Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Ρωσικό «όχι» στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Η Μόσχα ξεκαθάρισε χθες -με παράλληλες συνεντεύξεις των πρεσβευτών της στην Αθήνα και την Άγκυρα- ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, απαντώντας έτσι στις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς να αξιοποιήσει προς όφελός της τις εξελίξεις στον Καύκασο.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα επανέλαβε τη διαχρονική θέση της χώρας του και παρέπεμψε στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο.
Για μας οι περιπτώσεις της Νότιας Οσετίας και της Απχαζίας είναι sui generis», τόνισε και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέϊ Βντόβιν. Παραμονές της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, Χασάν Έρτσακιτζα, έκανε λόγο για επιδράσεις στο Κυπριακό και κάλεσε τη Μόσχα να αναθεωρήσει τη στάση της καθώς διαφορετικά «δεν θα ήταν εύκολο για τη Ρωσία, που είναι ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, να γλιτώσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά». Εξάλλου, αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε ότι «οι δύο χώρες πρέπει από κοινού να προστατεύσουν τη σχέση τους», ενώ άφησε κάποιες αιχμές λέγοντας ότι «όταν καταδικάζει κάποιος τη Ρωσία για την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας θα έπρεπε να έχει καταδικάσει με την ίδιο τρόπο και την ενέργεια άλλων χωρών, όταν αυτές είχαν αναγνωρίσει το Κόσοβο».
Είπε, επίσης, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: