Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΣΤΑ ΚΕΠΑ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΣΤΕΝΑΖΕΙ 2

ΣΤΑ ΚΕΠΑ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΣΤΕΝΑΖΕΙ 2

Εδώ είμαστε και πάλι με το θέμα (ανάθεμα) των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηριών, τα χαρακτηρισμένα από τους ασθενείς σαν «Κέντρα Επιδιόρθωσης Παθήσεων και Αναπηριών», γιατί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι ασθενείς που πηγαίνουν σε αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, «Θεραπεύονται» ως εκ θαύματος της συγκεκριμένης επιτροπής.
Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ σε όλο της το μεγαλείο.
Έχω αναφέρει πολλά παραδείγματα, και οι καταγγελίες των ασθενών πέφτουν βροχή στην προσπάθεια να βρουν το δίκιο τους.
Θα επαναλάβω ότι ΕΥΤΥΧΩΣ, τα καραγκιοζλίκια δεν γίνονται παντού, αλλά σε ορισμένα ΚΕΠΑ, θα επαναλάβω, πως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι επιτροπές αποτελούνται από ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ πρώτα απ’ όλα, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙ όπως κάνουν ορισμένοι.
Στις περισσότερες επιτροπές οι γιατροί ασκούν ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ, και όχι ΑΓΓΑΡΕΙΑ όπως κάνουν ορισμένοι εκθέτοντας τον κλάδο.
Πάμε να δούμε ακόμα μια καταγγελία ασθενή που πέρασε πρόσφατα ΚΕΠΑ.
«Σήμερα πέρασα επιτροπή ΚΕΠΑ. Απαράδεκτοι .
Μπήκα μέσα, με ρώτησαν τι έχω τους είπα, δεν με εξέτασαν όπως έπρεπε.
Η όλη συνάντηση διήρκεσε 2 λεπτά το πολύ.
Τους είπα αν μπορώ να τους δώσω ένα χαρτί που έλειπε όταν πάρω την απόφαση κ μ είπαν Όχι άλλα αν θέλω να ξαναπεράσω τότε μόνο.
Τους ρώτησα αν η σκλήρυνση είναι στις μη αναστρέψιμες και γιατί να ξαναπεράσω και μου είπαν με στόμφο ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΑΚΟΎΣ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ γελώντας κ κοιτώντας με υποτιμητικά.
Και τους λέω μα αφού μπήκε. Κ μετά με έδιωξαν λέγοντας μου ΑΝΤΙΟ ΑΝΤΙΟ .
Τι να κάνω; μπορώ να κάνω κάτι;;;;;»
Αποτέλεσμα μετά την επιτροπή;
ΑΠΟΓΝΩΣΗ. Μπαίνεις, σε ξεπετάνε, και άντε στο σπίτι σου. Που μου θέλεις κι ποσοστό αναπηρίας, αλλά και την πάθηση σου στις ΜΗ αναστρέψιμες.
ΠΟΙΟΣ είσαι ρε φίλε;
Θα σε «στείλουμε», και τραβά να βρεις το δίκιο σου.
Έχω γράψει πολλές φορές, πως οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι αν όχι οι πιο αδικημένοι, από τους πιο αδικημένους στα ΚΕΠΑ.
Είναι τα εύκολα θύματα προς σφαγή από τις περισσότερες επιτροπές. Όσο για την «λίστα» παθήσεων, και το άλλο ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΦΤΕΡΟ με τα ποσοστά αναπηρίας, τους ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΚΤΕΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως από τις επιτροπές, οι οποίες είναι ΑΝΩΝΥΜΕΣ.
Βέβαια, την ανωνυμία αυτή άρχισαν οι ασθενείς να την σπάζουν με τη βοήθεια της δικαιοσύνης.
Πολλοί πλέον προσφεύγουν σε εισαγγελείς προκειμένου να μάθουν τα ονόματα εκείνων που υπέγραψαν την τύχη της υγείας τους, της ζωής τους.
Να σημειώσω, να υπενθυμίσω καλύτερα, και κάτι ακόμα.
Είχαν πει οι «αρμόδιοι», πως οι Δευτεροβάθμιες επιτροπές ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ κάτι το οποίο όπως αποδεικνύεται, ΔΕΝ εφαρμόζεται. Ένα είναι σίγουρο.
Το «τοπίο» με την αναπηρία στη χώρα μας, ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ, και ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΟΛΟ, γιατί έτσι βολεύει κάποιους. Πολλοί ασθενείς χαρακτηρίζουν τα ΚΕΠΑ σαν ΣΦΑΓΕΙΑ.
Μαύρη εικόνα επιτροπών ΥΓΕΙΑΣ, εξαιτίας ΛΙΓΩΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν και οι άλλοι, οι ΣΩΣΤΟΙ που προανέφερα, και δεν μας πήρε ακόμα να μας σηκώσει.
Θα επανέλθω, γιατί η καθημερινότητα των ΚΕΠΑ, του ΕΦΙΑΛΤΗ των Αναπήρων και χρόνια πασχόντων δεν σταματά.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: