Διήγημα
(διάρκεια: 24 ώρες / 8 συναντήσεις)
• Υπεύθυνος – Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 17:00-20:00
• Κόστος: 260 € - Για φοιτητές και ανέργους: 245 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Ένα κάποιο τέλος του Τζούλιαν Μπαρνς.
Αναλυτικά: Όλοι μπορούν να σκεφτούν μερικές καλές ιδέες. Οι συγγραφείς ξέρουν και να τις γράφουν.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου. Με άξονα τα κείμενα των συμμετεχόντων αναλύεται βήμα βήμα η πορεία από την αρχική σύλληψη ως την πλήρη ανάπτυξή της.
Μερικά από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν:
• Ποια ιδέα προσφέρεται για ανάπτυξη και ποια όχι;
• Τι κάνει αληθοφανή έναν λογοτεχνικό χαρακτήρα και πώς «δικαιολογείται» η παρουσία του σε μια αφήγηση;
• Ποια οπτική γωνία οφείλει να επιλέξει ο συγγραφέας για να υπηρετήσει καλύτερα την ιστορία του;
• Πώς παρουσιάζονται τα πράγματα χωρίς να εξηγούνται;
• Τι σημαίνει αφηγηματική ανέλιξη;
• Πώς επιτυγχάνεται η αφηγηματική οικονομία;
• Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ρυθμός;
Τα μαθήματα στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας αναφορικά με τη συγγραφή μυθιστορήματος ή διηγήματος και απευθύνονται τόσο σε εκείνους που φιλοδοξούν να γράψουν όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να γίνουν επαρκέστεροι αναγνώστες.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Δηλώσεις συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στοpolychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).
Έχουν επίσης προγραμματιστεί και τα παρακάτω εργαστήρια:
Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας (διάρκεια: 5 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα-φιλόλογο
Εντατικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Πώς έρχονται οι λέξεις – Η αρχή της ιστορίας (διάρκεια: 6 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο, τους διδάσκοντες, τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων, το κόστος των διδάκτρων, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας. Στις ενημερωτικές συναντήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση για το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου - εργαστηρίου από τον/την εισηγητή/τριά του, ο οποίος/η οποία στη συνέχεια μπορεί να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις. Τέλος, θα βρείτε σε ποιο σεμινάριο μπορείτε από φέτος να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ
Σας περιμένουμε με προσφορές από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων μας για μικρούς και μεγάλους σε τιμές έκπληξη!
Από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, σας περιμένουμε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) με μοναδικές προσφορές από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων μας για μικρούς και μεγάλους: λογοτεχνικά έργα καταξιωμένων συγγραφέων, δοκίμια που πραγματεύονται ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ, παιδικές σειρές με όλους τους αγαπημένους ήρωες των μικρών μας φίλων και πολλά ακόμα βιβλία για όλα τα γούστα, σε τιμές έκπληξη.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: