Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


ΤΖΟΝ ΜΠΕΡΤΖΕΡ, ΕΝΑΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΗΣ
(Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Τετάρτη 8 Μαρτίου, 19:30, είσοδος ελεύθερη)
Ανοιχτή συζήτηση για την έκθεση «Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης ουμανιστής» και το έργο του Τζον Μπέρτζερ, στο έργο του οποίου το 19ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 19:30 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν οι Τομ Όβερτον (συγγραφέας, επιμελητής και ερευνητής της British Library) και Αντώνης Κωτίδης (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει τριάντα σχέδια και ζωγραφιές του Τζον Μπέρτζερ, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, δύο μόλις μήνες μετά τον θάνατό του, μαζί με προβολές ταινιών, βίντεο, και εκπομπών για τον ίδιο, καθώς και με βιβλία του. Η "ΤΕΧΝΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ 1955-1967
(Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Πέμπτη 9 Μαρτίου, 12:00, Είσοδος ελεύθερη)
Το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 1955, εγκαινιάστηκε η Κινηματογραφική Λέσχη της «Τέχνης». Η πρώτη προβολή έγινε στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» με την ταινία Los Olvidados του Λουί Μπουνιουέλ. Στις προβολές μοιράζονταν και έντυπες εισηγήσεις, παράλληλα με την προφορική εισήγηση του Παύλου Ζάννα. Οι εισηγήσεις της «Τέχνης» παρουσιάζονται μισόν αιώνα αργότερα από τις εκδόσεις «Ερμής» και την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», με επιμέλεια του Αλέκου Ζάννα. Στην βιβλιοπαρουσίαση θα προβληθούν και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Παύλου Ζάννα σχετικά με την κινηματογραφική Λέσχη.
Masterclass EDN «Ερευνώντας δικαιώματα & Το δικαίωμα στην έρευνα» με την Ελίζαμπεθ Κλινκ
Όλα όσα αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα, τα αρχεία και την έρευνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του masterclass που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2017 του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εισηγήτρια του masterclass ήταν η Ελίζαμπεθ Κλινκ, έμπειρη ερευνήτρια του οπτικοακουστικού τομέα διεθνώς και εξειδικευμένη επαγγελματίας στα αρχεία και τους τρόπους που μπορούν οι σκηνοθέτες να τα εκμεταλλευτούν. Το masterclass συν-διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Market Talks στην Αγορά του 19ου ΦΝΘ
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ συνεχίζει για έκτη χρονιά, στο πλαίσιο του 19ου ΦΝΘ, την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων Market Talks, όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, δίνουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Αύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου στα Market Talks: VICE Ελλάδα - παρουσίαση από τον Θανάση Τρομπούκη.
Μην χάσετε αύριο!
Street Party Προσωπικού και Εθελοντών @ Αιγύπτου, Λαδάδικα
Πέμπτη 9/3, 22:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: