Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ & EX LIBRIS

Την  Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 20:00 εγκαινιάζονται οι δύο εκθέσεις μας:
Στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4) η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δήμου Κηπουρού με τίτλο “Parallel Stories” και στον καινούργιο μας χώρο, “My art box, by technohoros” (Λεμπέση 12), η έκθεση χαρακτικών ex-libris με έργα από την συλλογή της “Italian Association ex libris” με τίτλο “Eva – La Donna Eterna”.
Ο Δήμος Κηπουρός, ένας σύγχρονος δανδής, έχοντας ως μόνα υλικά το λάδι και τον καμβά, δημιουργεί οικείες εικόνες, αποτυπώνοντας μικρές στιγμές και αντιφάσεις του κόσμου που τον περιβάλλει.  Εξετάζοντας σκωπτικά, πολλές φορές,  την «ομορφιά» της εποχής μας, μας μιλά για καθημερινές ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα, ακόμα και στον ίδιον τόπο, κόσμους τόσο κοινούς και συγχρόνως ολότελα διαφορετικούς.  Επιχειρεί να λύσει τα αινίγματα που προκύπτουν και την ίδια στιγμή θέτει στο θεατή ερωτήματα κοσμογονικά ζητώντας του επιτακτικά και εναγωνίως τις απαντήσεις.
Τα Ex libris (Λατ. Εκ των βιβλίων), είναι  μικρόσχημα  χαρακτικά έργα, όπου πριν μερικούς αιώνες λειτουργούσαν ως εύσημα ιδιοκτησιακής  επιβεβαίωσης  των πολυτελών εκδόσεων στο περιθώριο των βιβλίων, που είχαν στην κατοχή τους οι εύποροι ευγενείς. 
Επιβίωσαν όμως και φιλοτεχνούνται μέχρι τις μέρες μας, χάριν στους θαυμαστές του είδους, συλλέκτες - παραγγελιοδότες και καλλιτέχνες που κρατούν ζωντανή την παράδοση αυτή της τέχνης της χάραξης με την παραγωγή  ολοένα και νεότερων έργων, που διακινούνται και ανταλλάσσονται,  σ’ έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων που τα εκτιμούν.
Όπως αναφέρει ο Χρήστος Γιαννάκος, μυημένος συλλέκτης χαρακτικών ex-libris, η Εύα είναι «η γυναίκα γη, που μέσα της εσπάρθηκεν και καλλιεργήθηκεν όλη η ανθρωπότης. Και μέσα από ετούτην, γεννήθηκεν ο πολιτισμός. Η τέχνη και η ποίησις.  Η εξέλιξις. Μα και ο πόνος. Η φθορά. Και η ελπίδα» ενώ προσθέτει ότι η έκθεση “Εva - La Donna Eterna είναι «μια έκθεση για τη γυναίκα, την αιώνια. Βασισμένη στον μύθο τούτης της πρώτης θηλυκής παρουσίας. Το πρώτο κάλλος που εφύτρωσεν στη Γή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: