Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΠΑΝ; | Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Βιβλίο του Σύμπαντος, Γραφές των ανθρώπων

Στέφανος Τραχανάς
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Γιατί υπάρχει σύμπαν; Ένα προκλητικό ερώτημα»
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης-ΙΤΕ σας προσκαλούν φέτος το καλοκαίρι σε μια εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης.
Ο Νίκος Πράντζος, o Άγγελος Χανιώτης, ο Στέφανος Τραχανάς και ο Γιώργος Γραμματικάκης συζητούν σε τέσσερις θεματικές βραδιές, στον Λόφο των Νυμφών, τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν, την αναζήτηση ζωής σε αυτό και το αποτύπωμα της νύχτας στον υλικό και πνευματικό μας πολιτισμό.
Από τις 15 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ «διαβάζουμε» στο νυχτερινό ουρανό τις γραφές των ανθρώπων στο βιβλίο του σύμπαντος.

 
Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 21:00 | Στέφανος Τραχανάς
«Γιατί υπάρχει σύμπαν;  Ένα προκλητικό ερώτημα»
Γιατί υπάρχει σύμπαν; Το ότι το προκλητικό αυτό ερώτημα μπορεί να τίθεται σήμερα ως επιστημονικό ερώτημα είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη ότι στην κοσμολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια επιστημονική επανάσταση. Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα που συνδέονται άμεσα με το πρώτο: Γιατί υπάρχουν ήλιοι; Γιατί υπάρχουν γαλαξίες και έχουν τα μεγέθη που έχουν; Και, τελικά, γιατί υπάρχουμε εμείς; Εκείνο το εξαίσια οργανωμένο κομμάτι της παγκόσμιας ύλης που μπορεί να στοχάζεται πάνω στον κόσμο και τον εαυτό του; Το να συζητήσουμε αυτά τα ερωτήματα κάτω από τον ίδιο ανοιχτό ουρανό, του ίδιου ιστορικού τόπου όπου κάποτε γεννήθηκε αυτή η «παράξενη ιδέα» της νομοκρατούμενης φύσης –προάγγελος της νομοκρατούμενης κοινωνίας που ήρθε αργότερα– είναι μια ξεχωριστή πρόκληση. Ας την αποδεχτούμε, με όσο από το βάρος της μπορούμε να σηκώσουμε.
Επόμενη εκδήλωση
Παρασκευή 6 Ιουλίου | 21.00
Γιώργος Γραμματικάκης
«Η εξωγήινή μας μοναξιά»
(Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, σοπράνο, αστροφυσικός. Στην κιθάρα συνοδεύει ο Σταύρος Σολωμός.)
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο πρόγραμμα  και στο ενημερωτικό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: