Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ News


Δύο πρώην αιχμάλωτοι λύκοι ήρθαν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Δύο ακόμη άγρια ζώα στα Βαλκάνια σώθηκαν από την αιχμαλωσία χάρη στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Η Φρέγια και ο Ραούλ, δύο λύκοι που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή ιδιώτη στη Σερβία, μεταφέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Καταφύγιο όπου θα ζουν στο εξής. Οι δύο λύκοι είναι αδέρφια και βρέθηκαν στη φύση το 2006, όταν ήταν ακόμα κουτάβια, εγκαταλελειμμένα από την αγέλη τους. Ο ιδιώτης που τα βρήκε, τα πήρε στην κατοχή του και τα διατηρούσε έως και το Μάιο οπότε και αποφάσισε να το αναφέρει στις αρχές της Σερβίας καθώς αδυνατούσε να τα κρατήσει άλλο. Άλλωστε από το 2010 είναι σε ισχύ η νομοθεσία που απαγορεύει την κατοχή άγριων ζώων στη Σερβία.Διαβάστε περισσότερα


Απεγκλωβισμός αρκούδας από παράνομη παγίδα
για αγριογούρουνα
Θετική έκβαση είχε η επιχείρηση διάσωσης αρκούδας που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνο σε πυκνοδασωμένη περιοχή κοντά στον οικισμό Περιβολάκι Γρεβενών (εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου). Η αρκούδα είχε παγιδευτεί από το λαιμό και είναι ευτύχημα που η θηλειά δεν την τραυμάτισε θανάσιμα. Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 3-4 ετών και βάρους περίπου 100 κιλών, αναισθητοποιήθηκε από τον κτηνίατρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και απελευθερώθηκε από τη συρμάτινη θηλιά, χωρίς ευτυχώς να επιδεινωθεί το τραύμα που είχε στον λαιμό. Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που θα παρακολουθεί έτσι το γεωγραφικό στίγμα του ζώου.
Διαβάστε περισσότερα
Χριστουγεννιάτικα στολίδια στο eshop του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Τα Χριστούγεννα έρχονται και σε λίγες ημέρες θα έρθει η ώρα για να στολίσουμε το δέντρο στο σπίτι. Αν ψάχνετε για στολίδια που θα ανανεώσουν την εικόνα του δέντρου σας, ρίξτε μία ματιά στο eshop του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όπου μπορείτε να βρείτε τα τρία νέα στολίδια σε σχήμα αστεριού, μπότας και δέντρου. Παράλληλα με τα στολίδια μπορείτε όμως να βρείτε και άλλες ιδέες για Χριστουγεννιάτικα δώρα στους αγαπημένους σας.
Πέθανε ο Μήτσος, ο «μεγάλος δραπέτης»
Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες από φυσιολογικά αίτια η γηραιότερη αρκούδα του Καταφυγίου, ο Μήτσος. Οι φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχοντας παρατηρήσει ότι τελευταία δεν εμφανιζόταν τον αναζήτησαν στο χώρο του και τελικά τον εντόπισαν να κείτεται μέσα σε φυσική φωλιά στο Καταφύγιο, όπου και επέλεξε, όπως φαίνεται, να πεθάνει. Ο Μήτσος «έφυγε» σε βαθιά γεράματα σε ηλικία 29 ετών περίπου (οι αρκούδες στη φύση ζουν 20 περίπου χρόνια). Ήταν μία από τις πρώτες αρκούδες που εντάχθηκαν στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αρχικά και μετάπτεια στο Καταφύγιο.


Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΤΟΥΡΟΥ
σε τρία περιστατικά στην Καστοριά
Σε τρία περιστατικά στην Καστοριά επενέβη η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τον τελευταίο μήνα. Στο πιο πρόσφατο, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου μία νεαρή λύκαινα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα με διερχόμενο αυτοκίνητο σε παραποτάμια περιοχή εντός της επαρχιακής οδού κοντά στον κόμβο Μανιάκων. Σε άλλο περιστατικό, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου ορειβάτης ενημέρωσε την ΟΑΕ ότι σε δύσβατη δασική περιοχή του όρους Φλατσάτα Οινόης κοντά στην ελληνική πλευρά των συνόρων βρέθηκε πτώμα αρκούδας. Κατόπιν άνθρωπος της ΟΑΕ μαζί με εκπρόσωπο της Δασικής Υπηρεσίας επισκέφθηκαν την περιοχή όπου και εξακρίβωσαν την μαρτυρία. Επρόκειτο για μία νεκρή νεαρή αρκούδα η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση. Τέλος, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου αίσια έκβαση είχε ο εγκλωβισμός ενός λύκου στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλοπηγή της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Μανιάκων. Το άτυχο ζώο κατάφερε να εισέλθει εντός του άξονα αλλά, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει διέξοδο, στρεσαρίστηκε και έχασε τον προσανατολισμό του. Η ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία και σε συνεργασία και με το τοπικό Δασαρχείο έστησαν την επιχείρηση διάσωσης του μεγαλόσωμου λύκου.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: