Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Εσωτερικοί πλανήτες, Σάββατο 5 Οκτωβρίου


Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Εσωτερικοί πλανήτες, Σάββατο 5 Οκτωβρίου
Ερμής και Αφροδίτη, οι δύο κοντινότεροι πλανήτες στον Ήλιο και οι μοναδικοί στο Ηλιακό Σύστημα χωρίς δορυφόρους.
Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης της οικογένειας του Ήλιου, δύσκολος στην παρατήρηση καθώς δεν απομακρύνεται πολύ από την λάμψη του άστρου μας. Σχεδόν χωρίς ατμόσφαιρα, εμφανίζει μεγάλη διακύμανση στην θερμοκρασία του και η επιφάνειά του είναι διάστικτη από αμέτρητους κρατήρες. Μια ημέρα στον μικρό πλανήτη διαρκεί σχεδόν έξι γήινους μήνες ενώ το έτος του μόλις 88 ημέρες.
Αφροδίτη, ο δίδυμος πλανήτης της Γης, ο Εωσφόρος και ο Έσπερος των αρχαίων, ο Αυγερινός και ο Αποσπερίτης των σύγχρονων. Ο πιο λαμπρός πλανήτης στο στερέωμα πήρε το όνομα της θεάς του έρωτα, κρύβει όμως πολλά επικίνδυνα μυστικά.
Πολλοί προσπάθησαν να την κατακτήσουν, όμως το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον συνέτριψε όλες τις προσπάθειες. Μόνο φευγαλέες ματιές της επιφάνειας της μας άφησε να θαυμάσουμε. Χρειάστηκαν αποστολές με ραντάρ για να διαπεράσουν την πυκνή ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα και τα νέφη θειικού οξέως και να εντοπίσουν βουνά, γιγάντια ηφαίστεια, πεδιάδες και ποτάμια από λάβα.
Όσες κατάφεραν και προσεδαφίστηκαν παρατήρησαν για λίγα λεπτά την επιφάνεια προτού η απίστευτη ατμοσφαιρική πίεση τα συνθλίψει και η θερμοκρασία τα λιώσει. Κάποτε ίσως να μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή, σύμφωνα με θεωρίες.
Όμως το ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου αύξησε τη θερμοκρασία τόσο πολύ ώστε να λιώνει μολύβι, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση αυξήθηκε 90 φορές πάνω από την γήινη, καθιστώντας έναν πλανήτη παρόμοιο με την Γη σε μια κόλαση στο Ηλιακό μας Σύστημα.
Στο ταξίδι μας στην γειτονιά του Ήλιου και στους εσωτερικούς πλανήτες θα μας οδηγήσει με ασφάλεια ο Μάρκος Ασπρίδης.
Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
-Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές). Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη του Ομίλου.


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: