Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Το διαμαντένιο σώμα
Ζοέλ Λοπινό
ISBN: 978-960-03-6035-6
Τιμή: 14,84 €
Αν σταματούσαμε να ζούμε σαν θύματα, πώς θα ήταν η ζωή μας; Αν πιστεύαμε στον εαυτό μας, ποιες επιλογές θα είχαμε κάνει; Αν οι σκέψεις μας, αντί να γκρεμίζουν, έχτιζαν; Αν αγαπούσαμε πραγματικά;
1686, Βρετάνη
Η Γκαέλ, ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι ερωτευμένο με τον Λοΐκ και τη ζωή, πέφτει στη θάλασσα από τo απόκρημνο βουνό κοντά στο κάστρο της οικογένειάς της.
21ος αιώνας
Ο Φοίβος ζει στον Βόλο παγιδευμένος σε μια σχέση συμβατική. Φυλακισμένος στις ενοχές του, καταπιέζει τα όνειρά του, ενώ φοβάται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.
Η Αλκυόνη εργάζεται στη Λυών. Παρότι σπούδασε ψυχολογία, δεν μπόρεσε ποτέ να βρει την αρμονία μέσα της. Στις σχέσεις της με τους άντρες είναι αυτοκαταστροφική. Τα πάντα όμως αλλάζουν όταν ανακαλύπτει ότι τη ζωή της βαραίνει μια κατάρα από τον 17ο αιώνα.
Ποια γεγονότα συνδέουν αυτούς τους ανθρώπους; Πώς από τα βάθη του χρόνου μπορούν να σβηστούν το μίσος, η δυστυχία και το βάρος του θανάτου, και να αναβλύσει το φως μες στις ψυχές τους; Και πώς ο έρωτας και η συνειδητή αγάπη μπορούν να αποτελέσουν οδηγό στην πορεία της ψυχής προς την ολοκλήρωση;
Το διαμαντένιο σώμα προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση της ύπαρξης. Απελευθερώνει από τους περιορισμούς του υποσυνείδητου φέρνοντας στη ζωή μας θετική ροή και ευτυχία.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ


Ο άρχοντας των μυγών
Γουίλιαμ Γκόλντινγκ
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
ISBN: 978-960-03-6008-0
Τιμή: 14,84 €
Ένα αεροπλάνο πέφτει σε κάποιο απομονωμένο και ακατοίκητο νησί. Οι μόνοι επιζώντες είναι μια παρέα από σχολιαρόπαιδα, που μαζεύονται στην παραλία με την ελπίδα ότι θα έρθει βοήθεια. Σύντομα, στο φως της ημέρας, ανακαλύπτουν έναν τόπο με πανέμορφα πουλιά και βαθυγάλανα νερά· όμως τα όνειρά τους στοιχειώνονται, στο σκοτάδι της νύχτας, από την απειλητική εικόνα ενός τρομακτικού τέρατος. Αφού εκλέξουν έναν αρχηγό, τον Ραλφ, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τη ζωή τους ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Ωστόσο οι δυσκολίες που βρίσκουν μπροστά τους, αλλά και οι μνήμες από τη ζωή που άφησαν πίσω τους, τα αναγκάζουν στην πορεία να επιστρατεύσουν πρότυπα ίδια με εκείνα των ενηλίκων και της πολιτισμένης κοινωνίας τους. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Η αθωότητα θα αφανισθεί από την επέλαση μιας αρχέγονης βίας.
Με αυτό το πρώτο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1954, ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ ανακατευθύνει, με ειρωνική και αλληγορική διάθεση, την αφήγηση της παραδοσιακής περιπέτειας προς μια βαθύτερη, υπαρξιακή, προαιώνια διάσταση. Ο Άρχοντας των Μυγών ανήκει στα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται στα καλύτερα βρετανικά βιβλία όλων των εποχών· παραμένει όχι μόνο το διασημότερο, αλλά και το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα. Ο Γουίλιαμ Γκόλντιγκ πίστευε ότι η πρόοδος αμβλύνει τα χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων αλλά δεν μπορεί να τα απαλείψει. Μια συναρπαστική μυθιστορηματική παρακαταθήκη, βαθιά φιλοσοφημένη, για το μέλλον.
«Αρχίζει όπως μια ειδυλλιακή ιστορία του Ρ. Μ. Μπαλαντάιν αλλά τελειώνει διαφορετικά, πικρά, μελαγχολικά. Υπέροχα γραμμένο, δραματικό και προκλητικό».
E. M. Forster
«Ανατριχιαστικό, σε στοιχειώνει».
Kingsley Amis, Spectator
«Όμορφο και απεγνωσμένο… κάτι πολύ πέρα από τα συνηθισμένα».
Stevie Smith, Observer
«Ο Γκόλντινγκ γνωρίζει επακριβώς πώς είναι τα παιδιά· η φαντασία του είναι καθηλωτική· και ο ζωηρός ρεαλισμός, με τον οποίο περιγράφει την αποσύνθεση του αδοκίμαστου και επισφαλούς πολιτισμού που προσπαθούν να θεμελιώσουν υπό την πίεση μιας φύσης αφιλόξενης, συντροφεύει τον αναγνώστη προς την αιματηρή κορύφωση της ιστορίας».
The Times

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ας αρχίσει η γιορτή
Νικολό Αμανίτι
Μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Δήμητρα Δότση
ISBN: 978-960-03-6054-7
Τιμή: 14,84 €
Στην καρδιά της Ρώμης, ο μεγιστάνας Σασά Κιάτι οργανώνει στη Βίλα Άντα –άλλοτε δημόσιο πάρκο και σήμερα η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία της ιταλικής πρωτεύουσας– μια χλιδάτη γιορτή, ένα εκκεντρικό σαφάρι που φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία ως το σπουδαιότερο κοσμικό γεγονός του αιώνα. Βούλγαροι μάγειρες, πλαστικοί χειρουργοί, στάρλετ, πολιτικοί, αστέρες του ποδοσφαίρου και διανοούμενοι συναντιούνται στην καινούργια έπαυλη ενός αδίστακτου κερδοσκόπου. Εκεί ο διάσημος συγγραφέας Φαμπρίτσιο Τσίμπα και τα Κτήνη του Αββαδώνα, μια υπό διάλυση σατανική αίρεση που ονειρεύεται να γίνει διάσημη παγκοσμίως, θα βρεθούν μπλεγμένοι στα δίχτυα μιας περιπέτειας, και η εντυπωσιακή βραδιά πολύ σύντομα θα καταλήξει σε ένα αποκαλυπτικό χάος. Ο Νικολό Αμανίτι ισορροπεί αριστοτεχνικά μεταξύ φάρσας και τραγωδίας, ανατέμνοντας το πορτρέτο της σύγχρονης ηδονοθηρικής κοινωνίας, έρμαιο του πλούτου και του πλαστού κύρους της. Με την πληθωρική και καυστική σάτιρά του, το Ας αρχίσει η γιορτή όχι μόνο θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει τους αναγνώστες. Ένα σαρωτικό, απολαυστικό μυθιστόρημα.
«Το Ας αρχίσει η γιορτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η έντυπη εκδοχή της ταινίας Ντόλτσε Βίτα, γυρισμένης σήμερα».
L’ Unità
«Ένα γλυκόπικρο βιβλίο όπου γελάς γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα για να γελάσεις».
La Repubblica
«Μια καταιγιστική, αχαλίνωτη κωμωδία... Ο Αμανίτι είναι ο πιο χαρισματικός συγγραφέας της γενιάς του».
El Mundo
«Ο άτακτος, εξαιρετικά απολαυστικός και σατιρικός Αμανίτι διασκεδάζει διακωμωδώντας τις ακρότητες της μπερλουσκονικής εποχής και τις ανασφάλειες των συγγραφέων».
International Herald Tribune
«Ευφυέστατο, νευρωτικό και ενίοτε καυστικό».
Le Monde
«Μια ξεκαρδιστική σύγχρονη φάρσα».
The Times
«Αστείο και οξυδερκές».
The Guardian

Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά
Μίλοραντ Πάβιτς
Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς
ISBN: 978-960-03-5044-9
Τιμή: 14,84 €
Τα αριστουργηματικά διηγήματα του παρόντος τόμου, τα οποία επέλεξε ο ίδιος ο Μίλοραντ Πάβιτς, αποτελούν μια αναδρομή στο έργο του, από την πρώτη δημιουργική του περίοδο μέχρι σήμερα.
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για «αποστάγματα σοφίας» σε μορφή διηγημάτων τα οποία, σύμφωνα με τη γνωστή μέθοδο του συγγραφέα, «οικοδομούνται» κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης από τους ίδιους τους αναγνώστες. Υπάρχουν και εδώ διηγήματα αρσενικά και διηγήματα θηλυκά με το ανδρικό τους, το γυναικείο ή και το ερμαφρόδιτο τέλος τους, όπως υπάρχει και το μοναδικό ύφος γραφής που έκανε τον συγγραφέα γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Στη συλλογή αυτή ο αναγνώστης θα βρει επίσης την τόσο αγαπητή στον Πάβιτς επιστροφή στο παρελθόν, μια επιστροφή η οποία, μπλέκοντας διαρκώς την ιστορία με τη μυθολογία, αποτελεί τον δικό του πρωτότυπο τρόπο για να μιλήσει για θέματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν σήμερα.

Η μπλε κιθάρα
Τζων Μπάνβιλ
Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
ISBN: 978-960-03-6036-3
Τιμή: 14,84 €
Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Τζων Μπάνβιλ, ο Ιρλανδός γητευτής της αγγλικής γλώσσας, επιστρέφει με ένα συναρπαστικό βιβλίο, αστείο και μελαγχολικό. Ένα μυθιστόρημα για τις περιπλοκές της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ευπάθεια της ανθρώπινης καρδιάς. Ο ήρωάς του είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να γλιτώσει από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Όλιβερ Ότγουεϊ Ορμ υπήρξε στο παρελθόν καταξιωμένος ζωγράφος αλλά και κλέφτης· δεν έκλεβε όμως για το κέρδος, τον έσπρωχνε μια εσώτερη ανάγκη να αδράξει τον κόσμο γύρω του και να τον μετουσιώσει. Η σοβαρότερη λαθροχειρία του μέχρι σήμερα είναι η πληθωρική και πολύ νεότερή του Πόλυ, γυναίκα του φίλου του Μάρκους, με την οποία έχει συνάψει παράνομο ερωτικό δεσμό. Όταν η σχέση αυτή αποκαλύπτεται, ο μεσήλικας Όλιβερ το βάζει στα πόδια. Θέλοντας να ξεφύγει από τη σύζυγό του, την ερωμένη του, τα πινέλα και τους καμβάδες του, αλλά και από μια προσωπική τραγωδία που χρόνια τώρα τον κατατρύχει, βρίσκει καταφύγιο στον τόπο της παιδικής του ηλικίας· από κει, κλεισμένος στο έρημο πατρικό του σπίτι, αφηγείται την απίθανη ιστορία του τελευταίου χρόνου, από το ένα φθινόπωρο ως το επόμενο.
«Ο Μπάνβιλ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, με το γοητευτικό και ασυναγώνιστο ύφος του, ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στυλίστες της σύγχρονης λογοτεχνίας».
The Observer
«Η μπλε κιθάρα είναι ένα αληθινό έργο τέχνης που αποζημιώνει τον προσηλωμένο αναγνώστη».
The Daily Telegraph
«Η μπλε κιθάρα είναι αναμφισβήτητα το πλέον διασκεδαστικό και το πιο προσιτό από όλα τα μυθιστορήματα του Μπάνβιλ... ένα υπέροχο, συγκινητικό βιβλίο»
The Washington Post
«O Μπάνβιλ, ο Ναμπόκοφ της σύγχρονης πεζογραφίας, είναι ικανός να μετατρέπει ακόμη και την πιο απλή ιστορία απιστίας και τιμωρίας σε ένα συναρπαστικό, λογοτεχνικό επίτευγμα»
Press Association
«Ο Όλιβερ Ορμ έχει κάτι από την κωμικοτραγική δυστυχία ενός ήρωα του Μπέκετ».
The Wall Street Journal
«Το βιβλίο αυτό είναι ένας ανεκτίμητος στοχασμός πάνω στο εφήμερο της ζωής, το μυστήριο της αγάπης, τη φθορά της ερωτικής επιθυμίας και το χαμένο βασίλειο της παιδικής ηλικίας».
The Irish Independent

ΠΟΙΗΣΗ - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Πολωνία
Παναγιώτης Ιωαννίδης
ISBN: 978-960-03-5997-8
Τιμή: 9,54 €
Τραύματα πόλεμοι η ζωή επέλασε θριαμβεύουσα
κουρέλια ερείπια αγαπημένα το σώμα τα φορεί
δεν σκέφτεται τι χάθηκε και πώς – τρυφερά αγκαλιάζει ό,τι έμεινε
Υπομονετικά ο επαίτης δείχνει τις πληγές του
Αν το Σωσίβιο δοκίμαζε να μνημειώσει τη στιγμή, σμιλεύοντάς τη όσο γίνεται εντατικότερα, και ο Ακάλυπτος έπειτα ανοιγόταν στη ροή και την έκταση, η Πολωνία μάς φέρνει μπροστά –και μας βάζει μέσα– στην ξένη Ιστορία και τις ιστορίες των άλλων, δείχνοντας πόσο πιο κοντά μας απ’ όσο φανταζόμαστε είναι και αυτή και εκείνες.
Τριάντα δύο ποιήματα που ξεκινούν από τη νεολιθική Σουηδία, κάνουν έξι σταθμούς στην Πολωνία, από την Αναγέννηση ώς τον 20ό αιώνα, και, έχοντας φτάσει στην Ελλάδα τού σήμερα, ξαναγυρίζουν στην Ευρώπη των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όταν αυτή φάνταζε –παραδόξως– γεμάτη υποσχέσεις.
Η Πολωνία είναι μια χώρα – αλλά και άλλες χώρες. Μια Ιστορία – αλλά και πολλές, σχεδόν καθημερινές, ιστορίες μας.
... σε κάθε συνοικία
έως βαθειά μεσάνυχτα
οι άντρες γυρίζουν
μέσα έξω τα κοστούμια τους
να λάμψουν τα φθαρμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: