Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΙ

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΙ

Περίμενα να περάσουν λίγες μέρες, να δω σχόλια και αντιδράσεις ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και «τοποθετήσεις» διαφόρων τρεχάμενων, για να γράψω αυτές τις γραμμές.
Στο προηγούμενο άρθρο – χρονογράφημα μου, έγραψα πως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του πίνακα με τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις, ΕΞΩ από τον «ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΚΤΕΟ» των ασθενών, αυτό το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ και ΠΡΟΧΕΙΡΟ δημιούργημα, για το οποίο υπογράφουν «καθηγητές» και λοιποί, η….  «επιστημονική επιτροπή» στην οποία ανατέθηκε η σύνταξη του.
Ανακοινώθηκε λίγο πριν την πρώτη του έτους και ο «Αναθεωρημένος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηριών», μπήκε από 1/1/2018 σε ισχύ, και η καθημερινότητα στη χώρα, και ειδικά στην ΥΓΕΙΑ, πήρε το δρόμο της, μόνο που αυτή τη φορά υπήρξαν πολλές ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από Άτομα Με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις, προς απογοήτευση των αρμοδίων.
Αντιδράσεις από Ασθενείς με ΣΚΠ και τα Σωματεία τους, αλλά όχι μόνον αυτούς. Πριν λίγες μέρες λοιπόν είδα το παρακάτω Δελτίο τύπου της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
«Δελτίο Τύπου
Ένταξη μορφών της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στις Μη-Αναστρέψιμες Παθήσεις
Ελληνικό, 07 Φεβρουαρίου 2018
Μετά την θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε η μη συμπερίληψη της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στον διευρυμένο πίνακα των μη-αναστρέψιμων παθήσεων, Αριθμ. Φ.80000/οικ.2/1/2017 ΦΕΚ Β” 7/8-1-2018), η ΠΟΑμΣΚΠ αγωνίστηκε ώστε το Υπουργείο Εργασίας και η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή να αναθεωρήσουν την άδικη απόφασή τους.
Εχθές, 6 Φεβρουαρίου 2018, ανακοινώθηκε πως με πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις τις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς και δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ). Αναμένεται να εκδοθεί και να υπογραφεί εντός των ημερών  η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις.
Η ΠΟΑμΣΚΠ, ως εκπρόσωπος των ΑμΣΚΠ,  χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής και συγχαίρει την κ. Αχτσιόγλου για την προσωπική της παρέμβαση στο ζήτημα.
Φυσικά ο αγώνας συνεχίζεται, αφού όσο κι αν μας χαροποιεί η ένταξη μορφών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις μη-αναστρέψιμες παθήσεις, αυτό αποτελεί ένα μόνο βήμα ανόδου σε μια μακρά πορεία διεκδικήσεων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ΑμΣΚΠ και την βελτίωση της καθημερινότητας τους.
Σε αυτή την προσπάθεια μας συμπαραστάθηκαν έγκριτοι επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, χιλιάδες πάσχοντες από όλη την Ελλάδα και οι οικογένειές τους. Σας ευχαριστούμε όλους.»
Λοιπόν, Όλα καλά;
ΔΕΝ νομίζω.
Προσωπικά, ΔΕΝ θα συγχαρώ την κυρία Αχτσιόγλου, γιατί η «πρωτοβουλία» της ήρθε ΜΕΤΑ τον ΣΑΛΟ που έγινε. Τρέχουμε δηλαδή να μαζέψουμε τα αμάζευτα. Το ότι η ΣΚΠ απλά «μπήκε» στο ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΦΤΕΡΟ των παθήσεων με ξεκίνημα ποσοστού στις επιτροπές από το γνωστό 35%, επίσης δεν μου λέει τίποτα, η μάλλον μου λέει. Ακόμα μια δουλειά του ποδαριού από την…. «επιτροπή», η μήπως όχι; Μήπως μια «δουλειά» ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ για ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΣΦΑΞΙΜΟ των ασθενών στις επιτροπές; Γιατί με το 35%, οι ασθενείς χάνουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.
Να σταθώ επίσης στο «Ένταξη μορφών της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στις Μη-Αναστρέψιμες Παθήσεις»…
ΜΟΡΦΩΝ. Αυτό ξέρετε, μου θυμίζει ένα παλαιότερο χρονογράφημα μου, με τίτλο «ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ».
Έχουμε λοιπόν και επίσημα (:) ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΥΟ (η και περισσότερων) ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ όπως έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί η κατάσταση. Για πολλοστή φορά, ρίχνουν στους ασθενείς «τυρί», αλλά τους επιφυλάσσουν ΚΑΙ την ΦΑΚΑ.
Θα επανέλθω με περισσότερα.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: