Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Φορο-εκβιασμός: Δώστε 3.500 ευρώ, αλλιώς...

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)Νέο χαράτσι τουλάχιστον 3.500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που θα υπαχθούν στο καθεστώς της περαίωσης, προκειμένου να «κλείσουν τα βιβλία τους» για την επταετία 2000-2006.
Πρόκειται ακόμη μία πλευρά της φοροκαταιγίδας Αλογοσκούφη, πέρα από τον κεφαλικό φόρο των 1.050 ευρώ, η οποία στοχεύει σε μεγάλο βαθμό τους ίδιους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι καλούνται σύντομα στα ταμεία της εφορίας να πληρώσουν από τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε ανέλεγκτη χρήση της επταετίας, με το δέλεαρ της απαλλαγής από κάθε φορολογικό έλεγχο.
Συνολικά, δηλαδή 3.500 ευρώ τουλάχιστον.
Και... στη συνέχεια τους περιμένει ο κεφαλικός φόρος, λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 10.500 ευρώ και της επιβολής φορολογικού συντελεστή 10% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο.
Έτσι, ένας φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας ή έμπορος που θα αποφασίσει να υπαχθεί στην περαίωση θα επιβαρυνθεί συνολικά με 4.550 ευρώ.
Η ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (περαίωση) που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, είναι μεν προαιρετική, αλλά για πολλούς επαγγελματίες συνιστά μονόδρομο προκειμένου να αποφύγουν κακόπιστο έλεγχο της εφορίας.
Έτσι, ενώ για τους μεγάλους φοροφυγάδες είναι ουσιαστικά χαριστική ρύθμιση, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τον έλεγχο πληρώνοντας 500 ευρώ για κάθε ανέλεγκτη χρήση, για τους ειλικρινείς φορολογουμένους είναι απλώς ένα νέο χαράτσι, το οποίο πολλοί θα αποφασίσουν να πληρώσουν για να μην «μπλέξουν» με την εφορία.
Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που έκανε τον κ. Αλογοσκούφη να λέει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν ότι δεν θα προχωρούσε σε νέα περαίωση και ότι αυτή που έγινε το 2004 ήταν δήθεν η τελευταία.
Προχθές όμως πήρε πίσω αυτή τη δέσμευσή του και κατέφυγε στο εύκολο εισπρακτικό μέτρο. Το ποσό της συνολικής «οφειλής» φόρου που θα προκύψει για κάθε φορολογούμενο από την περαίωση θα αναγραφεί σε σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, το οποίο θα του αποσταλεί από την εφορία.
Όσοι το αποδεχθούν θα προκαταβάλουν το 20% της οφειλής και στη συνέχεια θα μπορούν να εξοφλήσουν το υπόλοιπο σε μηνιαίες δόσεις.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: