Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Ανοιχτή ξενάγηση στις εκθέσεις «Καίτη Σταυρούδη: Tapisseries» & «Αθηνά Δεμερτζή: Το σώμα αλλιώς»

Ανοιχτή ξενάγηση στις εκθέσεις «Καίτη Σταυρούδη: Tapisseries» και «Αθηνά Δεμερτζή: Το σώμα αλλιώς»
Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 11.00
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Ανοιχτή ξενάγηση στις δύο εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 11.00. Στην έκθεση «Καίτη Σταυρούδη: Tapisseries» θα ξεναγήσει ο κ. Φοίβος Σιονακίδης ενώ η κ. Αθηνά Δεμερτζή θα κάνει ξενάγηση στην έκθεσή της «Αθηνά Δεμερτζή: Το σώμα αλλιώς».
«Καίτη Σταυρούδη: Tapisseries». Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 ταπισερί που η Καίτη Σταυρούδη (1933-2015) δημιούργησε στον κλασικό αλλά και τον όρθιο αργαλειό, σχεδιάζοντας και υφαίνοντας μόνη της, από το 1974, σε μια σύζευξη στοιχείων ελεύθερου σχεδίου και υφαντικής τέχνης. Η Σταυρούδη ύφανε μυθολογικά θέματα, τον δρόμο του ήλιου, τη θάλασσα, τις εποχές, τη νύχτα, τον δρόμο, τη γέφυρα, τη γραφή, τη μητρότητα, τον θρήνο, με μια υποκειμενική-λυρική έκφραση, αλλά και αυστηρό γεωμετρικό λεξιλόγιο, αρχιτεκτονική οργάνωση και δομή. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και ορισμένα φορέματα που η Καίτη Σταυρούδη δημιούργησε, ασχολούμενη διεξοδικά με την παραδοσιακή φορεσιά, τη μετάπλασή της στο κόψιμο και τη ζωγραφική διακόσμησή της, με σχέδια από το παλιό «γραφτό» κέντημα.
«Αθηνά Δεμερτζή: Το σώμα αλλιώς». Στην έκθεση παρουσιάζονται 28 γλυπτά σε μάρμαρο, χαλκό, μπρούτζο, σίδερο-γύψο, σχέδια και χαρακτικά της Αθηνάς Δεμερτζή. Στα έργα χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα ως κύριο θέμα της γλυπτικής της, προσπαθώντας μέσα από αυτό να μελετήσει έννοιες όπως το πέταγμα, ο πόνος, η χαρά κ.ά. Οι δημιουργίες της κινούνται ανάμεσα στην αφαιρετική απόδοση του σώματος και στην πλήρη αφαίρεση, γεωμετρικές συνθέσεις με συμβολικά και κάποτε σουρεαλιστικά στοιχεία.
«Κάποια έργα φαίνεται να περιμένουν να χαϊδευτούν. Παρακαλώ, αν νιώσετε ότι θέλετε να χαϊδέψετε κάποιο έργο, είστε ελεύθεροι να το κάνετε» μας λέει η καλλιτέχνης.
Εισιτήριο 5 ευρώ κανονικό και 2,5 ευρώ μειωμένο.
Διάρκεια εκθέσεων έως 28 Ιουλίου 2019.
________________________________________
Γραφείο Τύπου

Τελλόγλειο Ίδρυμα
Αγίου Δημητρίου 159A, 546 36, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2310 991377, 
teloglion@teloglion.gr
cid:image001.jpg@01D44C3C.F218FE60

Δεν υπάρχουν σχόλια: