Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Χρύσανθου - Όλο το βίντεο από την "Πύλη Αξιού"

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Χρύσανθου - Όλο το βίντεο από την "Πύλη Αξιού"

     
Παρακολουθήστε σε ένα μοναδικό βίντεο την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Χρύσανου Θεοδωρίδη τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2005 στην εκδήλωση - αφιέρωμα «Το ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης. (Βίντεο: Αρχείο ΕΡΤ3)
Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση, εδώ...
Χρύσανθος Θεοδωρίδης
Υπήρξε ο σημαντικότερος εκφραστής της ποντιακής παράδοσης, την οποία υπηρέτησε με το τραγούδι του επί 55 και πλέον χρόνια. Με τη φωνή του σφράγισε τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου και μύησε δεκάδες νέους στην ποντιακή μουσική και το τραγούδι. O Χρύσανθος γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης, έζησε στη Δραπετσώνα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ενώ ασχολήθηκε με το ποντιακό τραγούδι το 1951, τραγουδώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο το 1954 και ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι ποντιακής μουσικής και συνεργασίες με λαϊκούς τραγουδιστές και συνθέτες. Μεταξύ αυτών με τον Στέλιο Καζαντίδη (ηχογράφησαν έναν ποντιακό δίσκο) και τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στον δίσκο «Ακολουθία» με τους Νίκο Ξυλούρη και Δήμητρα Γαλάνη. Παράλληλα ερμήνευσε τραγούδια σε τέσσερις μεγάλους δίσκους «Δροσουλίτες», «Μέγας Αλέξανδρος», «Πάθη Απόκρυφα», «Τα παιδικά». Στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1990, συνεργάστηκε με τον βετεράνο λυράρη Γώγο Πετρίδη.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: