Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Κοπή πίτας και διάλεξη στον ΟΦΑ: Ο χρόνος στην Αστρονομία και στη Φυσική, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

astronomical-clock-cathc3a9dral-st-jean
 

Διαλέξη και κοπή πίτας στον ΟΦΑ, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 στις 19:00 στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, ο κ. Χάρης Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, θα δώσει ομιλία με θέμα «Ο χρόνος στην Αστρονομία και τη Φυσική».
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Ομίλου.
Είσοδος ελεύθερη

"Ο χρόνος στην Αστρονομία και τη Φυσική"

Ο χρόνος άπαντα τοίσιν ύστερον φράσει. Λάλος γαρ ούτος ουκ ερωτώσιν λέγει.
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός
Το χρόνο μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε τόσο από την καθημερινή, όσο και από την επιστημονική πλευρά. Ξεκινώντας από το χρόνο στους αρχαίους Έλληνες και το χρόνο του Νεύτωνα, θα μιλήσουμε για διάφορα είδη ρολογιών, από το ρολόι-Γη και το εκκρεμές μέχρι το ατομικό ρολόι. Θα ασχοληθούμε με το χρόνο του Mach και το χρόνο της σχετικότητας και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε τρία καίρια ερωτήματα:
1. Υπάρχει αρχή και τέλος του χρόνου;
2. Γιατί ο χρόνος ρέει μόνο προς τα μπρος;
3. Μπορεί να σταματήσει ο χρόνος;
Για τα παραπάνω ερωτήματα και όσα άλλα μας απασχολούν, τις απαντήσεις θα μας δώσει ο κ. Χάρης Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
-Ποιος είναι ο Χάρης Βάρβογλης;
Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Α.Π.Θ.. Εργάσθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ. Από το 1982 δίδαξε και εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Έχει συγγράψει –μόνος ή σε συνεργασία- 6 διδακτικά βιβλία Φυσικής, Αστρονομίας και Μαθηματικών (το ένα στα Αγγλικά). Έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί τέσσερα διδακτικά βιβλία Φυσικής. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris XI και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen και της Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Έχει γράψει εκατοντάδες εκλαϊκευτικά άρθρα, τα περισσότερα στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
***
Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: