Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

TO "ΞΕΝΙΑ" ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πέντε Ξενία ανά τη χώρα, μεταξύ αυτών και του Παλιουρίου στο νομό μας κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία ομοφώνως από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Με την εξέλιξη αυτή ίσως να σωθούν από καταστροφή, αν και 15 από τα 70 Ξενία έχουν εκποιηθεί και αλλοιωθεί, ενώ άλλα τρία έχουν κατεδαφιστεί.
Το Ξενία του Παλιουρίου εδώ και χρόνια έχει καταντήσει ερείπιο και εστία μόλυνσης. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του είναι τραγική.
Το κτίριο είναι ερειπωμένο, με σπασμένα κουφώματα, λεηλατημένο από κάθε αντικείμενο που υπήρχε στο εσωτερικό του.
Σκουπίδια, σπασμένα έπιπλα και κατεστραμμένες επιφάνειες, σύριγγες και κάθε είδους απορριμμάτων ¨κοσμούν” πλέον τις εγκαταστάσεις του άλλοτε τουριστικού κέντρου στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας.
Το κτίριο αμαυρώνει την εικόνα της περιοχής, λένε οι τοπικοί φορείς του δήμου Παλλήνης.
«Είναι μια θετική εξέλιξη να γίνει το Ξενία διατηρητέο αλλά αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι το πότε θα αξιοποιηθούν οι εκτάσεις των ΕΤΑ στο Παλιούρι και το Ξενία» ανέφερε ο δήμαρχος Παλλήνης Κώστας Καπούλας
Τα «Ξενία» αποτελούν τους πιο χαρακτηριστικούς πρεσβευτές του μοντερνισμού, που έφτασε και στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '50.
Συνέπεσε με την παρουσία του Άρη Κωνσταντινίδη στα ηνία της τεχνικής υπηρεσίας του τότε ΕΟΤ.

Η απαξίωσή τους ξεκίνησε από τη δεκαετία του '70 και τη στροφή της χούντας στο μαζικό τουρισμό, με τα πολυώροφα ξενοδοχεία που κατά κανόνα προσβάλλουν το περιβάλλον.
Συνεχίστηκε ως τις ημέρες μας με τη συστηματική εγκατάλειψή τους, με αποκορύφωμα τα σχέδια του διάδοχου σχήματος, της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), στις αρχές του 2003, να τα βγάλει στο σφυρί.

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: