Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Νέες εκδόσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Το κουμπί
Τασούλα Τσιλιμένη
ISBN: 978-960-03-6270-1
Τιμή: 9,54 €
Εικόνες ζωής, χαμηλόφωνες αλλά και υπαινικτικές, με ένα βλέμμα νοσταλγικό και καταγγελτικό για όσα έγιναν και όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν. Η απώλεια, ως διαρκές στοιχείο αυτού του βιβλίου, διατρέχει ιστορίες που μαρτυρούν την ομορφιά, την παρουσία των αψύχων αλλά και των ζωντανών, τα όνειρα και την παιδικότητα ως μεδούλι της ζωής. Τα πρόσωπα δεν απεκδύονται τους ρόλους που η ζωή τούς όρισε. Κορίτσια που ασφυκτιούν στον κόσμο των ενηλίκων, σώματα σπαρμένα στις πλαγιές του Ολύμπου, μωρά που εξαφανίζονται σε πυκνές αντάρες, άνθρωποι που κοιτούν από κορνίζες ή από το βυθό της λίμνης και απαιτούν την αλήθεια τους. Δραματοποιημένες αφηγήσεις που υφαίνουν με λεπτές αποχρώσεις και διεισδυτικό βλέμμα τα «θέλω» των διαφορετικών σε ηλικία χαρακτήρων και επιχειρούν να ισορροπήσουν τον πεζογραφικό λόγο με την ποιητικότητα των εικόνων και τον μαγικό ρεαλισμό.
«Η μικρή φόρμα στην πιο μεγάλη της ώρα. Ιστορίες-νάνοι για ανθρώπους σφυρηλατημένους στο εργαστήρι του χωριού, στα καφενεία τους που μυρίζουν καπνό και ρακή και στις σκιερές ποτίστρες που κελαρύζουν τα μεσημέρια. Αφηγήσεις για τους ταπεινούς, χρόνια μετά την εξόδιο ακολουθία της μνήμης».
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πεθαίνοντας την άνοιξη
Ραλφ Ρότμαν
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
ISBN: 978-960-03-6242-8
Τιμή: 12,72
Ο πατέρας είναι απόμακρος και λιγομίλητος, ένας δύσκολος άνθρωπος. Αλλά ο γιος είναι περίεργος για το παρελθόν του. Αποφασίζει, λοιπόν, να του δωρίσει ένα σημειωματάριο με σκοπό να τον ωθήσει να το καταγράψει. Όμως ο πατέρας πεθαίνει και το μόνο που αφήνει πίσω του είναι ο σκελετός μιας ανολοκλήρωτης ιστορίας. Ο γιος καλείται να γεμίσει τα κενά, όπως μπορεί. Στο μυθιστόρημα Πεθαίνοντας την άνοιξη ακολουθούμε τον Βάλτερ Ούρμπαν και τον Φρίντριχ Καρόλι, δύο νεαρούς από τη Βόρεια Γερμανία, οι οποίοι –τον Φεβρουάριο του 1945– στρατολογούνται «εθελοντικά» και στέλνονται στο Μέτωπο. Ο ένας γίνεται οδηγός στη Μονάδα Ανεφοδιασμού των SS και ο άλλος λιποτακτεί και συλλαμβάνεται. Οι δυο τους θα ξαναβρεθούν, όμως αυτό θα γίνει υπό τραγικές συνθήκες. Ο Ραλφ Ρότμαν αφηγείται με τρόπο θαυμάσιο, απέριττο, τον τελευταίο χρόνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουγγαρία, όταν οι αξιωματικοί των ναζί πετούσαν χειροβομβίδες πίσω από τους στρατιώτες για να τους σπρώξουν σε μάχες ολότελα χαμένες.
«Στη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με αυτό το βιβλίο».
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
«Κανένας άλλος από τους συγγραφείς της γενιάς του δεν κατέχει την αφηγηματική τέχνη του ποιητικού ρεαλισμού όσο ο πολυβραβευμένος Ραλφ Ρότμαν».
Die Literarische Welt
«Kαταφέρνει να αποτυπώσει με τρομακτικά καθαρές, μαγικά ρεαλιστικές εικόνες εκείνη την εποχή που ο ίδιος δεν έζησε».
Süddeutsche Zeitung
«Με το έργο αυτό στέκεται επάξια δίπλα στον Γκύντερ Γκρας και τον Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Το Πεθαίνοντας την άνοιξη είναι ένα έξοχο μυθιστόρημα, που αξίζει τους πολυπληθείς αναγνώστες του».
Guardian
«Το καλύτερο μυθιστόρημα για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εδώ και πολλά χρόνια, μια πανέμορφη αντιπολεμική ιστορία με οικουμενική αξία. Κάθε λέξη βρίσκεται στη σωστή θέση».
El País
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - NOIR

Το τραγούδι της Σειρήνας
Βαλ ΜακΝτέρμιντ
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
ISBN: 978-960-03-6230-5
Τιμή: 19,08 €
Στην πόλη του Μπράντφιλντ έχουν ανακαλυφθεί τα πτώματα τεσσάρων αντρών. Το μυστήριο καλείται να αποκρυπτογραφήσει ο ειδικός ψυχολόγος Τόνι Χιλ. Όμως, ακόμα κι αυτός, ένας επαγγελματίας με μεγάλη εμπειρία από σκοτεινές υποθέσεις, έρχεται αντιμέτωπος με κάτι πρωτόγνωρο, μια φοβερή ακολουθία από σεξουαλικές δολοφονίες και αποτρόπαιους ακρωτηριασμούς. Ωστόσο, η κατάρτιση του ψυχολογικού προφίλ του συγκεκριμένου εγκληματία δεν είναι πέρα από τις δυνάμεις του Τόνι Χιλ. Και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το ίδιο του το παρελθόν, όλα όσα τον μετέτρεψαν σταδιακά στην ιδανική περίπτωση του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να κατανοήσει σε βάθος τα κίνητρα ενός τέτοιου φονιά, με μυαλό στοιχειωμένο από εικόνες μεσαιωνικών, φριχτών βασανιστηρίων. Σε τούτη την ιστορία, πάντως, ο Τόνι Χιλ καθίσταται απρόσμενα και το ιδανικό θύμα. Ο κυνηγός τοποθετείται απέναντι στο θήραμά του σε μια θανάσιμη μάχη που διατηρεί αμείωτη την αγωνία του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα. Ένα καθηλωτικό, σφιχτοδεμένο, πανέξυπνα γραμμένο μυθιστόρημα από την Βαλ ΜακΝτέρμιντ που κρατά επάξια τα αιματοβαμμένα σκήπτρα της «βασίλισσας του ψυχολογικού θρίλερ» στον αγγλόφωνο κόσμο. Το Τραγούδι της Σειρήνας συνιστά μια περιπλάνηση στο μυαλό ενός σίριαλ κίλερ δίχως προηγούμενο.
«Ανατρέπει τα δεδομένα στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος στο οποίο πρωταγωνιστούν κατά συρροήν δολοφόνοι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ανατριχιαστικό. Η ΜακΝτέρμιντ έχει πολλές εκπλήξεις κρυμμένες στο μανίκι της και μας τραβάει ύπουλα το χαλί κάτω από τα πόδια, ισοπεδώνοντας τα κλισέ και τις κοινοτοπίες».
San Francisco Chronicle
«Ένα υπέροχα φρικιαστικό θρίλερ με σίριαλ κίλερ. Η ΜακΝτέρμιντ βρίσκει νέους τρόπους να μας κόβει την ανάσα και να μας ξεσηκώνει».
The New York Times
«Καθηλωτικό, πανέξυπνο βιβλίο».
The Times
«Τρομαχτικό αλλά στυλάτο, σκληρό και συγκινητικό».
Mail on Sunday
«Συναρπαστικό και σοκαριστικό».
Minette Walters
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Λωζάννη 1923
Γιώργος Γεωργής,
Χρίστος Κ. Κυριακίδης,
Χαράλαμπος Γ. Χαραλάμπους
ISBN: 978-960-03-6225-1
Τιμή: 16,96 €
Η συνθήκη της Λωζάννης υπήρξε κορυφαίο διπλωματικό γεγονός και διεθνής σύμβαση που ρύθμισε τα σύνορα και τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ουσιαστικά τερμάτισε οριστικά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, και ιδιαίτερα την ελληνοτουρκική σύρραξη στη Μικρά Ασία. Παρά τις συνεχείς τουρκικές υπονομεύσεις και παραβιάσεις της συνθήκης, χάρη στην ελληνική ανοχή και προσπάθεια, παρέμεινε το βασικό πλαίσιο καλής γειτονίας και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο όμορα κράτη, που μοιράζονται χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο, με τη συμμετοχή ένδεκα ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων που διερευνούν την ιστορία του συνεδρίου της Λωζάννης, ανατέμνουν το περιεχόμενο της συνθήκης και εξετάζουν την ισχύ, την πορεία και τις επιπτώσεις της στον χρόνο. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης το πλήρες κείμενο της συνθήκης, η οποία απέκτησε σημασία και επικαιρότητα με την αμφισβήτησή της από τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Γράφουν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ, ΚΥΠΡΟΣ Η. ΓΙΩΡΓΑΛΛΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΨΗΣ, ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΥΜΑΣ, ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
ΑΛΜΠΟΥΜ

Από τα «Εδώδιμα-Αποικιακά» στα σούπερ μάρκετ
Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη,
Μαρία Λουίζα Τζόγια-Μοάτσου
ISBN: 978-960-03-6222-0
Τιμή: 15,90 €
Μέχρι τη λειτουργία της Βαρβακείου Αγοράς το 1886, ένα πολύβουο πλήθος κατέκλυζε καθημερινά τις ξύλινες παράγκες στο Πάνω Παζάρι, όπου γινόταν το λιανικό εμπόριο τροφίμων της εποχής. Κι ενώ στην Αθήνα κυριαρχούσαν «δυσειδή» και «οζώδη» παντοπωλεία, το «λαμπρό» εδωδιμοπωλείο που άνοιξε το 1877 στην οδό Αιόλου ο Παναγιώτης Θανόπουλος, από την ορεινή Αρκαδία, έμελλε να γίνει η αφετηρία μιας σειράς αδιανόητων για την εποχή νεωτερισμών, στη δύσβατη πορεία προς τον εξευρωπαϊσμό του λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Η επανάσταση στον κλάδο ξεκίνησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960. Μέχρι τότε τα καταστήματα σελφ σέρβις, που μεταπολεμικά είχαν ήδη διασχίσει τον Ατλαντικό, κατέκλυζαν σταδιακά τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο ήταν ακόμα άγνωστα στην Ελλάδα. Ο Τύπος προσπαθούσε να εξηγήσει τη νέα πρακτική, τονίζοντας ότι στα παντοπωλεία αυτοεξυπηρέτησης «ψωνίζουν και οι άνδρες τσουλώντας καροτσάκι σαν κι αυτό που βάζουν τα μωρά και δεν υπάρχει βερεσές»! Ήταν στο κατάστημα Θανόπουλου στα Χαυτεία που το 1961 πρωτοεφαρμόστηκε το σύστημα σελφ σέρβις, δίνοντας το έναυσμα στη δημιουργία και εξάπλωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Το πέρασμα από τα «εδώδιμα-αποικιακά» στα σύγχρονα σούπερ μάρκετ και οι μετασχηματισμοί του λιανικού εμπορίου τροφίμων σκιαγραφούνται μέσα από τις επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειας Θανόπουλου, που πλέον δραστηριοποιείται επί 140 συνεχή χρόνια στον τομέα αυτό.
Το βιβλίο δεν περιορίζεται στην απλή παράθεση στοιχείων που αφορούν τη διαχρονική εξέλιξη μιας επιχείρησης, αλλά υπακούει σε μια συνολική αντίληψη της κοινωνικής ιστορίας της Αθήνας και διαγράφει κομμάτια της ιστορίας του υλικού πολιτισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: